≫ 

"Srpski narod umeće da izdrži sve pritiske": Ovo su zaključci sa sastanaka Vučića i Dodika

Predsednik Srbije primio je u posetu predsedavajućeg Predsedništva BiH u Beogradu

  • 99
Vučić Dodik Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika u Beogradu, gde razgovaraju o nizu pitanja, a uoči susreta Dodika sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Predsednik Srbije fotografije sa susreta podelio je na svom zvaničnom Instagram profilu gde je napisao:

- Prijateljski razgovor u teškim i izazovnim vremenima. Srpski narod umeće da izdrži sve pritiske, napade i političke hajke, nikoga ne diramo, samo hoćemo da nam niko ne brani da budemo svoji na svome.

Šta je zaključeno na sastanku

Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Srbiji i RS, smatra da se odnosi sa BiH moraju unaprediti, nastaviće da pomaže srpski narod u RS i zahteva da se prekine sa pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske.

To su saopštio Kabinet predsednika Srbije nakon današnjeg sastanka predsednika Vučića sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, koji ga je obavestio o političkim napadima na Republiku Srpsku, kao i o pokušajima njenog urušavanja, te je uputio jasne zahteve i molbe Republici Srbiji.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju Kabineta predsednika, saslušao Dodika i zamolio ga da u danima i nedeljama koje su pred nama upotpuni svoje zahteve koje predsednik Srbije smatra legitimnim.

Kako se navodi, Vučić odnos Srbije prema BiH i Republici Srpskoj predsednik Vučić definiše na sledeći način:

Vučić je zaključio da Republika Srbija smatra da odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine mogu i moraju da budu unapređeni, pre svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost.

Vučić je, takođe, u svom odgovoru Dodiku istakao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Srbiji i RS.

Predsednik je naglasio da je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima Republici Srpskoj - poslednji put u iznosu od 20 miliona evra (40 miliona konvertibilnih maraka), te da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške našem narodu u Republici Srpskoj.

Vučić Dodik Aleksandar Vučić i Milorad Dodik - Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Takođe, Republika Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahteva da se prekine sa pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je Republika Srpska ustavna kategorija Bosne i Hercegovine, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarali su i dogovorili konkretne akcije po pitanju izgradnje kompleksa Jasenovac - Donja Gradina na teritoriji Republike Srpske.

Dodik: Informisao sam Vučića o napadima na Srpsku i Srbiju

Srpski član Predsedništva BiH i predsedavajući tog tela izjavio je da je danas informisao predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pitanjima vezanim za status Republike Srpske, s obzirom na činjenicu da je ona, kako je kazao, napadnuta.

Ocenio je da je taj napad samo deo napada protiv Srbije i Aleksandra Vučića kako bi on bio eliminisan sa političke scene, a došao neko ko bi bio "sluga Zapada".

Milorad Dodik Milorad Dodik - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Opšta je namera političko-muslimanskog Sarajeva da Srbija bude slaba, umesto da iskoriste političku situaciju i da sa Vučićem razvijaju miran i ekonomski razvijen region. Ali, oni to ne žele, jer su isfrustrani prošlošću - rekao je Dodik novinarima posle sastanka s predsednikom Srbije.

Jedno od najvažnijih pitanja za budućnost, kaže Dodik, je stav Srbije da se poštuje stav Vučića o integritetu BiH, pre svega međunarodno-pravni i teritorijalni, a da su unutrašnja pitanja BiH stvar njenog Ustava.

Aktueni problemi su, dodao je, to što je "uloga visokog predstavnika srušila Dejtonski sporazum" da bi, kako kaže, legalizovala kriminal.

A jasno je, ističe, i zašto baš sada idu napadi, te pšrecizira - zato što su ohrabreni pobedom Džozefa Bajdena.

- Mi verujemo Srbiji I i pre svega Vučiću i njegovom odnosu prema srpskom narodu. Sve su to stvari o kojima smo pričali. Važno je da na to imamo pravo po Dejtonskom sporazumu - rekao je Dodik i dodao da prethodne garniture vlasti u Srbiji nisu ni smele da se pozivaju na taj mirovni sporazum.

Milorad Dodik Milorad Dodik - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Upitan da komentariše tvrdnje Sonje Biserko u nemačkim i hrvatskim medijima, Dodik kaže da je sramno da to govori žena koja uživa svaku demokratsku slobodu.

- Sve je to laž i konstrukcija, samo se intenzivira kada dođe neki datum. To je koordinisano - rekao je.

Ako se na saslušanju Spoljnopolitičkog komiteta kaže da Srbija mora da prizna Kosovo, to je ultimativan zahtev koji ne dozvoljava drugačije ponašanje, rekao je Dodik i dodao da se smatra da u suprotnom treba srušiti Vučića.

Kao da su, dodao je, najveći problem na Balkanu Vučić koji brani Kosovo i koji je učinio najviše da Balkan bude stabilan i Dodik koji brani Republiku Srpsku, .

- Ako se sruši Vučić, sve će biti lako sa Republikom Srpskom i Srbijom, dođe neko ko će priznati Kosovo, a njemu neće biti važna Republika Srpska, to je taj koncept muslimanskog Sarajeva - rekao je Dodik.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mily

    15. decembar 2020 | 08:49

    Ne smemo dozvoliti da neprijatelji upravljaju nasim zivotima, drzavom i buducnoscu! Zajednickim snagama izborimo se za nezavisnost u odlucivanju i vodjenju spoljne politike! Srbija i Republika Srpska ostace vecna podrska jedna drugoj!

  • Lena

    15. decembar 2020 | 09:02

    Ne smemo dozvoliti da neprijatelji upravljaju nasim zivotima, drzavom i buducnoscu! Zajednickim snagama izborimo se za nezavisnost u odlucivanju i vodjenju spoljne politike! Srbija i Republika Srpska ostace vecna podrska jedna drugoj!

  • Bojana

    15. decembar 2020 | 09:19

    Srbija je tu da se bori za svoj narod. Nadam se da cemo odrzati dobre odnose sa RS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA