≫ 

Poslanici glasali, usvojeni zaključci o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2020

Dokument sadrži pet zaključaka

  • 2
Skupština Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Skupština Srbije usvojila je danas zaključke o izveštaju EK o napretku Srbije za 2020. koji se prvi put našao pred poslanicima, zaključke je predsedniku parlamenta podnelo 15 poslanika.

Činjenicu da se izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije prvi put našao pred poslanicima pozdravio je ranije šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Dokument, inače, sadrži pet zaključaka, a jedan od njih je da će Skupština Srbije konstatovati preporuke iz izveštaja EK, posebno one koji se odnose na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija.

Pozdravljaju se napori Vlade Srbije preduzeti u cilju ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU i poziva se Vlada da održi snažnu dinamiku pregovora u skladu sa novom metodologijom proširenja.

Takođe, zaključak je i da će skupština konstatovati preporuke koje se odnose na njen rad, te da će ostati aktivno uključena u realizaciju Međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Skupština Srbije Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Narodna skupština ukazuje na potrebu daljeg rada svih institucija na ispunjavanju preporuka iz izveštaja EK, a nakon rasprave zaključke bi trebalo objaviti u Službenom glasniku.

Tokom rasprave premijerka Ana Brnabić ponovila je juče u parlamentu da evropske integracije ostaju strateški prioritet Srbije i jedan od najvažnijih zadataka, navodeći da one počivaju na tri stuba - ekonomskim reformana, reformi javne uprave i vladavini prava.

Brnabić je zahvalila na inicijativi da se o izveštaju EK diskutuje pred poslanicima i dodala da će diskusija u plenumu o izveštaju EK o Srbiji postati redovna praksa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EAU

    30. decembar 2020 | 07:12

    EU nema alternativu hahahahahaha.

  • Ivan

    29. decembar 2020 | 17:06

    Napori, ni jedno poglavlje nije otvoreno. Zakljucak napredovali smo.. 😂 😂 😂 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA