• 2

Dačić: Gubitak vlasti 2000. godine lekovito je uticao na SPS

- Nijedna stranka se ne reformiše ako baš ne mora, a nas su nevolje naterale da radimo na vitalnosti - rekao je on

  • 2
Ivica Dacic, Nedeljki Cubrilovic

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nedavno se, 11. januara, navršilo 30 godina od konstituisanja prvog višestranačkog saziva parlamenta, a predsednik Narodne skupštine i lider SPS Ivica Dačić osvrnuo se na činjenicu da, osim SPS-a, nema predstavnika nijedne stranke koja je tada imala poslanika i gotovo su nestale sa političke scene.

- Zaista, kada se pogleda spisak učesnika na tim prvim izborima, DS-a više nema, SPO je ušao u parlament, ali na listi Aleksandra Vučića, to je dokaz da te stranke nisu uspele da izdrže test vremena. SPS je opstao jer je sproveo reforme - rekao je Dačić za Politiku.

Ali da budem iskren, kazao je on, nijedna stranka se ne reformiše ako baš ne mora, a nas su nevolje naterale da radimo na vitalnosti.

- Gubitak vlasti 2000. godine lekovito je uticao na SPS, neke reforme su prirodno obavljene, to znači da je većina iz prvog reda SPS-a napustila stranu - rekao je lider socijalista.

Upitan da li je sadašnja opozicija, koja je smenila SPS sa vlasti 2000. godine, nešto naučila, Dačić je rekao:

Skupština Srbije

Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Pa, nisu naučili, mi smo praktično ostali bez predsednika, pošto Milošević od 2001. godine nije bio u zemlji, pojavile su se razne frakcije, bili smo pred raspadom. Onda smo rekli da moramo da izvučemo pouke, da rašcistimo s onim što nije valjalo i da se prilagodimo novom vremenu. To smo uradili i to je, mislim, ključ opstanka SPS-a. Naravno, razlika između tih stranaka i SPS-a je u tome što mi, ipak, imamo neku ideologiju koje se držimo - naveo je Dačić.

30 godina višestranačja

Prvi višestranački izbori za Narodnu skupštinu Srbije posle Drugog svetskog rata održani su na 9. decembra 2000. godine, a tada su uporedo sa parlamentarnim održani su i predsednički. Socijalistička partija Srbije ubedljivo je trijumfovala osvojivši čak 194 mandata u Skupštini, dok za predsednika izabran njihov lider Slobodan Milošević.

Do tada, obavljao je funkciju predsednika Predsedništva Srbije što je, po tada važećem Ustavu, bila funkcija ravna funkciji predsednika države.

Na izbore je tada izašlo 5.030.440 birača ili 71,49 odsto. SPS je osvojio 46,1 odsto, odnosno 2.320.587 glasova, ali je zbog izbornog sistema to značilo ukupno čak 194 od ukupno 250 mandata u parlamentu.

Najjača opoziciona partija, Srpski pokret obnove, dobila je 19 mandata a Demokratska stranka svega sedam poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini.

Video: Dačić i Vulin primili rusku vakcinu Sputnjik V protiv kovida

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srki

    NE lupetaj da ti nije našeg IZ BUGOJNA ACE NEBI TE BILO NA MAPI

  • BG -1

    Sreća je vaša što ste izabrali i uvek ste uz jaču stranu,tako i treba jer je korisno za Vas ali ne i mnogo za Nas,uvek ste u opoziciji.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima