Haradinaj bi priznanje, Hodžaj izvinjenje zbog mape: Kako je protekla Lajčakova poseta Prištini

Drugog dana posete specijalni izvestilac EU za dijalog Miroslav Lajčak sastao se na odvojenim sastancima sa političarima iz Prištine

  • 9
KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je danas, tokom razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, ponovio da bi dijalog trebalo da se završi uzajamnim priznanjem.

Haradinaj je posle sastanka na svom Fejsbuku napisao da je u dijalogu neophodna strateška uloga Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Kako je naveo, vanredni parlamentarni izbori održani 14. februara ocenjeni su kao pobeda demokratije i istaknuto je da je neophodno da se nove vlasti formiraju što pre.

Drugog dana posete specijalni izvestilac EU za dijalog Miroslav Lajčak sastao se i sa odlazećim premijerom privremenih institucija u Prištini Avdulahom Hotijem, a posle sastanka nije bilo izjava.

Zabranjeno je bilo i fotografisanje sastanka, ali nakon njega Hoti je na svom Fejsbuku objavio da je Lajčaku poželeo uspeh u okončanju procesa dijaloga i da mu se zahvalio na dosadašnjem posredovanju u tom procesu, prenosi Koha.

- Od jula 2020 godine dijalog je nastavljen na tri osnovna principa: Konačnom sporazumu uz uzajamno priznanje, da se o suverenitetu i teritorijalnom integritetu ne može pregovarati i da je Ustav ne povredi - rekao je Hoti.

Lajčak se sastao i sa liderima Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom i Enverom Hodžajem, koji je rekao da je tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog izrazio zabrinutost zbog mape ispred koje se slikao Lajčak prošle nedelje, a na kojoj se videlo da je Kosovo deo Srbije, i zatražio od njega da se zbog toga izvini.

Kako je rekao, Lajčak je posrednik u dijalogu i ne bi trebalo da se stavlja na jednu stranu u procesu, prenosi portal Reporteri. On je kazao i da bi bilo koji sporazum Beograda i Prištine trebalo da bude u skladu sa Ustavom i da ne narušava teritorijalni integritet i suverenitet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    2. mart 2021 | 16:46

    A DALI MOZE I JEDNO KOLCE DA VAM SRBI ODSVURAJU !!! BICE SVE RESENO PO REZOLUCIJI SAVETA BEZBEDNOSTI 1244 !!! NECE BITI VELIKE ALBANIJE !!!

  • Mikulovac

    2. mart 2021 | 16:36

    A sto SAD zasto ne Rusija pa i oni nesto znaju o strategiji!!!

  • Vitez Koja

    2. mart 2021 | 17:29

    Biće kako biti mora i kada biti mora. Mislim da se ni Amerima to ne rešava, već im odgovara ovaj stalni konflikt.Ne vidim nikakav interes njihov da to rešavaju, nisu oni nikada bili dobronamerni za bilo koga osim za isključivo svoje interese.Sa Kosovom i Metohijom oni drže pod tenzijom region, EU, Rusiju.Sa druge strane peglaju svoje odnose sa Islamskim zemljama(Saudi Arabija, Emirati, Turska...) preko Bosne i Kosova, a kako mi pojačamo saradnju sa Rusijom ili Kinom tako oni jačaju pritisak na nas, preko Šiptara i Bošnjaka.Sve dok Amerima ne zaigra mečka pred njihova vrata i izgube toliku globalnu moć, to se neće rešiti, jer će tada morati brinuti o drugim stvarima, pa i napuštati neke svoje projekte.Ovo sve ostalo što se dešava, kao neki pregovori, ustvari su sprdnja i služe da neki službenici iz EU sebi uzimaju neke masne plate, bez ikakvog uticaja na situaciju.Mislite da oni ne znaju da je nama ili bilo kome na svetu neprihvatljivo da ti neko pleme otme teritoriju na tako bahati način.Šiptari su nebitni u celoj priči, samo su instrument za ostvarivanje nekih Američkih ciljeva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA