• 27

Godišnjica smrti Mire Marković i simbolika 14. aprila: Istog datuma počeo i pad Miloševića s vlasti

, Telegraf

Tim protestima, "Stop teroru -  za demokratske izbore", praktično je započeo pad Slobodana Miloševića s vlasti, što će se i desiti posle septembarskih izbora i petooktobarskih protesta iste godine

  • 27
Mirjana Mira Marković

Foto: Profimedia/AFP

Mirjana Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića, preminula je 14. aprila 2019. godine i to na dan kada je 2000. godine mitingom u Beogradu započeta koordinirana akcija za demokratske promene u zemlji. Tim protestima, "Stop teroru -  za demokratske izbore", praktično je započeo pad Slobodana Miloševića s vlasti, što će se i desiti posle septembarskih izbora i petooktobarskih protesta iste godine.

Oko 300.000 hiljada ljudi naslo se tada na ulicama u centru Beograda kako bi podrzali ujedinjenu opoziciju u njenom prvom zajedničkom nastupu. Demonstranti, predvođeni predsednikom Srpskog pokreta obnove, Vukom Draškovićem, kao i nekoliko hiljada predstavnika "Otpora", okupili su se na Trgu republike.

Građani su nosili veliki broj transparenata, a jedan od njih bio je "I ja sam za promene, ali mi ne da žena!" koji se odnosio upravo na Markovićevu i njen uticaj na političke odluke u zemlji.

Kolone su se tog dana slivale ka Trgu, prenosili su mediji tada, a oko 14,45 časova iz pravca Brankove i Prizrenske ulice stiglo je nekoliko hiljada predstavnika „Otpora“, za njima i članovi SPO Požarevca koje su građani burno pozdravili.

Nekoliko minuta pre početka mitinga Knez Mihailovom ulicom prošao je i predsednik SPO Vuk Drašković, što je izazvalo pravu buru oduševljenja njegovih pristalica, koji su ga pozdravili povicima i paljenjem baklji, zvucima truba i pištaljki…

Opozicija je tada sa govornice zatražila "što skorije raspisivanje vanrednih demokratskih izbora na svim nivoima i zaustavljanje nasilja i terora Miloševićevog režima".

Netrpeljivost između vladajuće koalicije i opozicije rasla je te 2000. godine iz dana u dan, a kulminaciju doživljava posle izbora koji su održani 24. septembra iste godine.

Zbog Miloševićevog odbijanja da prizna rezultate, DOS poziva građane da se 5. oktobra 2000. godine okupe ispred Savezne skupštine kako bi se suprotstavili velikoj izbornoj krađi koju je Savezna izborna komisija sprovela po nalogu Slobodana Miloševića.

Petooktobarske demonstracije označile su i kraj vladavine Slobodana Miloševića, ali i njegove supruge, za koju su govorili da zapravo vuče konce i da se pita za sve, kada su državni poslovi u pitanju.

Mirjana Marković umrla i kremirana u Rusiji, urna doneta u Požarevac

Mirjana Marković preminula je 14. aprila 2019. godine u 77. godini u Moskvi usled komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila nakon dve operacije.

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković položena je 20. aprila 2019. godine u zajedničku grobnicu ispod lipe pored supruga Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, u dvorištu njihove kuće u Požarevcu.

Na sahrani nije prisustvovao niko od članova uže porodice, od sina Marka i ćerke Marije.

Video: Urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković položena uz pesmu Podmoskovske večeri

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vjekoslav

    Evo gde smo došli bez lustracija. SPO je i onda i sada bio jedini za otvaranje arhive

  • Prevaren

    Tito i Jola ti moras, Sloba i Mira ti moras....Vuk i Dana samo sto te nema, ti moras nisi bio drug clan nigde, a rmbacio u prosveti 41 g., na hiljade i hiljade republickih nagrada.Sad u penziju, ni za opelo.

  • M

    Gde je Mladja Dinkic.Otiso na godisnjicu, pa ce na Maltu-placaju sve samo da odes.Odatle na Kipar, pa u Moskvu.Vodi i Djelica.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima