• 0

"Ne postoji ugroženiji spomenik od Visokih Dečana": Vučić reagovao na novu provokaciju Prištine

Za nas je važno da se zna da Dečani pripadaju i srpskoj, ali i svetskoj kulturnoj baštini - istakao je predsednik Srbije

  • 0
Manastir Visoki Dečani, Aleksandar Vučić

Foto: TV Hram, Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije reagovao je danas na novu provokaciju Prištine, zahtev da se manastir Visoki Dečani ukloni sa liste ugroženih spomenika i pitao "koji je to spomenik kulture na KiM ugroženiji više od Visokih Dečana".

- U pitanju je arogancija nečijih vlasti. Za nas je važno da se zna da Dečani pripadaju i srpskoj kulturnoj baštini i svetskoj kulturnoj baštini - istakao je predsednik Srbije.

On je rekao da će i SPC imati podršku države Srbije u očuvanju manastira, da će država pokušati da objasni poziciju manastira Dečani i nepoštovanje sudskih presuda, kao i kršenje domaćih i međunarodnih pravnih normi.

Priština tvrdi da manastir nije ugrožen, reagovala i Kancelarija za KiM

Ministri u prištinskoj vladi poslali su pismo izvršnom predsedniku "Europa Nostre", protiveći se uključivanju manastira Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika u Evropi, zahtevajući uklanjanje manastira sa tog spiska.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, poručio je da je ovaj zahtev samo dodatna potvrda o njegovoj ugroženosti.

- Podsetiću da je svaki napad na objekte Srpske pravoslavne crkve na prostoru Kosova i Metohije, a samo za mesec i po dana bilo ih je čak 11, bio praćen antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini. Zbog toga se i najnovija poruka o Visokim Dečanima ne može tumačiti drugačije, nego kako nova pretnja bezbednosti ove svetinje i manastirskom bratstvu - naveo je Petković.

Inače, manastir je svrstan je na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, koju je sastavila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra".

Lista sedam najugroženijih lokaliteta objavljena je na video-konferenciji, a cilj sastavljanja ovakve liste je da se alarmira javnost zbog ozbiljnih pretnji sa kojima se suočavaju navedene lokacije.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima