Darko Mladić za Telegraf otkrio kako je njegov otac podneo presudu: "Ovo nije bilo fer suđenje"

Darko Mladić, sin Ratka Mladića, rekao je za Telegraf da je sudija Niambe imala hrabrosti da kaže "niste upravu" i na tome joj čestitao

  • 59
Ratko Mladić Foto: Tanjug/AP

Darko Mladić, sin Ratka Mladića, oglasio se nakon što je Žalbeno veće međunarodnog suda u Hagu potvrdilo prvostepenu presudu i generala pravosnažno osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Darko Mladić je Telegraf.rs rekao da će se ići na reviziju presude i da će biti vrlo interesantno da se pročita cela presuda. On je čestitao i na hrabrosti sudiji Matimbi Niambe, koja je imala suprotno mišljenje od ostalih članova Veća.

- Hteo bih da čestitam sudiji Niambe, i na ljudskoj i na profesionalnoj hrabrosti. Ja sam potpuno svestan činjenice da je ovaj sud ovde, od svog osnivanja pa sve do sada, imao zadatak koji je ispunjavao bez obzira na naše dokaze. Diskriminisao naše žrtve, ignorisao dokaze da naši nisu bili zločinci. I onda je ta jedna žena ustala i rekla, pred svetskom javnošću sada, da oni nisu bili u pravu - rekao je Darko Mladić za Telegraf.rs.

Sin Ratka Mladića je dodao i da će biti itekako interesantno pročitati presudu.

- Sad je bitno videti šta su napisali u presudi. Nažalost, sve naše iskustvo od početka do kraja jeste da general nije imao priliku na fer suđenje. Srećan sam što je bar jedna žena tu bitna, od profesionalnog integriteta i rekla je istinu. To je velika satisfakcija za sve nas. Sada ćemo ići na reviziju, molićemo za reviziju - rekao je Mladić za Telegrafr.rs.

Na pitanje kako mu se čini kako je njegov otac podneo presudu, Darko kaže "dosta dobro".

- Sad idem da ga vidim i da vidim kako se to odrazilo na njega - rekao je Mladić.

Podsetimo Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, danas je potvrdilo kaznu doživotnog zatvora generalu Ratku Mladiću. Žalbenim većem predsedavala je sudija Prisca Matimba Niambe, koja je imala suprotno mišljenje od ostalih članova Veća.

Ona je u svom izdvojenom mišljenju navela da bi ona naložila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim sudskim većem.

- Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka uočenih u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog veća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostepenim sudskim većem, po svim tačkama optužnice, izuzev optužbe 6, za uzimanje talaca u udruženom zločinačkom poduhvatu - navela je sudija u izdvojenom mišljenju napisanom na 60-ak strana.

Napomenula je da je Mladić u svojoj žalbi zadovoljio visoke standarde i ukazao na glavne greške pretresnog veća, prema kojima bi ona usvojila gotovo sve osnove njegove žalbe.

Niambe je ukazala da se zbog ograničenosti vremena, a i s obzirom da radi na daljinu, u svom izdvojenom mišljenju bavila samo najgrubljim greškama pretresnog veća.

Pored ostalog, ona je navela da se, suprotno stavovima većine članova Veća, ne slaže sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana.

Dodala je i da ne smatra da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć ARBiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde.

- Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo ''prisilno premeštanje'' doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namerom - napisala je Niambe u izdvojenom mišljenju.

Video: Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djux

    8. jun 2021 | 18:36

    Ziveo Ratko Mladic!Sprecio je ponovni genocid iz 1941!

  • Krlja

    8. jun 2021 | 19:33

    Hvala ti generale za nasu lepu republiku srpsku,cuvacemo je i branicemo do poslednjeg srbina!

  • Dusan

    8. jun 2021 | 19:32

    Živeo Ratko Mladić!Heroj!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA