• 0

VUČIĆ O HAPŠENJIMA: Ne klečim ni pred kim, svi će doći na red!

Bez ikakve sumnje, svi će doći na red. Ne bih da uzimam posao tužiocu, ali pošto sam dobro obavešten, jer svi šefovi i tužioci prisustvuju sednicama Biroa, sve i svi će doći na red - poručio je prvi potpredsednik Vlade Srbije zadužen za borbu protiv kriminala i korupcije

  • 0

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić poručio je da "ne postoji čovek pred kojim mora da kleči" i da će u istragama o korpuciji "svi doći na red". On je istakao i da napretka na putu Srbije ka Evropskoj uniji nema bez podrške Nemačke, a takođe i obećao nove informacije o prodaji lista "Politika".
Komentarišući tumačenja pojedinih analitičara da će sprovođenje borbe protiv korupcije i kriminala za koje je zadužen odrediti njegovu poziciju prema premijeru i lideru SPS Ivici Dačiću, Vučić je rekao da nova vlada neće imati dva premijera.

- Neće ova vlada imati dva premijera. Vlada ima jednog premijera, a ja ću svakako biti uspešan u svojoj borbi i to je stvar koju garantujem građanima Srbije. Mislim da to njih mnogo više interesuje od bilo kakve matematike 'koliko premijera' - rekao je Vučić za dnevni list "Danas".
Na pitanje da li se može očekivati da nadležni organi "uđu u Galeniku" i ispitaju taj slučaj budući da je na čelu Upravnog odbora "Galenike" funkcioner SPS-a, Vučić je odgovorio: "ili su već bili.." i zatražio malo strpljenja.
- Ne postoji nijedan čovek pred kojim moram da klečim ili kome sam nešto dužan. Bez ikakve sumnje, svi će doći na red. Ne bih da uzimam posao tužiocu, ali pošto sam dobro obavešten, jer svi šefovi i tužioci prisustvuju sednicama Biroa, sve i svi će doći na red - kazao je Vučić.
BEZ NEMAČKE NEMA NI RAZVOJA SRBIJE
U intervjuu koji je dao po povratku iz posete Nemačkoj, Vučić je poručio i da su njegovi sagovornici u Berlinu bili "surovo iskreni", a da odatle ne donosi idealne niti lake uslove.
- Bili su surovo iskreni. I ja sam bio surovo iskren. Svi ostali su otprilike sad došli na ono što je kancelarka Angela Merkel rekla pre više od godinu dana. Uvek je bolje kad imate stvari na čistac iznete i zato je, ako hoćete, ponekad i lakše s Nemcima razgovarati nego s nekim drugima - rekao je Prvi potpredsednik Vlade Srbije.
On je dodao da je Nemačka zemlja koju "morate da respektujete" i sa kojom Srbija mora da sarađuje.
- Ne mogu da delim uverenje onih koji misle da je moguće da Srbija ide napred, a da nam Nemačka bude protivnik. Onaj ko misli da bez Nemačke može biti razvoja Srbije, ja mu kažem: ne može - poručio je Vučić.
On se osvrnuo i na potpisivanje memoranduma između nemačke energetske kompanije RWE i Elektroprivrede Srbije, ocenivši da je kroz taj memorandum Srbija zapravo dobila Nemačku.
- Neću da krijem: RWE je Nemačka. Pa, nije odnos nemačke države prema njihovim firmama kao što je bio odnos naše države. Pet ključnih direktora RWE je došlo na potpisivanje memoranduma sa generalnim direktorom EPS-a u nemačko Ministarstvo za privredu. Toliki je to značaj za njih i iza toga stoji nemačka država - istakao je ministar odbrane.
Osim direktnih investicija, dodao je, memorandumom o saradnji EPS-a i RWE, Srbiju je ekonomski uvezao sa Nemcima, što je, kako je naglasio, "od ključnog značaja za našu zemlju u budućnosti".
- U tom privredno-ekonomskom smislu, Nemci svoje saveznike ne ostavljaju. A kad se uvezujete ekonomski i privredno, pa valjda je naš cilj i političko vezivanje za Evropsku uniju. A Nemačka je ključna sila EU - rekao je Vučić.
On je ukazao i da u Srbiji postoji mnogo jači lobi protiv saradnje sa RWE, nego onaj koji se za to zalaže, ali nije želeo da precizira o kome je reč.
USKORO ISTINA O "POLITICI"
U osvrtu na medijsku situaciju u Srbiji i njegove najave da će objaviti istinu o kupovini dnevnog lista "Politika", Vučić je rekao da će u naredna tri dana svima biti poznato "kako je akcija preuzimanja 50 odsto vlasništva nad ''Politikom'' izvršena".
- Reći ću vam odmah, sa tom informacijom smo mogli da izađemo i pre 1. septembra, kao što sam rekao, ali ono sa čime se danas suočavamo jeste rešenje za taj problem. Dakle, tražimo rešenje i u najskorije vreme ćemo izaći u javnost. Nadležni državni organi su potpuno upućeni u ono što se dogodilo u toj, u najmanju ruku pomalo skandaloznoj, a svakako netransparentnoj prodaji - poručio je Prvi potpredsednik Vlade
Na pitanje da li će se menjati način finansiranja RTS-a i hoće li doći do smena na vrhu Javnog servisa, Vučić je odgovorio da se time nije bavio.
- Načinom finansiranja Javnog servisa smo ipak delimično morali da se bavimo i biće ostavljen deo novca u rebalansu budžeta, što ne znači da će biti i utrošeno na takav način. Tu će postojati određeni uslovi države - istakao je Vučić.
On je rekao da list "Pravda" nije bio list Srpske napredne stranke, ali jeste njegovih prijatelja i ocenio da je prestao da izlazi "valjda zato što više nisu mogli da izađu na kraj s problemima". Vučić se osvrnuo i na odnose sa bivšim liderom SNS i aktuelnim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolić, istakavši da su oni dobri i da se ne menjaju.
- Odnosi jesu dobri, mi smo prijatelji, čujemo se i razgovaramo gotovo svaki dan. Svi vole da se bave DS-om, a malo ko se bavio fantastičnim izbornim uspehom SNS, za koji je svakako najzaslužniji Tomislav Nikolić - zaključio je Vučić.
(M. S. / Tanjug, Danas)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima