Vučić sa Bramercom o unapređenju regionalne saradnje po pitanju optužnica za ratne zločine

Predsednik i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove su se saglasili da je za pomirenje u regionu neophodna transparentna razmena svih optužnica za ratne zločine i informacija o istragama između BiH i Srbije

  • 2
SRBIJA MEDJUNARODNI KRIVICNI SUDOVI

Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove Seržom Bramercom sa kojim je razgovarao o saradnji između Mehanizma i Srbije, regionalnoj pravosudnoj saradnji u postupcima za ratne zločine i primeni nacionalne strategije za kažnjavanje ratnih zločina.

Predsednik Vučić je ocenio da je saradnja Srbije sa kancelarijom tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove zadovoljavajuća. Sa glavnim tužiocem Bramercom razgovarao je o mogućnostima za unapređenje regionalne saradnje kad je reč o optužnicama za ratne zločine, kako bi dvadeset šest godina posle rata i na taj način doprineli pomirenju u regionu.

Predsednik i glavni tužilac su se saglasili da bi jedan od koraka u tom smeru bila transparentna razmena svih optužnica za ratne zločine i informacija o istragama između Bosne i Hercegovine i Srbije. Predsednik je potvrdio da je Srbija spremna da učestvuje u tom procesu i izrazio želju da glavni tužilac u tome pomogne, navodi se u saopštenju.

Bramerc će se, kako je ranije najavljeno, sastati i sa ministarkom pravde Majom Popović, a u razgovorima će biti reči o saradnji Mehanizma da Srbijom, naporima srpskih vlasti da postignu pravdu za ratne zločine, regionalnoj saradnji u oblasti pravosuđa u vezi sa ratnim zločinima i primeni Nacionalne strategije za ratne zločine. Razgovaraće i sa predstavnicima diplomatskog kora.

Bramerc prisustvuje dvodnevnom Regionalnom sastanku tužilaca o saradnji u procesuiranju ratnih zločina, koji je počeo danas u Beogradu.

Posetu Srbiji Bramerc završava sutra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA