• 9

Priština optužuje Beograd da ne poštuje dogovor o povlačenju priznanja

U septembru je istekao je jednogodišnji moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma, koji su odvojeno potpisali predstavnici Beograda i Prištine, a odnosi se na podnošenje zahteva Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama i lobiranje za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti

 • 9
KIM PRISTINA

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore optužilo je danas Beograd da se ne pridržava dogovora o prekidu kampanje za povlačenja kosovske nezavisnosti.

Pozivajući se na izjave šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića "da je mnogo više od deset zemalja spremno da preispita svoje odluke o Kosovu i Metohiji", kosovsko MSP je u odgovoru za portal Telegrafi navelo da Srbija nikada nije prekinula kampanju i da se ne pridržava dogovora iz Vašingtona kao i da kontinuirano radi na slabljenju pozicije Prištine u međunarodnoj areni.

Selaković je, međutim, u intervjuu Večernjim novostima, na koji se poziva Telegrafi, precizirao da Srbija neće povući prvi potez jer bi odmah bila proglašena za provokatora i da spremna i da nastavi moratorijum na lobiranja za priznavanja i otpriznavanja dogovoreno Vašingtonskim sporazumom, ali da u Prištini ne postoji dobra volja za poštovanjem bilo kog sporazuma.

U septembru je istekao je jednogodišnji moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma, koji su odvojeno potpisali predstavnici Beograda i Prištine, a odnosi se na podnošenje zahteva Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama i lobiranje za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti.

Video: 96:92: Više zemalja ne priznaje Kosovo, poslednja među njima je Sijera Leone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Puškaroni ...

  nikako da shvate da su na začelju civilizacije.

  11
  3

  Podelite komentar

 • mihailovic

  Nemoze se koristiti termin "Prištine," Priština je srpski grad u juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji. Nemoze albanska UCK u ime Kosova i Metohije gde je proterano vise od 450.000 nealbanskog stanovnistva juzne Srbije Kosovo i Metohije gde je a hiljade nestalo ili pobijeno nealbanskog stanovnistva podnositi za članstvo u UN i jer Kosovo i Metohija je po Ustavu Srbije i UN R-1244 deo teritorije drzave Srbije pa se teritorija celog Kosovo i Metohije otudjiti. Kosovo i Metohija je od 1999 pod UN protektoratom i dosada je morala Srbija da zahteva u UN zamenu KFORA na celoj teritoriji Kosova i Metohije vojnim snagama ODKB koja bi bi oezbedila uslove povratka Srbije na celu svoju teritoriju Kosovo i Metohije i time uspostavila Ustavni i teritorijalni suverenitet celog Kosova i Metohije sto vladu Srbije postojeci Ustav Srbije obavezuje a ne da pregovara sa albanskom UCK u Briselu gde EU otvoreno priznaje albansku UCK drzavu na tlu Srbije. UN R1244 resavati iskljucivo zajedno sa Rusijom i Kinom u UN na zameni KFOR-a ODKB vojskom na celoj teritoriji Kosova i Metohije i rasformirati sve albanske UCK strukture vlasti koje su stvorene u odsustvu vise od 450.000 proteranog nealbanskog stanovnistva na Kosovu i Metohiji. Sa ODKB na Kosovu i Metohiji stvorili bi se uslovi povratak Srbije na celo Kososvo i Metohije a vojska Srbije bi bila opet na granicnim karaulama Kosare i svim drugim granicnim karaulama drzave Srbije.

  14
  3

  Podelite komentar

 • Neka znaju

  KOSMET JE SRBIJA

  17
  5

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima