≫ 

Ambasador Šib: "Politika Nemačke prema Srbiji se neće promeniti, izjave Fon Kramon nisu zvaničan stav Berlina"

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib ističe da može da potvrdi da i za novu vladu kancelara Olafa Šolca i novu ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok Zapadni Balkan ostaje spoljnopolitički prioritet

  • 6
Thomas Schieb Tomas Šib Ambasador Nemačke Foto: Telegraf

Politika zvaničnog Berlina prema Zapadnom Balkanu i Srbiji neće se promeniti dolaskom nove vlade kancelara Olafa Šolca, a izjave poslanice Zelenih u Evropskom parlamentu Viole fon Kramon su samo lične izjave, a ne i zvaničan stav Nemačke, istakao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Šib je, u intervjuu za agenciju Tanjug, ističe da može da potvrdi da i za novu vladu kancelara Šolca i novu ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok Zapadni Balkan ostaje spoljnopolitički prioritet.

- To je eksplicitno utvrdeno i u koalicionom sporazumu - značaj Zapadnog Balkana, procesa proširenje EU, koliko je bitno da se region kreće ka članstvu u EU, u sprovođenje reformi na tom putu - objasnio je on.

Šib je podsetio da je kancelar Šolc bio, u vladi kancelarke Angele Merkel četiri godine vicekancelar i četiri godine ministar finansija, a od 16 godina vladavine Merkelove 12 godina je vladu činila velika koalicija CDU-SPD, tako da je, kaže, zasigurno osiguran kontinuitet, a time i da Zapadni Balkan ostane prioritet i nove vlade.

Fon Kramon govori u svoje lično ime

Na pitanje da li je politika koju vodi poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, koja se ističe brojnim inicijativama i oštrim izjavama u kojima kritikuje Srbiju i njeno političko rukovodstvo, zvanična politika Berlina, ambasador Šib je ističe da ona govori u svoje lično ime.

- Gospođa Fon Kramon je poslanica u Evropskom parlamentu stranke Zelenih. Ona govori u svoje lično ime. Izjave koje daje daje kao evropski poslanik. Ona nije deo savezne vlade. Članica je stranke Zelenih, ali ima svoj stav, i nije deo nemačke vlade. Njene izjave se moraju posmatrati u tom kontekstu - poručio je on.

Viola von Cramon fon Kramon Foto: Tanjug/AP

Na pitanje hoće li to što su Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke Zeleni, odnosno Analena Berbok doći do promene politike prema Beogradu i Prištini, Šib je podsetio da je Berlinu važno da se odnosi Srbije i Kosova normalizuju, a za to je potreban sveobuhvatni sporazum o normalizaciji.

Nemačka se nada da će dijalog napredovati

Ukazao je da EU podržava dijalog, da ima svog izaslanika Miroslava Lajčaka, i da se Nemačka nada da će dijalog napredovati.

- U ovom trenutku u dijalogu se ne dešava puno toga. Nadamo se da će ponovo uslediti napredak. I to je dosadašnji stav vlade u Berlinu, koji ostaje. Podržavamo sve strane u normalizaciji odnosa, jer to nije samo važno za integraciju u EU - dodao je on.

Upitan za bilateralne odnose, da li se mogu očekivati intenziviranje i nove investicije iz Nemačke u Srbiju, Šib je podsetio da je već tri i po godine u Srbiji i da su se investicije razvijale odlično.

- Učestvovao sam u brojnim otvaranjima proizvodnih pogona, centara za razvoj. Polazim čvrsto od toga da će taj trend biti nastavljen. Trenutno ne mogu navoditi konkretna imena, ali siguran sam da će investitori, a imam informacije o tome, doći u Srbiju, odnosno da će oni koji su već tu proširiti svoje poslovanje - kaže on.

Šib je rekao da taj trend podržava ambasada, ali na kraju su preduzeća ta koja odlučuju da li će investirati ili ne.

Nemačka vlada zgrada nemačke vlade, Rajstag parlament, German Bundestag Reichstag Foto: Shutterstock

Na pitanje hoće li se Nemačka zalagati za proširenje EU i ubrzanje tog procesa on je istakao da se značaj proširenja Unije nalazi u koalicionim sporazumom kojim je formirana vlada u Berlinu.

- Podržaćemo taj proces i Srbiju na tom putu. I tu postoji kontinuitet. Brzinu kojom se Srbija kreće u pravcu članstva, međutim, određuje sama Srbija. Neophodan je napredak u oblasti vladavine prava, a to obuhvata nezavisno pravosuđe, slobodu medija, borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, ali i borbu protiv veličanje ratnih zločina. To je bilo važno staroj, a ostaće bitno i novoj vladi - rekao je on.

Šib je istakao da će Nemačka podržati Srbiju u sprovođenju odgovarajućih reformi, i to ne kroz davanja dobrih saveta, već i konkretno finansijski.

Što se ekonomskih odnosa tiče ocenio je da su oni odlični i da treba nastaviti taj pozitivan trend.

- Na kraju je i za investitore važno da se uslovi za ulaganje dalje poboljšavaju, da se javna administracija dalje poboljšava, sve postane transparentnije, da je obezbeđena pravna sigurnost - dodao je on.

Šib je izrazio zadovoljstvo i saradnji u oblasti kulture, navodeći da na gotovo svim festivalima učestvuju kulturni stvaraoci iz Nemačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bila hitlerova

    18. decembar 2021 | 13:21

    I ostala

  • Johan

    18. decembar 2021 | 12:18

    Švabe cene nezavisne i samostalne zemlje,mi bar imamo svoj stav u odnosu na zemlje "danke,danke Dojčland."

  • Baka

    18. decembar 2021 | 14:40

    Nije stav Berlina dok uskoro ne postane.Ko vas ne zna ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA