Gardijan: Zvaničnici EU rade na ispravljanju spornog propisa Inckovog zakona, strah od sukoba u regionu

Ukazujući na aktuelnu političku i institucionalnu krizu u BiH, britanski dnevnik se poziva na Izveštaj o boravku evropskog komesara Olivera Varheljija u BiH krajem novembra koji su juče objavili bosanski medij, i konstatuje da je on tada tokom sastanaka sa delegacijom EU u BiH dao, kako se navodi, "iskrenu ocenu da je Incko kriv za krizu" i delegitimizaciju Kancelarije visokog predstavnika u BiH"

  • 0
Balkan mapa Foto: SHutterstock

Visoki zvaničnici EU rade na ispravljanju izmenjenog zakona o zabrani i sankcionisanju negiranja Srebrenice, koje je poslednjeg dana svog mandata nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, jer je zaključeno da se u suprotnom rizikuje pokretanje novog regionalnnog sukoba, piše danas britanski "Gardijan".

Ukazujući na aktuelnu političku i institucionalnu krizu u BiH, britanski dnevnik se poziva na Izveštaj o boravku evropskog komesara Olivera Varheljija u BiH krajem novembra koji su juče objavili bosanski medij, i konstatuje da je on tada tokom sastanaka sa delegacijom EU u BiH dao, kako se navodi, "iskrenu ocenu da je Incko kriv za krizu" i delegitimizaciju Kancelarije visokog predstavnika u BiH".

Navodi se da je Varhelji konstatovao da je činjenica da je izmena zakona nametnuta poslednjeg dana Inckovog mandata, kao i da je, budući da je reč o važnoj odluci, trebalo da bude zasnovana na temeljnoj debati u koju bi bile uključene sve strane.

"Gardijan" piše da se sada postavlja pitanje kako to ispraviti.

List prenosi i da je Varhelji tom prilikom svojim kolegama zvaničnicima EU rekao da je bošnjačka strana nagovestila spremnost da se ovo pitanje reši usvajanjem novog zakona koji bi, kako navode, "Milorada Dodika i Republiku Srpsku vratio u državne institucije".

"Gardijan" piše i da se iz objavljenog izveštaja vidi da je Varhellji rekao da veruje da postoji izlaz iz trenutne krize i da je navodno odobrio posebnu sednicu NSRS 10. decembra na kojoj su članovi podržali vraćanje nadležnosti sa države BiH na Republiku Srpsku.

Njegov uslov je, piše "Gardijan" pozivajući se na Izveštaj o boravku Varheljija u BiH, međutim, bio da se zakoni o vraćanju nadležnosti "odloži za šest meseci kako bi se omogućilo vreme za pregovore.

Navode i da je Varhelji rekao da je "postupanje" sa Inckovim zakonom od vitalnog značaja da bi "Dodik priznao Inckovog naslednika, Kristijana Šmita".

Video: Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji podržao je inicijativu Otvoreni Balkan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA