Od danas brza traka za kamione koji prevoze hranu u zemlje "Otvorenog Balkana"

To znači da praktično ništa neće otežavati proceduru izvoza poljoprivredno-prehrambenih prpoizvoda u odnosu na regulative zemalja. Imaćemo poverenje jedni prema drugima, radiće se kontrole kao što su se i do sada radile ali to neće otežavati izvoz - izjavio je savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković.

  • 0
Granični prelaz Banovci, granica, carina, teretni prevoz, kamioni, zastoj Foto: Uprava carina

Promet prehrambenih proizvoda između Srbije, Severne Makedonije i Albanije od danas bi trebalo da bude znatno lakši i brži jer je počeo da se primenjuje sporazum koji je nedavno potpisan u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", prenosi Radio televizija Srbije.

- To znači da praktično ništa neće otežavati proceduru izvoza poljoprivredno-prehrambenih prpoizvoda u odnosu na regulative zemalja. Imaćemo poverenje jedni prema drugima, radiće se kontrole kao što su se i do sada radile ali to neće otežavati izvoz - izjavio je savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković.

On ističe da slobodan promet prehrambenih proizvoda između zemalja potpisnica sporazuma puno znači pre svega onima koji se bave izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Više od 600 kompanija, kako navodi, izvozi te proizvoda na teritoriju Severne Makedonije i Albanije.

- Prosto objašnjeno, danas kada krene kamion u Severnu Makedoniju mi ćemo poslati najavu da takav kamion stiže kod njih i on će direktno otići na mesto na koje treba da ode. Tamo će se izvršiti kontrola papira i naš sertifikat će biti priznat u Severnoj Makedoniji i Albaniji, kao i njihovi kod nas - objašnjava savetnik Đaković.

Prema njegovim rečima, praktično ništa neće otežavati proceduru izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u odnosu na regulative zemalja.

Nadležne inspekcijske službe su se saglasile da međusobno priznaju dokumentaciju koja prati robu. Dokumentacija je standardna, fito-sanitarni i veterinarski sertifikati, s tim što kamoni neće morati dodatno da čekaju na granici za uzorkovanje u zemlji u koju se izvozi.

- Kamioni će dodatno otići na carinski terminal ili distributivni centar i tamo će se samo proveriti dokumentacija. Makedonski ili albanski službenici će imati naše nalaze i nema potrebe da ih ponovo rade. Da ne bi bilo zloupotrebe kontrole uzoraka će se raditi i dalje, ali o trošku države" -navodi Đaković.

Dodaje da je do sada se dešavalo da kamioni stoje na granici i da roba propada, ali toga više neće biti. Dodaje da je moguća samo rutinska kontrola pasoša vozača koji vozi kamion, dok se sve ostalo odvija potpuno nesmetano.

- Ukupan obim izvoza između ove tri države je 300 milona evra, svega 70 miiliona evra sa Albanijom. Ako imamo u vidu da je samo izvoz hrane za kućne ljubiimce iz Srbije bio 100 miliona evra, a simboličnih 70 između Albanije i Srbije možete da zamislite koliki je to prostor za saradnju. Mislim da mi njima možemo dosta toga da ponudimo, od kafe, vode, sokova, žitarica, krompira. Naravno i mi od Severne Makedonije kupujemo vina, grožđe, suvo grožđe i neke druge proizvode i mislim da treba da se radujemo ovoj saradnji - rekao je savetnik ministra poljoprivrede.

Dodaje da treba da se radujemo napretku turizma u Albaniji jer ćemo tako moći da plasiramo više prehrambenih proizvoda toj zemlji.

- Mislim da tu naša konditorska industrija, koja je prilično jaka, ima mogućnost za dobar plasman. Nadam se da ćemo u narednih pet godina imati višestruko veći izvoz i uvoz -rekao je Đaković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA