≫ 

Ambasador Aleksandrović: Položaj Srbije nije komplikovan, ona jasno podržava teritorijalni integritet Ukrajine

Situacija za Srbiju nije komplikovana, vaš stav je veoma jasan. Srbija potpuno podržava teritorijalni integritet Ukrajine, isto tako i mi podržavamo teritorijalni integritet Srbije s Kosovom - poručio je ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič

  • 1
Ambasador Ukrajine u Srbiji, Oleksandar Aleksandrovič Printskrin: K1 TV

Oleksandar Aleksandrovič, ambasador Ukrajine u Beogradu ističe da Ukrajina ima podršku celog sveta i da će oni nezavisno donositi sve odluke.

- Ne može zapad ništa da ukazuje Ukrajini, mi smo nezavisna zemlja i vodimo sopstvenu spoljnu politiku. Ceo svet podržava Ukrajinu. Svaki sat se povećavaju sankcije prema Rusiji i pomoć prema Ukrajini. Nemačka je najzad donela odluku da dozvoljava isporuku oružja ukrajinskoj vojsci. Nisu nas zapadni saveznici ostavili na cedilu, na početku su nam rekli da će nam pomoći na sve moguće načine osim vojno, nije Ukrajina sama, nego Rusija.– kazao je ambasador Aleksandrovič za  K1 televiziju u emisiji „Uranak“.

On je naveo da Ukrajina ide u dobrom pravcu, ali da s druge strane neće odbiti predlog za pregovore, osim ako je to u Belorusiji.

- Pregovori još uvek nisu počeli, mi ne možemo da dođemo u Minsk, jer je juče naša vojska oborila krstareću raketu koja je pucana sa teritorije Belorusije direktno ka Kijevu, Belorusija je za nas isti agresor kao i Rusija. Spremni smo za pregovore u Varšavi - izjavio je ambasador.

Kako prenosi, do sada je u Rusiji sakupljeno 600 hiljada potpisa protiv rata i da se 250 narodnih poslanika Rusije u lokalnim zajednicama obratilo Putinu da zaustavi napad.

- Rusi nastavljaju da ubijaju civile, juče je ubijena još jedna porodica. Broj žrtava tačno iznosi 200 ubijenih ukrajinskih civila, među njima troje dece, a preko 1.000 je ranjeno, od toga 33 su deca. Ubijeno je 3.500 vojnika i to uliva veliku pretnju Rusiji i Putinu. Mi imamo i ruske vojnike koji su bili uhapšeni i javno molili svoje roditelje da se bore protiv Putina – tvrdi ambasador Ukrajine u Beogradu.

Što se tiče odnosa Srbije i Ukrajine, ambasador prenosi da se razgovaralo o isporuci humanitarne pomoći, na čemu je veoma zahvalan, kao i da je usledio dogovor i za olakšanja prelaska granice i za smeštaj ukrajinskih izbeglica.

Na pitanje da li je ova situacija komplikovana za Srbiju, uzevši u obzir naš odnos sa Rusijom, Aleksandrovič ističe da nije.

 Ona nije komplikovana, vaš stav je veoma jasan, Srbija potpuno podržava teritorijalni integritet Ukrajine, isto tako i mi podržavamo teritorijalni integritet Srbije s Kosovom. Do 18. veka reč „ruski“ se odnosio isključivo na teritoriju današnje Ukrajine, Sveti Sava se zamonašio krajem 12. veka u starom ukrajinskom manastiru, ne u ruskom.

Napomenuo je da nije tačna informacija da Rusija nikada nije uvodila sankcije protiv Srbije.

- Rusija je u Savetu bezbednosti UN podržala sve sankcije koje su uvedene Srbiji 90-ih godina zbog ratova na ovim prostorima. Rusija je to mogla da speči ali nisu to želeli.

Ambasador je ubeđen da će doći do potpune izolacije Rusije u svim smerovima: trgovina, putovanje finanisije i da će morati da zaustave rat jer neće imati municije i goriva.

- Tamo logike ne postoji, Putin s jedne strane kaže Rusi i Ukrajinci su isti narod, a onda kaže da smo mi Ukrajinci nacisti, e pa onda su i oni nacisti ako smo isti narod.

Mi imamo poslovicu, oprostite što ne koristim diplomatski jezik: Ili sklonite krst sa grudi ili obucite gaće, ne može i jedno i drugo.

Naveo je da priključivanje NATO alijansi jeste dugoročni cilj Ukrajine.

- Preporučujem srpskom narodu da ne sluša šta Rusija kaže, neka gleda šta Rusija radi. Ukrajina brani svoj narod, svoj život i evropske vrednosti, imamo ogromnu podršku vašeg naroda. Niko nije očekivao da će Evropa ratovati za nas, jer nažalost nismo članica NATO-a, da jesmo Rusija ne bi smela da nas napadne – zaključio Aleksandrovič.

Video: Čekam dete, bomba pala na moju teretanu i prodavnicu: Bole suze Ukrajinke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šime

    27. februar 2022 | 14:25

    Još malo si ambasador u ovoj zemlji, a kad odeš, pljuvaćeš je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA