≫ 

Vučić: Srbija je u veoma teškoj poziciji, težoj nego u Briselu 2013.

Ja tu vrstu zabrinutosti ne mogu da sakrijem i da hoću - rekao je predsednik

  • 36
Aleksandar Vučić Printskrin: TV Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku i pravnik Milan Antonijević gosti su večerašnje emisije "Prva tema" na TV Prva.

Vučić je na početku emisije odgovorajući na pitanje o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i da li je takvih pritisaka bilo prethodnih dana tokom razgovora sa evropskim kancelarom i nemačkom ministarkom rekao da ne može da govori na takav način o čemu je sa njima razgovarao, jer to ne bi bilo fer kada bi iznosio detalje razgovora.

- Srbija je u veoma teškoj sitaciji i teškoj poziciji i to nije samo politička odluka i samo politika, suštinski to je i ekonomija.  Ja tu vrstu zabrinutosti ne mogu da sakrijem i da hoću - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je poslednja odluka Evropskog saveta teška za Srbiju i da je veoma čudna.

- Tražimo rešenja. Danas su ljudi iz mog kabineta imali video-konferenciju sa partnerima iz EU. To se ne tiče samo uvoza nafte. Mi nemamo svoju naftu. Ovo se tiče mogućeg uvoza hemikalija koje su potrebne za rafineriju, a mi na to više nemamo pravo - rekao je Vučić.

Vučić: Bili su veliki pritisci, a danas su još teži...

Vučić je kazao da je danas teža situacija nego 2013. godine kada su bili teški pritisci u vezi sa tzv. Kosovom da postane član UN i da albanski policajci većinski budu prisutni na severu Kosova.

- Od tih nekoliko noći mogao bih najmanje knjigu da napišem. Bili su veliki pristici - rekao je Vučić i dodao da je tada njegova savetnica došla kod njega da mu kaže da je pročitala da će mu uništiti karijeru ako ne pristane, da će uništiti zemlju...

- Ja sam rekao da se smiri i da uzađe napolje i gotovo sam sam doneo drugačiju odluku - rekao je Vučić

Uz njega su, kaže, tada bila dva Srbina sa Kosova i Metohije i Marko Đurić.

- Nisam to uradio jer sam bio hrabriji, već sam procenio da to možemo da izguramo i bez toga. Uz sve njihove pretnje to je bila moja racionalna odluka - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, danas je teža situacija nego tada.

- Plašim se da će biti samo lošije. To znači da će za nas biti veoma teško. Naša pozicija je večeras, u ovom trenutku užasna.  Moramo da rešavamo pitanje nafte. Moramo da se bavimo time hoćemo li imati hemikalije koje se koriste u rafineriji. Na osnovu ove odluke Evropskog saveta ne možemo da uvozimo. Do čepa ćemo poslednje skladište da napunimo. Mi više nemamo ni skladišta. Na tome moramo da radimo u budućnosti - rekao je on.

On je istakao da brine šta će biti sutra. - Ne znam da li će nekom sutra da padne na pamet da prekine gasovod iz Bugarske ili neće. Ludilu u svetu nema kraja. Više niko ne razmišlja. Svi čekaju poraz onog drugog. Na Zapadu čekaju poraz Rusije, na Rusiji poraz Zapada, u Ukrajini očekuju da se Zapad umeša - rekao je Vučić.

Vučić podseća da Srbija ne može da uveze koks iz Ukrajine za železaru u Smederevu.

On je naveo da je Rusija uvek bila saveznik Srbije u UN, pa i 2015. godine kada su pokušali da na predlog Velike Britanije donesu rezoluciju o genocidu.

Aleksandar Vučić Printskrin: TV Prva

Na pitanje da li je tačno da je obećao Zapadu da će uvesti sankcije Rusiji posle izbora, kako je rekao Zdravko Ponoš, predsednički kandidat, Vučić je upitao da li je Ponoš intimus zapadnih ambasada pa ga o tome obaveštavaju.

- Pitajte Suzanu (Grubješić) da li misli da sam tako nešto rekao? Ono što sam rekao na najtežem mestu jeste da sam garantovao mir što se tiče umešanosti Srbije na Zapadnom Balkanu i da nećemo podržavati secesiju bilo gde u regionu samo zato što tamo žive Srbi. Hoćemo više investicija, imate moju reč...Onda sam dodao, ovo o čemu govore, da za tako nešto nisam spreman da pružim garancije. Ali ja ne mogu da vam kažem šta donosi sutra, jer je moj posao da štiti interese srpskog naroda - rekao je on.

Vučić je kazao da ćemo imati "najtežu situaciju u Evropi od 1945 godine".

Grubješić: Prisustvujemo razaranju i stvaranju nečeg novog

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić koja takođe učestvuje u večerašnjem razgovoru takođe smatra da situacija nije ni malo laka i navodi da se za ove tri nedelje, kako kaže, dogodilo više toga nego u poslednje dve decenije.

"Neke stvari su okrenute naopačke. Prisustvujemo razaranju i stvaranje nečeg novog“, konstatovala je ona.

Srbija, kaže, ne može da ostane po strani, na osnovu svoje geografije i da nema dileme da pritisak na Srbiju dolazi sa zapada i istoka.

"Verujem da je sada mnogo teže nego tokom Briselskog dijaloga“, primetila je ona i dodala da po prvi put govori o tome kako je bilo prilikom dogovaranja Briselskog sporazuma, i da je tada sav pritisak bio na Vučiću, kao i sada.

„Iako je tada bilo gadno i teško, sada je teže“, ukazala je ona.

Rekla je da je u Briselu bilo u pitanje čuvanja državnog suvereniteta i integriteta i kada je postignuto najbolje rešenje, kada se delegacija vratila, priseća se, svi su govorili o izdaji.

„Da odolite takvom pritisku morate da imate kičmu, hrabrost i da znate šta hoćete, šta zastupate, šta branite. Ne možete se odupreti svima u svakom trenutku, a to izgleda sada tako“, rekla je Grubješić.

Njen stav je, kaže, da Srbija nije politički neutralna zemlja, već je u procesu pristupanja EU, i ima ugovornu obavezu da se usaglašava sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, ali ističe da isto tako na prvom mestu mora biti Srbija.

Na to je Vučić kazao „Suzana bi uvela sankcije Rusiji, ali da izvučemo nešto“.

On se složio sa Grubješić da u Briselu 2013.nije bilo lako, i da je sada je još teže.

Antonijević: Mnogi u regionu očekuju svaki pogrešan korak Srbije

Aktivista za ljudska prava, pravnik Milan Antonijević, ocenio je vezano za situaciju u Ukrajini, da je bilo nekoliko dobrih poteza Srbije, na primer galsanje u UN, ali da Srbija mora biti mnogo jasnija u svojim stavovima.

"S pravom EU očekuje usklađivanje spoljne politike. Svakog dana dobijamo izveštaje iz Ukrajine koji su zabrinjavajući. Treba građanima reći da je teška situacija. Taj korak koji EU očekuje od nas su sankcije, treba videti koje mogućnosti Srbija ima da zaštiti svoje vitalne interese“, rekao je on.

Antonijević je podsetio da je Srbija izabrala članstvo u EU kao strateški cilj.

„To nije laka pozicija. Mnogi u regionu očekuju svaki pogrešan korak Srbije i na tome zasnivaju kampanju. Treba dobro izvagati, ali biti i odlučan, a građanima jasno reći koji su pravci Srbije, da je evropski put jasan pravac“, zaključio je on.

Vučić: Moja poruka je da budemo zajedno i da gledamo interes zemlje

Vučić je izjavio da se bombardovanje Srbije više nikad neće desiti i da je Srbija danas mnogo jača.

- Ne bih dozvolio da Srbija bude napadnuta od bilo koje velike sile. Živim za fabrike koje smo izgradili i za prugu koja će biti otvorena sutra. Znate li koliko sam truda u to uložio? Pojma nemam šta će biti sutra - rekao je on.

Vučić kaže da se ne plaši, ali da neće da sprži svoju zemlju. On je građanima Srbije poručio da navijaju za Srbiju.

- Srbija poštuje međunarodno-javno pravo. To samo mogu da kažu Srbija i Ukrajina, dve nesrećne zemlje koje su stradale - rekao je on i dodao da neće ukidati rusku kulturu u Srbiji.

Govoreći o cenama hrane, Vučić kaže da Srbija ima najnižu cenu u Evropi, ne računajući Ukrajinu i Belorusiju.

- Borićemo se da to ostane tako. Trudimo se i brinemo o građanima - izjavio je Vučić i podsetio na veliku inflaciju u EU, te objasnio da je ona uvezena i u Srbiju.

Za kraj emisije, Vučić je poručio "da budemo zajedno i da gledamo svoj interes". - Jedni nas doživljavaju kao male Ruse, drugi kao evropljane. Naš mali brod se nalazi na putu ka EU. Mora da čuva svoj pramac i svoje bokove, i svoj obraz. Taj mali brod ne sme da zaboravlja kako su se prema njemu odnosili u prošlosti. Ma koliko da smo mali, da pokušamo da sačuvamo moram i principe. Kad oluje krenu da tuku, moramo da sačuvamo brod, posadu i porodice članova posade. To je za nas najvažnije, ali ne smemo ni da izlazimo sa junačkim pričama. Moramo da sačuvamo mir i našu zemlju, da ne budemo u grotlu oluje. Država nije igračka - rekao je Vučić.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    18. mart 2022 | 22:16

    Ovaj stalno kuka i plaši se nečega. Ako nisi u stanju da se izboriš sa tim izazovima onda prepusti nekome drugome tu funkciju.

  • Ništa novo...

    18. mart 2022 | 22:14

    Kad Srbija nije bila u teškoj situaciji?

  • Siki

    18. mart 2022 | 22:12

    Voditeljka ne dorasla ovakvim temama i nema osecaj za vodjenje emisije,katasrofalna je.🤫

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA