≫ 

Brnabić poslala tri ključne poruke koje se tiču nove vlade: Jedna se odnosi i na buduću koaliciju

Brnabić je rekla da će se izbori u Velikom Trnovcu verovatno ponavljati

  • 1
Ana Brnabić, Vlada Srbije

Foto: ATA Images, Google maps

Veliki Trnovac je najveće albansko selo na jugu Srbije i nalazi se na području opštine Bujanovac, dvadesetak kilometara južno od Vranja.

Možda se za trenutak učini da početak teksta nema veze sa naslovom, Vladom Srbije i premijerkom, ali zapravo nije tako, jer od ovog malog mesta zavisi kada će se završiti izborni proces u Srbiji, kada će se konstituisati Skupština Srbije, kada će predsednik započeti konusltacije sa parlamentarnim strankama i konačno kada će biti formirana Vlada Srbije.

Premijerka i potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić je juče na konferenciji za novinare, na kojoj je glavna tema bila odluka Predsedništva o kandidatu za gradonačenika Beograda, poslala i tri važne poruke koje se tiču formiranja Vlade Srbije.

Prva je da će se glasanje u Velikom Trnovcu verovatno ponavljati. Po četvrti put.

Izbori za narodne poslanike na biračkom mestu broj šest u Osnovnoj školi „Muharem Kadriu" održavani su tri puta u nepuna dva meseca. Izbori od 3. aprila poništeni su nakon žalbe albanske koalicije Upravnom sudu, a ponovljeni izbori 28. aprila oboreni su po prigovoru SPS-a. Treći put su birači iz Velikog Trnovca glasali 27. maja.

- Sada imate beskonačne žalbe i izborni proces, sa kojim SNS nema nikakve veze. Niti smo se žalili, niti smo učestvovali u tome, a ne možemo da zaokružimo izborne radnje, a predsednik Republike ne može ni da krene u konsultacije sa parlamentarnim političkim strankama oko formiranja vlade - podsetila je Brnabić da su se izborni uslovi na zahtev opozicionih stranaka menjali.

Smatra da cenu nečije neodgovornosti i neozbiljnosti danas plaćaju svi građani Srbije.

Podsetila je da je SNS usvojila sve osim jednog predloga ODIHR-a, kao i sve ostale predloge onih koji su želeli da pričaju uz posredstvo evroparlamentaraca.

Druga poruka koja se tiče izbora jeste da, po svemu sudeći, predsednik neće moći da započne konsultacije o formiranju vlade sa parlamentarnim strankama pre početka jula.

- U Velikom Trnovcu će se verovatno ponovo ponavljati izbori, tako da predsednik Republike neće moći da krene u konsultacije oko formiranja nove vlade pre početka jula, iako su parlamentarni izbori bili 3. aprila - rekla je Brnabić i naglasila da Vućić, kao što je i ranje rekao, želi da se vlada formira do kraja jula.

Treća poruka tiče se koalicije na republičkom nivou. Na pitanje da li izbor Nikole Nikodijevića iz SPS za predsednika Skupštine grada Beograda znači da će naprednjaci i socijalisti formirati vlast na republičkom nivou, Brnabić je rekla da znači za gradski nivo, ali da ne mora da znači da će na isti način biti formirana vlada.

- Rekli smo da jedno ne zavisi od drugog. Rekli smo da ćemo raditi sa ljudima koji žele da podrže našu viziju Beograda i našu viziju Srbije, tako da ćemo videti šta će se dalje dešavati što se tiče samog sastava Vlade i većine u Narodnoj skupšini - zaključila je Brnabić.

Video: Vesić: Građani će na izborima pokazati da su za nastavak reformi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Taxi

    17. jun 2022 | 15:00

    I nije sramota imati rupu u zakonu a i nezna se ko treba rupu da zapusi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA