≫ 

Selaković reagovao na obraćanje hrvatskog šefa diplomatije: Zagreb da ne drži lekcije o iskrenosti

Srpski šef diplomatije reagovao na izjave hrvatskog kolege

  • 45
Nikola Selaković i Gordan Grlić Radman Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/HINA/Lana Slivar Dominić

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković po drugi put danas se obratio javnosti.

Prilikom ovog obraćanja Selaković je podsetio na notu koju je ambasada Srbije primila u Zagrebu 15. jula, a potom i na to, kako je jutros izneo da je Srbija jutros uputila notu jer je zabranjena poseta predsednika Aleksandra Vučića Jasenovcu.

- Istom prilikom smo i službenim putem najavili da se predsedniku do 15. septembra omogući poseta Jasenovcu i izneli nekoliko važnih činjenica - rekao je ministar.

On je potom reagovao na izjave hrvatskog šefa diplomatije.

- Nakon toga moj hrvatski kolega se obratio javnosti i govorio o stvarima koje nisu istina i molim predsednika Vučića da u svom sutrašnjem obraćanju izađe sa konkretnim detaljima koji će dokazati da dati navodi hrvatskih zvaničnika nisu istina - rekao je Selaković.

On je rekao da je hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman danas izneo neistine.

- Oni će predsedniku Srbije da drže lekciju iz iskrenosti? - pitao je Selaković i kazao da "Hrvati to tumače kao zadovoljenje unutrašnjih političkih potreba".

Upečatljivo je, kaže Selaković, i da hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova poseduje neku vrstu instrumenta kojim meri nečiju iskrenost.

- Čuli smo da namera Vučića da ode na mesto fabrike smrti 1941- 1945, gde su u nacističkoj NDH stotine hiljada srpskih žena, dece staraca, mladića… ostalo bež života na najbrutalniji mogući način nije shvaćena kao iskrena i ne kao odavanje pijeteta, već da je rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba pre formiranja vlade - rekao je Selaković.

On je rekao da je sramota da zemlja u kojoj je "odomaćen ustaški poklič za dom spremni" govori "da se Srbija nije suočila sa prošlošću", u kojoj podižu spomenike pravosnažno osuđenim ljudima za terorizam, u kojoj marširaju crnokošuljaši.

- Postavljam javno pitanje, od broja ljudi koji su navedeni kao nestali, koliko je među njima pripadnika srpskog naroda. Koliko je nestalih Srba sa prostora Hrvastke u ovom broju? - pitao je Selaković.

Selaković je istakao i da je laž da se uvek najavljuju posete zvaničnika Hrvatske Srbiji.

Naveo je da je u Srbiju dolazio hrvatski ministar Radovan Fuks, a da Srbija nije dobila nijednu notu, a isto važi i za Zvonka Milasa.

Isti slučaj je i sa posebnim izaslanikom predsednika Hrvatske i nikad ih niko nije zaustavio i merio razlog njihove posete. Da nije žalosno ovo bi bilo smešno - rekao je ministar.

Selaković je dodao da nije postojala inicijativa predsednika Vučića da se obeležavaju datumi, godišnjice i ličnosti od značaja za srpsku istoriju "za desetak godina bi nam decu učinili da smo mi bili ti koji smo tokom Drugog svetskog rata počinili genocid".

Ministar spoljnih poslova je potez hrvatskih vlasti okarakterisao kao zastrašujući i skandalozan. Istakao je da Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra Veritas, najbolje zna koliko je u broju nestalih - o kojima priča Hrvatska - više Srba, nego Hrvata.

- Kada bi Srbi u Hrvatskoj mogli da uživaju petinu prava, ne polovinu, nego petinu, koja uživaju pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji mi bismo bili presrećni. Koliko je onih u srpskim selima koji nemaju struju, vodu, put? Je li nam to pridike o pravima manjina drže oni kod kojih ni nekoliko sati ne može da opstane ćirilicom ispisana tabla ustanove ili organizacije? - istakao je on.

Selaković je dodao i da je neverovatno da se neverovatno da se osporava pravo unuku jasenovačke žrtve da položi venac i zapali sveću na mestu tog stravičnog logora.

- Kako to Vučić "pravi haos" polaganjem cveća u Jasenovcu, kako to prenose hrvatski mediji. Kako pravi? Čime? Polaganjem cveća, paljenjem sveća? Time što želi da srpska trobojka bude na tom cveću, a ne hrvatska? Čime pravi haos? - pitao je Selaković.

Podsetimo, ministar Selaković se ranije danas obratio povodom odluke Zagreba da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani privatnu posetu Jasenovcu.

Nakon toga se oglasio i hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

Uskoro opširnije...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    17. jul 2022 | 14:37

    Ja dugo godina imam prijatelje iz Hrvatske...I medju Hrvatima ima dobrih ljudi, ali po mojoj nekoj proceni, 90% su losi i SRBOMRSCI..

  • Nenad

    17. jul 2022 | 14:22

    Ovo je priča da se pokrije avion od sinoc

  • Невена

    17. jul 2022 | 14:25

    "Хрвати су најхрабрија нација на свијету али не за то што се ничега не боје . Они су најхрабрији јер се ничега не стиде" Ј. Дучић. ПС За њих је и Дучић и Шантић и Селимовић суви србочетнички агресор и они да лажу?! Ма не могуће !!! ППС Запамтите никада не можете да дате довољно ( поглавник Анте Павелић као посланик у скупштини краљевине Југославије ) да би били макар мрвицу добри ... зато клоните се тог зла. ТАЧКА !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA