• 42
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 14 min.

Vučić rekao da situacija na Kosovu može svakog dana da eskalira: Svečlja preti hapšenjem

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 14 min.

Predsednik Srbije rekao je juče da je vodio izuzetno teške razgovore sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji su juče saopštili da traže da se na severu KiM što pre organizuju novi izbori

 • 42

Srbi i peti dan zaredom nastavljaju sa mirnim protestima na severu Kosova i Metohije i zahtevaju da se albanski gradonačelnici povuku iz zgrada opština. Pripadnici KFOR-a i dalje se nalaze oko zgrada institucija.

Jučerašnji dan protekao je relativno mirno, a na mostu na Ibru viđeni su albanski demonstranti sa zastavama koji su organizovali skup "Marš na sever".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je bio u Moldaviji gde je razgovarao sa brojnim svetskim zvaničnicima o situaciji u srpskoj pokrajini.

Predsednik je rekao da je vodio izuzetno teške razgovore sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji su juče saopštili da traže da se na severu KiM što pre organizuju novi izbori.

Istog stava je i visoki predstavnik EU Žozep Borelj, koji je rekao da su izneta tri zahteva - održavanje novih izbora, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju ZSO. U suprotnom, kako je naveo, biće ozbiljnih posledica po odnose sa EU.

Iz časa u čas:

23:10 Svečlja: Identifikovana većina organizatora protesta, biće uhapšeni

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je danas je identifikovana većina organizatora protesta na severu KiM i upozorio da će oni biti uhapšeni.

Svečlja je za prištinski RTK rekao da je kosovska policija, u saradnji sa obaveštajnom agencijom iz Prištine i savezničkim službama, identifikovala većinu organizatora protesta, koje je nazvao "kriminalcima".

On je rekao da je bezbednosna situacija na severu KiM mirnija u odnosu na protekle dane, kada je, kako je naveo, bilo incidenata i ekstremno nasilnih akcija, kako tvrdi, "fašističke policije dirigovane iz Beograda".

21:15 Vučić: Ne znam da li ćemo prihvatiti ponavljanje izbora, čekaju nas teški dani

"Kosovska policija je pucala na Dragišu Galjaka, on ima suprugu, dvoje dece, unuku je dobio pre tri nedelje. Lekari su mu se borili za život zbog krvarenja, a svi se prave da se to nije dogodilo. Žao nam je i NATO vojnika koji su povređeni, ali jedino ko je upucan je Galjak, i sutra ću ići da ga obiđem", rekao je Vučić i dodao da upucanog čoveka niko ne spominje u svetskim medijima.

21:00 Rezolucija RS o zaštiti Srba na KiM

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će Narodna skupština RS usvojiti rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu.

Dodik je istakao da već postoji parlamentarna većina za usvajanje predloga rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, prenosi Kosovo online.

20:25 Jevtić: Kurti mi crta metu na kući

Kosovski premijer Aljbin Kurti je sa skupštinske govornice prozvao i označio veći broj Srba kao "teroriste" i "kriminalce", među kojima i Rajka Jevtića, uz tvrdnju da je "njegova kuća baza za vođe nelegalnih strukura", a Jevtić za Kosovo onlajn navodi da mu je na ovaj način nacrtana meta i da namerava da Kurtija tuži sudu u Strazburu.

Rajko Jevtić kaže da nema čega da se stidi i da je ceo život pošteno radio, kao i da u poslu nikada nije birao ljude po naciji, veri ili jeziku.

- Danas mi je nacrtana meta na kući od strane premijera Aljbina Kurtija. Zarad istine mogu da vam kažem da mi je mirna savest, a te nabeđene izjave premijera iz Prištine nisu me mnogo dotakle. Dotaklo me je kao čoveka jer sam ja jedan od ljudi na listi, neprijatno mi je zbog mojih prijatelja Albanaca jer ne želim da steknu pogrešan utisak. Ja sam privrednik i sportski radnik. Išao sam i na jug, obilazio Dečane, Pećku Patrijaršiju, Gračanicu...U Bošnjačku mahalu sam išao milion puta, tu se snabdevao robom - kaže Jevtić.

19:45 Zećiri se protivi novim izborima u Zubinom Potoku

Albanski predsednik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri usprotivio se održavanju novih izbora u severnim opštinama na Kosovu i Metohiji, rekavši da nema razloga za ponavljanjem i da bi novi izbori mogli da izazovu još napetiju atmosferu.

"Ne razmišljam u tom pravcu. Želim širu analizu, da se vidi ima li potrebe da se ide na izbore. Ne vidim razloge zašto treba ući u izbore, koji mogu dodatno da zakomplikuju situaciju", istakao je Zećiri za "Kljan Kosova".

19:03 Mojsilović obišao jedinice

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je juče i danas deo snaga Vojske Srbije zadejstvovanih u skladu sa odlukom vrhovnog komandanta i predsednika Republike. Mojsilović je tokom boravka na terenu održao sastanak sa najodgovornijim starešinama Vojske Srbije na izdvojenom komandnom mestu Generalštaba i potom obišao više jedinica u rejonima njihovog razmeštaja.

Načelnik Generalštaba je prilikom obilaska imao uvid u osposobljenost i borbenu gotovost angažovanih sastava Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO i specijalnih snaga Vojske Srbije.

18:05 Promenjen pečat Opštine Severna Mitrovica

Pečat Opštine Severna Mitrovica promenjen je danas, na osnovu odluke albanskog gradonačelnika Erdena Atića, potvrdio je za Tanjug odbornik u toj skupštini Skender Sadiku.

“Opština je do sada imala pečat sa natpisom Administrativna kancelarija Severna Mitrovica, pa sada mislimo da treba da bude Opština Severna Mitrovica”, rekao je Skender Sadiku za Tanjug, što podrazumeva i natpis takozvana Republika Kosovo.

Atić je za gradonačelnika izabran 23. aprila ove godine na izborima koje su Srbi bojkotovali. Prethodno je, posle ostavki srpskih odbornika, po automatizmu, Centralna izborna komisija na njihova mesta imenovala odbornike koji su na izborima 2021. bili sledeći na rang listi.

16:26 Okupljeni građani u Zvečanu navijaju za Novaka

15:50 Srpska lista: Kurti crta mete na čelo Srbima, njegovi partijski drugovi napadali međunarodne predstavnike

Srpska lista oglasila se danas nakon što je Aljbin Kurti objavio spisak Srba koje je okarakterisao kao kriminalce i organizatore protesta i istakla da se na taj način crta meta Srbima i Srpkinjama na severu Kosova, dok oni samo žele mir, slobodu i prestanak progona.

Srpska lista u saopštenju za medije navodi da se ovakvim optužbama crtaju mete na čelu Srpkinjama i Srbima zato što žele osnovna ljudska prava.

- Današnje neosnovane optužbe i crtanje mete na čelo Srpkinjama i Srbima na severu Kosova i Metohije samo zato što ne pristaju na kršenje osnovnih ljudskih prava pokazuje fašistički karakter režima Aljbina Kurtija. Da li su rulja, profesori, lekari, medicinske sestre, rudari, građani i politički predstavnici kako ih je danas etiketirao Aljbin Kurti u skupštini?. Koliko je farsa sve ono što je Kurti rekao danas u skupštini govori i podatak da je za kriminalce i organizatore protesta označio časne ljude, žene, invalide, pa čak i neke koji su u bolnici, i nedeljama unazad nisu na severu Kosova i Metohije - piše u saopštenju.

Kako ističu iz Srpske liste, Kurti je danas otišao toliko daleko da govori kako je on organizovao mnogo protesta koji su bili mirni, pa se prosto nameće pitanje da li on misli da su građani senilni, a međunarodna zajednica zaboravila kako je za vreme njegovih protesta napadana kuća njegovih političkih protivnika, tadašnjeg premijera, kako je zgrada Vlade gađana raketnim bacačem.

- Njegovi partijski drugovi napadali međunarodne predstavnike, pa čak i američki ambasadorku, a njegov sadašnji posilni Svečlja napadao lica pod međunarodnom zaštitom i uništavao vozila međunarodnih misija, za šta nije odgovarao. Današnje Kurtijevo izlaganje prepuno laži je dokaz da on želi dalju eskalaciju situacije, podizanje tenzija i sukobe, a Srbi žele mir, slobodu, nazad svoje zgrade opština i prekid progona naših sugrađana koji ne pristaju da budu Kurtijeve sluge - piše u saopštenju Srpske liste.

15:47 Zečević: Eskalacija sukoba na KiM mogla da se spreči, uz sprovođenje dogovora iz Brisela

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije izjavio je danas da je eskalacija sukoba na KiM mogla da bude sprečena da je sprovedeno sve što je bilo dogovoreno u Briselu.

Za Tanjug kaže da je eskalacija situacije na KiM i negativna atmosfera koja se stvorila kao i broj povređenih, jedan veliki neuspeh u smislu predviđanja događaja i u razumevanju prirode Kurtijevog režima, kao i poraz za Zapad koji, kako kaže, nije dovoljno vodio računa o svim elementima krize na Kosovu.

Dodaje da nije kasno da se neke stvari promene u narednom periodu, odnosno da Srbi dobiju nazad svoje opštine, da se formira ZSO, da se povuku albanske specijalne jedinice sa severa Kosova i da se normalizuje situacija.

Zečević ističe da predsednik Aleksandar Vučić i Srbija žele da budu konstruktivni i doprinesu političkom i mirnom rešenju, što je vrlo teško to raditi u trenutnim uslovima, i napominje da je srpska delegacija dolazila pripremljena sa pokušajem da realizuje ono što je dogovoreno u Briselu, ali je sa Prištinske strane postojala neozbiljnost i želja da se izigraju svi dogovori, da se politikom svršenog čina Srbi isteraju sa Kosova i da se ne ispoštuje ono što je dogovoreno.

Smatra indikativnim to što je Vjosa Osmani na kraju morala da se sastane sa Vučićem zbog očiglednog pritiska francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, što pokazuje da ako su EU i SAD odlučne u tome da sprovedu ono što je dogovoreno, Albanci ne mogu da se ogluše o zahteve SAD i EU.

- Za zapadni Balkan što se tiče Moldavije, interesantna je teza da treba čvršće integrisati zapadni Balkan i više ulagati u države zapadnog Balkana u ekonomskom smislu, jer one nemaju dovoljno sredstava za razvoj i ne mogu da prate tempo razvoja članica EU i da treba razmišljati o većoj integraciji i u ovakvim okolnostima, a onda verovatno i u prijemu novih članica Zapadnog Balkana u članstvo EU - navodi Zečević.

Kada je reč o Bratislavi i Moldaviji, on lično smatra da se plete jedna mreža oko Rusije, da zapadni svet želi da izoluje Rusiju i Belorusiju,što više može i pokuša da napravi što veći broj saveza sa zemljama iz Istočne Evrope sa ciljem da Rusija ostane izolovana.

15:30 Lajčak i Eskobar u ponedeljak i utorak u Beogradu i Prištini

14:44 I građani Štrpca poslali poruke podrške Srbima sa severa Kosova

Oko 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se danas na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.

Okupljenim građanima se najpre obratila Huanita Račićević supruga Dimitrija Račićevića iz Štrpca koji je uhapšen 21.decembra 2021. godine i koji se još uvek nalazi u pritvoru. Istakla je da oni najbolje razumeju patnju porodica onih koje hapse na severu Kosova.

Da li u svakom čoveku ima bar malo ljudskosti zapitam se svaki put kad vidim da krše osnovna ljudska prava, kako udaraju nedužne, a dok udaraju pogađaju pravo u dušu, dušu svakog od nas. Zapitam se svaki put put kada mi kroz glavu prođe brojka koliko su naši muževi , naša braća, naši očevi u pritvoru bez ikakvih dokaza, jer ako iko razume patnju porodica onih koje hapse na severu to smo onda mi. Da li su to ljudska prava, da li je u ovim ludim vremenima normalno osećati strah da će neko oteti ono što je moje, ono što je tvoje, ono što je naše? Oni neka otimaju ali mi im ne damo”, poručila je Račićević, prenosi Kosovo-online.com.

14:17 Direktor srednje škole u Leposaviću odložio matursko veče: "Živimo u getu, kao za vreme nacističke Nemačke" 

Direktor srednje Tehničke škole "Nikola Tesla" u Leposaviću Slađan Radović saopštio je da će učenici prema odluci Vlade Srbije školu završiti 6. juna, a da će matursko veče umesto danas biti 15. juna. Imao je ideju da učenici budu ispraćeni iz škole specijalnim performansom u kojem bi im pomogli i naoružani specijalci, ali se zbog bezbednosti đaka ovaj ispraćaj odlaže.

13:34 Milićević pozvao međunarodne snage da omoguće rad prosvetarima Srednje tehničke škole u Zvečanu

"Svaka zabrana ulaska u školu profesorima, svako postavljanje bodljikave žice i dugih cevi ispred školske zgrade jeste grubo narušavanje ljudskih prava, pre svega prava na rad i obrazovanje. Apelujemo na predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da pod hitno svim prosvetnim radnicima obezbede pristup školi u Zvečanu kako bi mogli nesmetano da obavljaju svoje obaveze“, rekao je v.d. ministra prosvete Đorđe Milićević.

13:29 Svečlja obišao punktove Kosovske policije na severu

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi tzv. Kosova Dželjalj Svečlja obišao je pripadnike Kosovske policije na nekoliko punktova koji su instalirani na severu Kosova.

Svečlja je na Fejsbuku naveo da je, između ostalog, bio na jezeru Gazivode i na Bistričkom mostu.

"Danas u Jasenoviku, na brani jezera Gazivode, u Zupču, u Junaku i na Bistričkom mostu. Sa devojkama i momcima iz Kosovske policije koji ne štede sebe u odbrani suvereniteta, ustavnosti i zakonitosti naše zemlje. U normalnom demokratskom društvu, Kosovo je zaodenuto suverenitetom. Suverenitet je neotuđiv. Hvala vam!", poručio je Svečlja.

13:16 Petković odgovorio Kurtiju: Fašisti kriminalizuju svoje žrtve, da bi fabrikovali izgovor za progon i ubijanje

- Svi fašisti u istoriji su nastojali da kriminalizuju i dehumanizuju svoje žrtve, kako bi fabrikovali izgovor za progon i ubijanje nevinih. A to danas radi i Aljbin Kurti, objavljujući spiskove ljudi čija je jedina krivica to što ne pristaju na nasilje i ponižavanje od strane prištinskih falangista. Na taj svoj spisak Kurti je mogao da stavi bilo kog Srbina ili Srpkinju sa severa Kosova i Metohije, jer naš narod je u četiri opštine severno od Ibra ujedinjen u otporu njegovoj strahovladi - rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

12:59 Kurti: Eskalacija na severu planirana, autor je Beograd

Aljbin Kurti, na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o situaciji na severu, rekao je danas da postoji dovoljno snimaka koji dokazuju da je eskalacija situacije 29. maja bila organizovana, dobro isplanirana i da je imala autora i da je to Beograd.

12:47 U Gornjem Kuscu skup u znak podrške Srbima sa severa Kosova

Na Trgu "Srbija" u Gornjem Kuscu kod Gnjilana, danas se okupio veliki broju ljudi kako bi poslali poruku podrške srpskom narodu na severu Kosova.

Skupu u Gornjem Kuscu prisustvuju žitelji Novog Brda, Ropotova, Šilova, Pasjana i drugih sela.

Okupljeni nose srpske zastve i transparente "Od Pomoravlja do Leposavića mi smo jedna porodica", "Pomoravlje veruje samo predsedniku Vučiću", "Svi smo mi Radoš i Dušan".

12:23 Radnici Doma zdravlja iz Donje Gušterice peške idu ka Gračanici 

Direktor Doma zdravlja Saša Mladenović, koji je u grupi od dvadesetak radnika koji su krenuli ka Gračanici, ističe da im nije teško da prepešače 12 kilometara, kako bi iskazali svoju podršku.

11:09 Počela vanredna sednica skupštine u Prištini o situaciji na severu KiM 

U Prištini je počela vanredna sednica na kojoj se raspravlja o situaciji na severu Kosova i Metohije.

Sednica je počela sa zakašnjenjem od 40 minuta.

Održavanje vanredne sednice i podnošenje izveštaja o situaciji na severu od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija zatražile su dve opozicione partije - Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova.

Situacija u tri opštine na severu KiM, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić eskalirala je kada su tzv. Specijalne jedinice Kosovske policije upale u opštinske zgrade 26. maja.

Srbi od ponedeljka protestuju i zahtevaju povlačenje specijalaca, da gradonačelnici Albanci čiji su izbor bojktovali ne dolaze u njihove opštine i da budu oslobođeni privedeni na protestu u ponedeljak, u Zvečanu, Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

11:05 Miljković: Na fotografijama se jasno vidi da je Obrenović priveden pre početka sukoba

Advokat Predrag Miljković kaže da se na fotografijama koje je objavio RTV Kim jasno vidi da je njegov branjenik Dušan Obrenović, koji je u ponedeljak uhapšen u Zvečanu, mirno protestovao i da je sa zemlje uvučen u kordon Kfora.

10:17 Kimberli Vest novi glavni tužilac Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

Kimberli Vest imenovana je za glavnog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, nakon postupka selekcije organizovanog od strane Evropske unije, saopšteno je danas iz suda.

- Čast mi je što sam imenovana za ovu važnu i izazovnu ulogu. Sa zadovoljstvom se pridružujem Specijalnom sudu - izjavila je Kimberli Vest po imenovanju.

09:49 Profesori u Zvečanu ulaze u školu da uzmu dokumentaciju zbog štampanja diploma

Profesori srednje tehničke škole iz Zvečana, gde je i danas protest Srba, zatražili su od pripadnika KFOR-a da im dozvole da uđu u školu i uzmu dokumentaciju kako bi maturantima odštampali diplome.

Dozvolili su im da naizmenično ulaze po jedan muškarac ili zajedno muškarac i žena.

09:27 Mandić: KiM je srce svakog čestitog čoveka u Crnoj Gori

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je sa skupa podrške Srbima na Kosovu i Metohiji u Nikšiću da je KiM ne samo srce Srbije već srce svakog čestitog i poštenog čoveka u Crnoj Gori.

09:07 Svi smo mi Radoš i Dušan: Poruke Srba na skupu u Zvečanu

Okupljeni nose transparente kojima poručuju da žele mir i slobodu.

"Zašto mi Kurti snajperom nišani dete?", "Mi nismo kriminalci samo hoćemo slobodu", "Nećete nas oterati iz naše kuće", "Svi smo mi Radoš i Dušan", "Hoćemo mir, a ne suzavac i šok bombe", piše na transparentima koje ispred okupljenih građana nose mladići.

09:01 Predsednik Vučić večeras u "Prvoj temi" na TV Prva

08:12 Malo bolje nego juče ali i dalje teško: Dr Elek za Telegraf.rs o stanju Dragiše Galjaka

Galjak se i dalje nalazi u Jedinici intenzivne nege KBC Kosovska Mitrovica.

07:22 Radnici se okupljaju kod Opštine Zvečan i upisuju u knjigu

Zaposleni u opštini Zvečan i jutros u 7 časova su se potpisivali kod bodljikave žice koju su postavili vojnici KFOR-a ispred zgrade lokalne samouprave da su došli na vreme na posao i pružili dokaz svog odgovornog ponašanja prema radnim obavezama iako im je oduzeto pravo na rad nasilnim ulaskom specijslaca kosovske policije i novih gradonačelnika albanske nacionalnosti u opštine.

Protest okupljenih građana od kojih su neki već 4. noć za redom proveli ispred zgrade opštine Zvečan protiče u jutarnjim satima mirno, javlja RTS.

(Telegraf.rs)

Video: Peti dan protesta građana Zvečana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ena

  2. jun 2023 | 09:57

  Ceo svet polako shvata ko je u pravu na Kosovu, a za to je umnogome zaslužan Vučić.

  176
  17

  Podelite komentar

 • Todor

  2. jun 2023 | 09:36

  Puna podrška Srpskoj listi!

  172
  9

  Podelite komentar

 • Boban

  2. jun 2023 | 08:31

  Podrška našoj braći da istraju u svojoj borbi

  84
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA