≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatsko ministarstvo o odluci Srbije da protera diplomatu: Ovo predstavlja korak prema pogoršanju odnosa

Vreme čitanja: oko 1 min.

U potpunosti odbacujemo osnovu za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomata, poručuju iz Hrvatske

  • 7
Hrvatska srbija, zastava, pregovori Foto: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za persona non grata.

Kako je navedeno, Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju.

Oko svega se sada oglasilo i Ministarstvo spoljnihi evropskih poslova Hrvatske, a njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izražava žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog tajnika u ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu proglasi personom non grata.

U potpunosti odbacujemo osnovu za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daloj destabilizaciji osetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vreme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od izuzetnee važnosti za celu Europu.

Zabrinjava nas što proterivanje hrvatskog diplomatw predstavlja dodatni pritisak na zaposlene hrvatske ambasade u Beogradu, koji se posebno manifestuje u predizborno vreme u Republici Srbiji. S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vreme realizuje drastičnom odlukom o proterivanju diplomata.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez u vreme i na način koji odabere", poručili su iz hrvatskog ministarstva.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević nije otkrio zašto je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije Hrvoja Šnajdera proglasilo personom non grata.

- To je stvar koju ne želim da komentarišem, to nije nešto u šta bih se sada mešao, po onome što bi Englezi rekli 'no comment'. A da sam znao šta je uradio, ne bih rekao, ne mogu da ulazim u detalje jer je to van mog okvira. Bez komentara - rekao je Biščević za "24sata".

(Telegraf.rs)

Video: Srbi i Hrvati u anketi zajedno: Pitali smo ih da nabroje gradove od komšija, odgovori su vrhunski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    21. novembar 2023 | 01:45

    Krajnje je vreme da se Hrvatima stane na rep i pokaze da prestanu da vode nasu predizbornu borbu, da prestanu da se mesaju u nasu politiku, da vredjaju Srbe i Srbiju i da se okrenu sebi...i nasa nazovimo opozicija najveću predizbornu kampanju vodi u hrvatskim medijima ..dosta vise hrvatskog mesanja ..

  • Toma

    21. novembar 2023 | 07:13

    Ne trebaju nama ustase po Srbiji da vrsljaju, napolje I tacka

  • Alex

    21. novembar 2023 | 05:20

    Baš bi bila velila "šteta" !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA