≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Španija uz Srbiju! A evo kako su glasali poslanici Crne Gore i Grčke u Savetu Evrope o prijemu tzv Kosova

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope dala je večeras, sa 131 glasom "za", zeleno svetlo za članstvo tzv. Kosova u ovoj organizaciji

  • 60
Savet Evrope Council of Europe Foto-ilustracija: Shutterstock

Parlamentarna skupština Saveta Evrope dala je večeras, sa 131 glasom "za", zeleno svetlo za članstvo tzv. Kosova u ovoj organizaciji, što je u potpunosti suprotno međunarodnom pravu. U opštoj histeriji pritisaka da se Prištini i pored kršenja prava na svakom koraku raskrči put ka EU, bilo je i onih poslanika SE koji su glasali u korist Srbije, prenose Novosti.

Osam predstavnika Španije glasalo je protiv izveštaja izvestioca Dore Bakojani koja je preporučila zeleno svetlo za tzv. Kosovo i tako je ova zemlja u potpunosti stala uz Srbiju i principe međunarodnog prava i poštovanja suvereniteta.

Protiv su bila četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, jedna Grkinja i jedan Nemac. Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan Italijan. Crveni taster su naravno pritisli i članovi delegacije Srbije, njih sedmoro, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine. To je ukupno 29 protiv.

Bilo je i 11 uzdržanih i među njima jedan Crnogorac, šestoro Italijana i troje Moldavaca, te jedan Nemac.

Čak četvoro predstavnika Grčke, među kojima je i Bakojani, glasalo je za prijem, iako Atina ne priznaje tzv. Kosovo. Rumuni, nisu ni došli na glasanje, osim Julijana Bulaija koji je podržao Prištinu. Ni Jermeni nisu glasali. Obe zemlje ne priznaju tzv. Kosovo.

Od konačnog prijema tzv. Kosovo deli još izjašnjavanje na Komitetu ministara 16. i 17. maja, a Srbija će pokušati da u malom manevarskom prostoru spreči ulazak Prištine.

(Telegraf.rs /Novosti)

Video: Pantić Pilja: Ono što radite je presedan koji će otvoriti Pandorinu kutiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    16. april 2024 | 23:18

    Velika sramota. Medjunarodno pravo vise ne postoji.,samim tim ni SE. Zbogom EU.

  • Kimi

    17. april 2024 | 00:38

    Španci su uz nas jer da su bili za onda bi Katalonija tražila da se otcepi od njih, kao što godinama traže. Ne vole nas Španci, ne brinite

  • Biljana

    17. april 2024 | 00:00

    Odmah proglasiti Kosovo okupiranim delom teritorije Srbije, sve drugo je saglasnost i protivustavnost u vezi ovakve odluke i moze imati nedagledive posledice u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA