100 DANA VLADE: Hvale sami sebe, za sve im je kriva "SEKA"!

Iako su prethodna tri meseca obeležile "čarke" oko Koridora i hapšenja u borbi protiv korupcije, ministri u Vladi tvrde da su "složniji nego ikad", i poručuju da će Vlada izdržati do kraja mandata. Napredak je vidljiv u dijalogu sa Kosovom, ali su nezaposlenost i siromaštvo i dalje previsoki

  • 0

Uoči 100 dana rada Vlade, u javnosti se veća polemika vodila o njenom opstanku nego o rezultatima. Najavama hapšenja nekih od aktuelnih ministara činilo se da je Srbija bliža novim izborima nego ocenama stodnevnog rada. Ipak, ministri su nas svojim izjavama ubeđivali u to da su složniji nego ikad, da rade ozbiljno, kao i ponavljanjem "mantre" da Vlada ima kapacitet da radi pun mandat.

Slogu su ministri pokazali i o ocenjivanju sopstvenog rada, tačnije u zaključcima učinka Vlade u prvih 100 dana. Svi su mahom naglasili da funkcionišu složno, kao dobro uigrani tim i da su, uprkos nikad težim vremenima, ipak "zadovoljni rezultatima postignutim za tako kratko vreme".

Najviše su se pohvalili borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, sprečavanjem bankrota i pregovorima sa Prištinom i EU.

Ipak, retko ko je pomenuo ogromnu nezaposlenost, veoma mali privredni rast, nova zaduživanja, kao i sporni Zakon o NBS, za koji je opozicija tvrdila da je izglasan kako bi se ova nacionalna institucija stavila pod kontrolu vladajuće većine. Takođe, ne pominje se mnogo ni mali natalitet koji je Dačić akcentovao u svom ekspozeu po preuzimanju funkcije.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić zadovoljan je radom, i ocenjuje da je u prvih sto dana Vlada uradila više od onoga što se od nje očekivalo prilikom formiranja.

- Radila je kao tim, a postoji šansa da Srbija već u decembru dobije uslovni datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU. Vlada je u prethodnom periodu pokazala da ima kapacitet da vodi zemlju i donosi teške odluke kada je to neophodno u interesu građana. Postoji stalna saradnja političkih stranaka i nema nijedne odluke koja nije doneta jednoglasno - rekao je Dačić, i poručio da nije na vladi i njenim članovima da sami sebi daju ocene, već je to na građanima Srbije.

Premijer je podvukao da je Vlada odlučna u tome da kosovski problem rešava na miran način i dijalogom u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, podsetio je da je uspostavljen dijalog sa Prištinom na visokom nivou i da je odblokirano učešće Srbije na regionalnim skupovima. Govoreći o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, premijer je naglasio da u toj borbi nema zaštićenih.

- Vlada je pokazala odgovornost i pravovremenu reakciju u kriznim situacijama kao što je bila suša, a požari koji su se dogodili pokazali su značaj formiranja Centra za vanredne situacije u Nišu - ocenio je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da je ono što je izgledalo nemoguće, prilikom formiranja Vlade danas ostvarivo.

- Nadali smo se da možemo datum za pregovore sa EU da dobijemo u junu, ali unutrašnjim reformama, dijalogom sa Prištinom i borbom protiv korupcije taj datum možemo da dobijemo u martu. Ne bih isključio mogućnost da uslovni datum dobijemo u decembru - rekao je Vučić.

To pokazuje, kako je ocenio, da je ova Vlada bolja od prethodne.

- Građani danas ne žive ni dobro ni bolje, ali će Vlada zato morati da radi još napornije, odgovornije i ozbiljnije - ocenio je on, i dodao da su mnogi članovi Vlade "dali sve od sebe" da zemlja krene napred i da su sprečili bankrotstvo države.

DINKIĆ: SARADNJA, DRUGARSTVO, BEZ ZAVISTI

Povodom prvog jubileja kabineta Ivice Dačića, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je poručio da je zadovoljan onim što je Vlada uradila do sada, bez obzira na to što su svesni toga da za rešavanje problema sa kojima su suočeni nije dovoljno ni 360, a kamoli 100 dana.

- Ono što nas razlikuje od prethodne Vlade je to što razgovaramo međusobno, ali i sa građanima i sa privredom. Takođe, prethodna Vlada izbegavala je da se suoči sa nekim problemima i gurala ih pod tepih, kao na primer "Agrobanku". Mi smo rešili da presečemo neke stvari i uvodimo disciplinu. Ovakvu saradnju i drugarstvo u radu nismo imali do sada. Nema zavisti, naprotiv pomažemo jedni drugima - ocenio je Dinkić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović uveren je u to da je Vlada Srbije za sto dana rada učinila mnogo, počev od otvaranja dijaloga sa Prištinom, za šta joj je, kako kaže, i međunarodna zajednica odala priznanje.

- Otvaranje dijaloga govori o sposobnosti premijera Ivice Dačića, ali i o jedinstvu u celoj Vladi - rekao je Obradovoć.

Kako kaže, proces evropskih integracija ne da nije ugrožen nego napreduje, a pitanje kriminala i korupcije otvoreno je na nov način, u kojem je slučaj "Agrobanke" samo vrh ledenog brega.

On podseća da je pre formiranja Vlade bilo "katastrofičnih" napisa i izjava takozvanih analitičara i onih koji to stvarno jesu, da država neće imati para od 1. novembra ni za plate.

- Daleko od toga da je sve idelano, ali je pitanje da li je bilo moguće učiniti više u datoj situaciji - zaključio je Obradović.

Prema ocenama ministarke regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verice Kalanović, Vlada je u prvih 100 dana rada bila veoma angažovana, a najznačajniji rezultati su finansijska konsolidacija i podrška privredi. Među najvećim uspesima nove Vlade su, takođe, aktivnosti u borbi protiv korupcije, u procesu evrointegracija i platforma za nastavak pregovora i rešavanje pitanja KiM.

- Najveći rezultat je to što ljudi sada imaju veru da ova Vlada može da donese promene na bolje - istakla je ministarka.

ILIĆ: URADILI SMO VIŠE NEGO IJEDNA PRETHODNA VLADA

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić tvrdi da je ministarstvo na čijem je čelu prvih sto dana rada postiglo izuzetno dobre rezultate.

- Smatram da je ova Vlada u periodu od sto dana uradila više nego ijedna prethodna. U prethodna tri meseca urađeno je mnogo zahvaljujući podršci cele Vlade. Pokrenuta je izgradnja Koridora 11, po prvi put je dobijena građevinska dozvola koja se odnosi na deo auto-puta čiju izgrdanju izvodi azerbejdžanska firma "Azit", obezbeđen je avans u iznosu od 60.000.000 evra, od čega će 30.000.000 evra dobiti domaće firme. Pripremljen je zakon o legalizaciji bespravno podignutih objekata, koji će ubrzati proces legalizacije, odnosno upisa u katastar - objasnio je on, i dodao da je u pripremi novi zakon o izgradnji, koji će u mnogome olakšati i ubrzati poslove gradnje.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković smatra da je to ministarstvo u prvih 100 dana radilo izuzetno dobro, vredno i ažurno, izrazivši uverenje da će do kraja meseca biti mnogo vidljiviji njegovi konkretni rezultati.

Selaković je najavio da će strategija za borbu protiv korupcije morati da bude promenjena i da će Srbija ubrzo imati novu strategiju sa nultom tolerancijom u toj oblasti i da neće biti ni zaštićenih, ni nedodirljivih.

- Pravosuđe nije prilika da se udome i zaposle nezaposleni partijski kadrovi - poručio je ministar.

MRKONJIĆ: POSEBNA ENERGIJA DAČIĆA, VUČIĆA I DINKIĆA

Rezultatima Vlade Srbije postignutim za proteklih 100 dana zadovoljan je i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić. On smatra da je Vlada još na početku mandata pokazala hrabrost i ambiciju da se suoči sa najtežim problemima "uz sve rizike pritom".

- Dačić, Vučić i Dinkić daju ton i posebnu energiju. Kada je to tako, i svi ostali ministri dobro rade svoj posao bez sujeta i zadnjih misli, pa su logični dobra saradnja, dobri odnosi i rezultati - poručio je Mrkonjić za Telegraf.

On je dodao da je Ministarstvo saobraćaja, odmah po formiranju Vlade, nastavilo već započete velike poslove izgradnje saobraćajne infrastrukture koji su od prioritetnog značaja, poput Koridora 10 i 11, mosta Zemun-Borča. Takođe, dodao je, počele su i pripreme za formiranje nove nacionalne avio-kompanjie umesto "Jata".

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović kaže da je, ako se uzmu u obzir svi ekonomski, finansijski, socijalni i energetski problemi sa kojima se suočila, u proteklih 100 dana Vlada bila više nego efikasna.

- Srbija spremno dočekuje grejnu sezonu, Vlada je donela Uredbu o najvišim i najnižim cenama grejanja u zavisnosti od energenata koje toplane koriste, EPS je obezbedila na tenderu u Republici Srpskoj, direktan uvoz struje i iskoristila licencu koju ima od 2006. godine. U naftnom sektoru je otvorena modernizovana Rafinerija nafte u Pančevu - istakla je ona.

Osvrćući se na eventalne propuste, ministarka je kazala da bi volela da je brže pripremljen za ratifikaciju sporazum koji je potpisan sa italijanskim partnerima o izgradnji novih hidroelektrana u Srbiji.

- Još nismo usvojili novi zakon o racionalnoj upotrebi energije, ali to moramo da učinimo brzo jer je energija danas deficitarna ne samo na našem tržištu već u celom svetu, a Srbija je jedan od najvećih potrošača energije  - zaključila je ministarka Mihajlović.

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić, kao i ostali ministri, kaže da se u tom ministarstvu od prvog dana radi timski.

- Vlada funkcionise kao tim. Međusobno se dopunjujemo i sarađujemo. Brzina kojom je država reagovala u slučajevima nasilja na stadionima dokaz je da zaista postoje timski duh i saradnja. Primera radi, mi smo sa Ministarstvom odbrane konačno sa mrtve tačke pokrenuli projekat izgradnje zatvorene atletske dvorane, sa Ministarstvom zdravlja ukidamo plaćanja za obavezne preglede dece koja učestvuju na sportskim takmičenjima, sa Ministarstvom prosvete planiramo predstojeće akcije na planu školskog sporta. Ministar finansija učestvuje u radu našeg Fonda za mlade talente - objasnila je ona, i dodala je "danas je zadovoljstvo raditi u okviru ove Vlade" i da nema nerešivih pitanja.

Akcenat bi, kako je kazala, u budućnosti stavila na razvoj školskog sporta.

- Prisutne su predrasude da su sportisti prepušteni sami sebi u ostvarivanju vrhunskih rezultata. Kao dugogodišnji sportista i šahovski velemajstor, znam da su za postizanje vrhunskog rezultata potrebni pre svega talenat i veliki rad, ali i da je bitna i podrška sredine, a ona dolazi u najvećoj meri od države. Moja vizija za budućnost srpskog sporta jeste jedan miran, organizovan sistem, okrenut ka postizanju sportskih rezultata - navela je ona.

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin je takođe zadovoljan rezultatima Vlade.

- Uspeli smo da zaustavimo rast negativnih trendova u mnogim oblastima društvenog života Srbije. Već su vidljivi pozitivni pomaci u sva tri strategijska pravca Vlade, ekonomskom, borbi protiv korupcije i kriminala, kao i u EU integracijama i u dijalogu o KiM na najvišem nivou - ocenio je Ugljanin.

On je dodao da njegov kabinet radi u kontinuitetu, jer je i u prethodnom mandatu bio zadužen za održivi razvoj.

- U nedovoljno razvijenim područjima Srbije živi oko milion građana, u 46 opština. U prethodnom periodu smo realizovali nekoliko projekata započetih u prošlom mandatu i pokrenuli nove projekte - rekao je Ugljanin.

(A. P. - I. M. - M. S.)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA