DENIO: Optimista sam po pitanju članstva Srbije u EU

- Kada je reč o ovom procesu, zaista sam optimista, pogotovo kad 'izmerimo' sve što je urađeno u prethodnom periodu. Srpska vlada napravila je neke veoma dobre, pozitivne korake u tom pravcu. Sada je najvažnije da se nastavi istim tempom i na istom kursu - poručio je ambasador Francuske u Beogradu

  • 0

Francuski ambasador u Beogradu Fransoa Gzavije Denio kaže da se proces proširenja Evropske unije nastavlja, bez obzira na probleme s kojima se Evropa trenutno suočava, pre svega finansijske, i da veruje u evropsku budućnost celog regiona, uključujući Srbiju.

Ambasador Denio rekao je da je sada, za naredni korak u integracijama i dobijanje datuma pregovora sa EU, najbitnije da konkretni rezultati političkog dijaloga između Beograda i Prištine budu "što vidljiviji".

- Uslovi koje je potrebno ispuniti navedeni su u zaključcima Saveta ministara EU od 11. decembra prošle godine. Ministri su se među sobom dogovorili koje su to tačke koje su najvažnije i koje treba postići. Na bazi te liste i onoga što je sa nje ostvareno biće doneta i preporuka Evropske komisije za eventualno dodeljivanje datuma koju treba da donese Evropski savet - rekao je ambasador za "Večernje novovsti".

On smatra da tempo prijema zavisi od svih 27 članica Evropske unije, ali da ponekad postoje različita mišljenja oko pojedinih pitanja.

- Ali kroz dijalog sa našim partnerima, pre svega sa Nemačkom, formulišemo naš stav, i što je najvažnije, dolazimo do dogovora o pojedinim teškim pitanjima. Kao što je to u prošlosti bilo sa pridruživanjem Hrvatske i otvaranjem pregovora sa Crnom Gorom. Kada je reč o ovom procesu, zaista sam optimista, pogotovo kad 'izmerimo' sve što je urađeno u prethodnom periodu. Srpska vlada napravila je neke veoma dobre, pozitivne korake u tom pravcu. Sada je najvažnije da se nastavi istim tempom i na istom kursu - poručio je Denio.

On je kao pozitivno ocenio to što je u parlamentu, "ogromnom većinom, data podrška nastavku dijaloga Beograda i Prištine i onome što ti pregovori mogu da donesu. I što je takođe važno, data je podrška sprovođenju dogovora koji su postignuti".

- Prvenstveno je na dvema stranama u dijalogu da nađu zajednički dogovor, koji će ići u pravcu normalizacije odnosa i boljeg života svih ljudi na Kosovu - rekao je Denio i dodao da je prednost direktnog dijaloga" u tome što se dve strane dogovaraju na licu mesta, bez posrednika, tako da je tu jasnoća potpuna".

Na pitanje o uklanjanju spomenika u Preševu, francuski ambasador je ponovio da su ta dešavanja "unutrašnje pitanje Srbije, koje mora biti rešeno zakonitim sredstvima i kroz dijalog".

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA