PATRIJARH I NIKOLIĆ: Međunarodne organizacije da zaštite Srbe i SPC na Kosovu

Poglavar SPC i predsednik Srbije izrazili su zabrinutost zbog skorašnjih dešavanja i saglasili su se da su međunarodne organizacije, koje su prisutne u južnoj srpskoj pokrajini, obavezne svojim mandatom da zaštite prava i bezbednost svih građana i sve verske objekte na KiM

  • 1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić razgovarali su danas sa patrijarhom srpskim Irinejom, mitropolitom Amfilohijem, vladikom bačkim Irinejem i vladikom raško-prizrenskim Teodosijem.

Predsednik Nikolić i patrijarh Irinej saglasili su se da je potrebno ostvariti jedinstvo domaće javnosti pri rešavanju svih pitanja od nacionalnog interesa, navodi se u zajedničkom saopštenju pres službe predsednika Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, izrazili su zabrinutost zbog skorašnjih dešavanja i saglasili su se da su međunarodne organizacije, koje su prisutne u južnoj srpskoj pokrajini, obavezne svojim mandatom, sa čime se saglasila i Republika Srbija, da zaštite prava i bezbednost svih građana i sve verske objekte na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije i patrijarh Irinej razgovarali su i o budućim dešavanjima vezanim za obeležavanje 1.700 godina Milanskog edikta.

List "Blic" je ranije danas preneo da bi patrijarh i vladike SPC predsedniku Srbije trebalo da predstave svoj predlog rešenja za zaštitu kulturne i istorijske baštine SPC na Kosovu.

Prema saznanjima lista, osnova predloga Crkve je da se oformi radna grupa koja bi na KiM kontrolisala očuvanje baštine i imovine SPC. Srpska pravoslavna crkva će predložiti da u tu radnu grupu uđu predstavnici međunarodne zajednice, SPC i kosovskih institucija, koji bi imali obavezu da rade na očuvanju baštine Crkve na Kosovu i Metohiji - najavili su sagovornici "Blica" iz Crkve.

Ta radna grupa trebalo bi da poštuje ustrojstvo, hijerarhiju, ali i sve aktivnosti SPC, dok bi istovremeno bila odgovorna za zaštitu imovine SPC kako u okolini manastira, tako i na celoj teritoriji KiM.

U vrhu SPC za "Blic" kažu da ne idu kod predsednika Nikolića sa kritikama postojeće državne platforme o Kosovu i Metohiji, već "u nadi da će se doći do najboljeg rešenja".

- Model da SPC na KiM ima položaj kao i Vatikan nije najkorisnije rešenje, jer je status Vatikana drugačiji od SPC na KiM. Takav status bi bio održiv samo kada bi se SPC nalazila u prijateljskom okruženju. Nažalost, na KiM nije takva situacija - kažu u vrhu SPC.

Sagovornik "Blica" ističe da je za zaštitu položaja SPC i njenih prava neophodno da se dobiju garancije od međunarodne zajednice.

- Položaj SPC i njene imovine već sada se tretiraju u nekoliko kosovskih zakona. Svedoci smo da je Crkva ugrožena i zbog toga moraju da postoje trajne garancije, a njih jedino može da pruži međunarodna zajednica - naveli su sagovornici iz SPC.

U Crkvi za "Blic" kažu da, ipak, još nije precizirano koji će se model sporazuma pronaći kada je reč o zaštiti SPC na KiM, kao i da bi o tome najpre trebalo da se dogovore predstavnici države i SPC.

Na sednici Sinoda SPC, održanoj prošlog četvrtka u Prizrenu, bilo je reči o problemima sa kojima se Crkva suočava na prostoru KiM, kao i o merama koje SPC treba da preduzme kako bi se obezbedila bolja zaštita naroda, svetinja i kulturne baštine. O tome je patrijarh razgovarao i sa Srbima sa severa Kosova.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin

    13. februar 2013 | 18:53

    Nikolic samo prica za televiziju al i dalj srbi na Kosovu stradaju njemu je bitno da pregovara sa arbanasima i da se smekaju jedni drugima dok oni ruse srpska groblja dali je nesto preduzeo kao Predsednik Srbije jer Kosovo po rezoluciji 1244 je u sastavu Srbije a on cuti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA