Olbrajt: Haški tribunal kao sud u Nirnbergu

- Želela sam da se dođe do individualne odgovornosti da ne bi postojala kolektivna odgovornost. Ne može ceo narod da se demonizuje - navela je bivša državna sekretarka SAD

  • 4

Nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt izjavila je da se zalagala za stvaranje Haškog tribunala kako bi se izbegla kolektivna odgovornost naroda.

Ona je sinoć, na predstavljanju svoje knjige "Praško proleće" u Vašingtonu, rekla da se zalagala za stvaranje Haškog tribunala kako bi se utvrdila individualna, a izbegla kolektivna odgovornost naroda.

Olbtrajtova se tokom razgovora sa prisutnima dotakla teme Haškog tribunala, naglasivši da se lično zalagala za njegovo stvaranje, uporedivši ga sa sudom u Nirnbergu 1945. godine.

- Želela sam da se dođe do individualne odgovornosti, da ne bi postojala kolektivna odgovornost. Ne može ceo narod da se demonizuje - navela je bivša državna sekretarka SAD.

Ona je pritom podsetila na osvetu koju su Nemci u Čehoslovačkoj doživeli posle rata, kao odgovor na zločine koje su počinili nacisti.

- Osveta je, nažalost, nešto što je u ljudskoj prirodi, ali ne sme ceo narod da odgovara već pojedinci koji su krivi - dodala je Olbrajtova.

Ona u knjizi opisuje život svoje porodice u vreme i posle Drugog svetskog rata, a odgovarajući na pitanja publike rekla je da knjiga govori i o vremenu kada je njen otac bio ambasador Čehoslovačke u Beogradu.

Govoreći o svojoj političkoj karijeri, Olbrajtova je navela da je za njen dolazak na čelo Stejt departmenta zaslužna Hilari Klinton, koja je to predložila svom suprugu, tadašnjem predsedniku Amerike Bilu Klintonu.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA