NIKOLIĆ: Složno branimo Rezoluciju

- Premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ja postigli smo apsolutnu saglasnost da ni po koju cenu nećemo da prihvatimo odustajanje od bilo kog dela Rezolucije o Kosovu i Metohiji koju je usvojila Narodna skupština - poručuje predsednik

  • 4

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da postoji apsolutna saglasnost državnog vrha da se ni po koju cenu ne odustaje od bilo kog dela Rezolucije o Kosovu i Metohiji koju je usvojila Narodna skupština.

Kako su objavile "Večernje novosti", povodom medijskih spekulacija da je sporazum između Beograda i Prištine tajno dogovoren i da je Srbija po slovu tog "ugovora" praktično odustala od suštine Rezolucije Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije poručio je da postoji apsolutna saglasnost da se ne odustaje od bilo kog dela Rezolucije.

- Premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ja postigli smo apsolutnu saglasnost da ni po koju cenu nećemo da prihvatimo odustajanje od bilo kog dela Rezolucije o Kosovu i Metohiji koju je usvojila Narodna skupština. Budite uvereni da po tom pitanju postoji čvrst dogovor i da u državnom rukovodstvu nema slabih karika - rekao je Nikolić.

On je u razgovoru za  TV "Most" u Zvečanu rekao državni vrh zbog datuma za početak pregovora o pristupanju EU neće učiniti ništa na štetu Srbije.

- Ništa nećemo učiniti da bismo brzo dobili pregovore zbog čega bi nas narod proklinjao ili zbog čega bi se i sami kajali šta smo to učinili - istakao je Nikolić.

Predsednik Republike je istakao da Albanci nikada nisu dali ni jedan predlog i ništa nisu ni morali pošto je, kako je ocenio, "za njih radila EU" koja je tražila šta treba da se odluči i šta Beograd treba da prihvati.

- Albanci su stajali po strani i čekali jedan po jedan deo da Beograd prihvati i da se na kraju nađe pred izvesnošću nezavisnosti Kosova i Metohije - rekao je Nikolić, ističući da prethodni "papir" koji je napravljen u EU nije bio prihvatljiv za Beograd:

- U dokument, tokom nedavnog zajedničkog sastanka državnog vrha sa šeficom EU diplomatije Ketrin Ešton u Briselu, crvenom bojom dodato je ono što je nedostajalo iz Rezolucije o Kosovu i Metohiji. Razgovarali smo sa Ešton i ona je rekla da je dosta toga prihvatljivo, a ja smatram da ona zastupa interese Prištine kada tako razgovara i kada kaže da je nešto prihvatljivo a nešto nije.

Nikolić je naglasio da je "pomirljiv ton" za njega bio znak da se može očekivati dogovor ali da "dogovora nema dok obe strane ne popuste".

- Nikad se EU nije uzbudila što Srbija popušta, što Srbija odstupa od svog Ustava i svojih zakona i svojih pravila, a rekao bih da se samo uzbuđuju ako Albanci moraju da promene neki svoj zakon i odredbu Ustava, ako moraju da prepoznaju srpsku zajednicu kao nešto je u mnogim sferama iza njihove moći - rekao je Nikolić.

On je i zapitao zašto sporazum sa Prištinom ne bi mogao da bude potpisan do kraja marta ako se Albanci slože sa onim što je Beograd predložio Ešton, "na šta ona nije imala neku veliku primedbu".

Objašnjavajući nadležnosti zajednice srpskih opština koje je Beograd predložio, Nikolić je rekao da bi srpska zajednica na Kosovu trebalo da donosi statute, pravilnike, odluke, rešenja i uredbe na osnovu zakona koje donosi Skupština Kosova

- Ako nema većine poslanika srpske zajednice da glasa za nešto što se odnosi na srpsku zajednicu to ne može da bude primenjeno. To su sve zaštite koje se obezbeđuju zajednicama koje su u manjini i zaštite koje se obezbeđuju Srbima na Kosovu pošto, kako god da me gledate, Priština će odlučivati o tome kako se živi na Kosovu - rekao je Nikolić.

Nikolić je napomenuo da Srbija ovog časa može da pomogne mnogo i da je predviđeno da Srbija uvek pomogne srpskoj zajednici u svakoj oblasti u kojoj nema dovoljno sredstava, stručnog kadra...i da je Srbija na to obavezna.

- Ali Srbija sebi to pravo želi da ostvari i dogovorom sa Albancima. Ako dogovora ne bude, Albanci će govoriti da imaju državu, neće je imati, srpska zajednica južno od Ibra biće veoma ugrožena, srpska zajednica severno od Ibra biće stalno na udaru i međunarodne zajednice koja će želeti da Albancima omogući da imaju tzv. nezavisnost na celoj teritoriji. Neko će da nas optužuje da smo zatočenici Srba na Kosovu i Metohiji, Srbi na Kosovu i Metohiji će nas optuživati da smo ih izdali da bi mi išli dalje, zbog toga želim da stvari potpuno rešimo da ne ostane ništa nedorečeno - upozorio je predsednik Srbije.

Osvrćući se ponovo na razgovore u Briselu Nikolić je rekao da se razgovaralo o tome kako bi trebalo da izgledaju policijske snage, sudstvo, o tome da ako Kosovo čak i formira vojsku da za dugo godina ta vojska ne može na teritoriji srpske zajednice da se pojavi "jer bi bilo besmisleno izazivati Srbe".

- Uostalom, čemu srpskoj zajednici vojska, protiv koga bi ratovala srpska zajednica. Srpskoj zajednici treba policija, pravosuđe, tužilaštvo i treba da uredi sve odnose u toj zajednici na način na koji preko dve stotine zajednica u Evropi žive u uređenim državama. Ako je Nemcima u Belgiji bio potreban ustavni okvir za njihovu zajednicu koja je izuzetno mala kako mislite da Srbi mogu da imaju poverenje u Albance pa da nemaju nikakav ustavni okvir. Ko Srbima garantuje da bi sa Albancima živeli na demokratskoj teritoriji a Nemci nisu verovali Belgijancima - dodao je predsednik Srbije.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • adem

    15. mart 2013 | 22:14

    Nikolicu pa reci narodu da ste vi vec priznali kosovo....Sta lazete vise...Recite istinu ....

  • Klisura

    16. mart 2013 | 03:11

    На жалост, Косово је изгубљено одавно, за то сигурно нису криви Николић и Дачић. Жалосно али је то непобитна чињеница. Сад се само спашава што се спасти може. поједини не могу или не желе да схвате реалитет. Што пре осигурамо наше људе и решимо то питање биће Србији сигурно боље, а да Косово вратимо под нашу контролу, ту из приложеног и на жалост не постоји ни једна изводљива опција, изузев рата, а рат смо доживели, не поновило се.

  • vladimir1

    16. mart 2013 | 10:01

    @Adem Kosmet je priznao Tito u dogovoru sa Enverom Hodzom, nastavio je svoju ideju smenivsi Rankovica i zavrsio Ustavom iz 74. Sve dalje je bila rutina zbog nesposobnih srpskih komunistickih kadrova... Siptari, morate da znate da Kosmet nikada nece biti vas, to sto trenutno imate vlast ne znaci mnogo, mnogi su bili na nasim prostorima, pa su se na kraju povukli, moj savet vam je da kupujete nekretnine u Albaniji, da bi imali gde da zivite u buducnosti, naravno ovo se ne odnosi na Siptare koji su lojalni svojoj zemlji Srbiji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA