NIKOLIĆ: Srbija želi da pomogne BiH

Predsednik Srbije je, posle razgovora s članovima predsedništva BiH, rekao da je saslušao sve primedbe iz Sarajeva koje su najčešće dolazile zbog njegovih tumačenja određenih događaja iz prošlosti, i dodao da više neće biti nerazumevanja između dve države

  • 5

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija želi samo da pomogne, a nikako da odmogne Bosni i Hercegovini i da će uvek biti tu "kad i ako zatreba".

Nikolić je posle razgovora s članovima predsedništva BiH u Palati Srbija u Beogradu rekao da je saslušao sve primedbe iz Sarajeva koje su najčešće dolazile zbog njegovih tumačenja određenih događaja iz prošlosti, i dodao da više neće biti nerazumevanja između dve države.

- Srbija želi BiH sve najbolje, najbolji mogući razvoj, stabilnost i čvrstinu. Srbija želi da pomogne, nikako da odmogne - rekao je Nikolić, i dodao da je dogovorena njegova poseta Sarajevu, a da će pre toga uslediti trilateralni sastanak u Turskoj.

Nikolić je obećao da će dve države rešiti sve preostale probleme, uključujući tu i pitanje granice. On je naveo da Srbija i BiH, kao i druge države članice bivše Jugoslavije treba da imaju zajednički nastup na stranim tržištima, jer ih tako bolje prepoznaju.

- Svi građani BiH su mi podjednako važni. Naravno da ja kao predsednik Srbije brinem za Republiku Srpsku, kao što i predstavnici drugih naroda brinu o svojim. Tu nema ničeg lošeg - rekao je Nikolić, i dodao da je rat završen pre 18 godina.

On je naveo da je Srbija spremna da pruži podršku BiH na putu ka Evropskoj uniji.

- Srbija je na dobrom putu ka Evropskoj uniji. Želimo u tome da pomognemo i BiH, koja je pomalo i zaboravljena od strane EU - rekao je Nikolić, i dodao da Srbija želi da sve države regiona postanu članice Unije.

Član predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da zbog ranijih izjava Nikolića treći član predsedništva Željko Komšić danas nije došao u Beograd, ali da je on tu i da je zadovoljan današnjim razgovorima.

Izetbegović je rekao da je važno da se Srbija suoči s onim što se dešavalo u prošlosti, poštujući presude međunarodnih sudova i konvencije. On je podsetio na žrtve u Srebrenici, na to da je svaki treći Sarajlija tokom rata u BiH ranjen, a svaki 10. umro.

- Treba se suočiti sa tim... Ne postoje dve srpske države na Balkanu. BiH je jedna država - rekao je Izetbegović.

On je dodao da dve države imaju razloga da sarađuju jer obe žele u EU. Izrazio je nadu da će u kratkom vremenu između Srbije i BiH biti uspostavljeni prijateljski odnosi i pozvao Nikolića da zajedno krenu putem pravde, istine i pomirenja.

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je, i pored toga što Komšić nije došao u Beograd, Predsedništvo u kompletnom sastavu.

- Ova poseta je vrlo važna za stabilnost celog regiona. Ovakvi susreti moraju biti češći i bolji - rekao je Radmanović, i dodao da niko ne želi da se ponove događaji iz 20. veka.

On je podsetio da Srbija i BiH imaju trgovinsku razmenu od 1,2 milijarde evra, što je, kako je ocenio, respektabilno i u evropskim okvirima.

Radmanović je podsetio da BiH nije priznala nezavisnost Kosova i rakao da veruje da je to stav većine naroda u toj državi. On je rekao da će posle današnjeg sastanka biti sve manje nesporazuma u odnosima i izrazio zadovoljštvo što je poseta organizovana na Dan vojske Srbije.

Kako je najavljeno, delegacija BiH sastaće se danas i sa premijerom Ivicom Dačićem i predsednikom skupštine Nebojšom Stefanovićem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandzo

    23. april 2013 | 14:59

    Srbija moze najvise da pomogne da se ne mijesa u unutrasnje stvari BIH.

  • Bogoje

    23. april 2013 | 15:59

    Nama trebe bar toliko ako ne i vise pomoci neg Bosni,no,Bogu hvala ima i Srba kojima pomoc nije potrebna,Na Kosmetu i u Srpskoj,no o njima ne treba da brine master,dovesce on Srbiju na velicinubajcetine,a mozda bi Bosni pomogao tako sto bi trebao da vrati uspesnog aleeka u bugojno,toliko toga dobrog uradi za Srbe ovde...

  • D.M.

    23. april 2013 | 18:27

    Na koji racun se uplacuje pomoc?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA