KROFORD: Kosovo će ostati u zoni sumraka

- Kosovo najverovatnije neće ući u svetske sportske organizacije i u većinu međunarodnih organizacija. Biće priznato od otprilike polovine zemalja na svetu, ali ne i od one druge polovine - smatra nekadašnji ambasador Velike Britanije

  • 0

Bivši ambasador Velike Britanije u Beogradu Čarls Kroford napisao je na svom blogu da Kosovo najverovatnije neće ući u većinu međunarodnih organizacija, te da će se nalaziti u  svojevrsnom statusu zone sumraka, priznato od otprilike polovine zemalja u svetu, ali ne i od one druge polovine - slično položaju u kome se danas nalazi Palestina.

"Kosovo najverovatnije neće ući u svetske sportske organizacije i u većinu međunarodnih organizacija. Ono će se nalaziti u svojevrsnom statusu zone sumraka, priznato od otprilike polovine zemalja u svetu, ali ne i od one druge  polovine, uključujući neke od najmoćnijih zemalja izvan Zapadnog bloka. Palestina, koja je danas priznata od preko 130 država, nalazi se u sličnom položaju, pri čemu je većina zemalja koje su priznale Kosovo na suprotnoj strani.

Mislim da Kosovo neće dobiti mnogo na putu priznavanja od strane međunarodne zajednice posle potpisivanja ovog sporazuma. Zašto? Zato što velike zemlje koje se protive priznavanju Kosova uopšte ne zanima problem Kosova i Srbije. Oni svoj stav zauzimaju na osnovu ideje da se međunarodne granice ne mogu menjati kako se Zapadu prohte (dokle bi to dovelo?) i zbog toga nije loše suprotstavljati se Zapadu. S druge strane, što se više protivite, to ćete pre dobiti nešto zauzvrat ako eventualno promenite mišljenje!

Bilo kako bilo, uskoro počinje cirkus na nivou lokalnog simbolizma. Jedna je stvar složiti se da će Priština ubuduće imati krajnju odgovornost za ono što se dešava na severu Kosova i da će držati ljude pod svojom kapom samim tim što će zaposlenima u javnom sektoru isplaćivati plate. Potpuno je druga stvar očekivati da će ti zaposleni Srbi držati sliku kosovskog predsednika u kancelarijama, ili nositi kosovska obeležja, ili na bilo koji drugi način pozdravljati simbole kosovskih vlasti i legitimiteta.

I to će se tako razvlačiti i razvlačiti.

Poenta je da, ukoliko i dokle postoji dogovor Beograda o kosovskoj nezavisnosti, čitava ideja pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji završava se ili u potpunoj pat-poziciji, ili će doći do nekog novog nedokuvičog i inventivnog diplomatskog rešenja."

Ostatak teksta o Kosovu i važnosti Beograda i Prištine pročitajte OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA