Grubješić: Nismo priznali Kosovo, Merkelova je donela uslove za sporazum

- Nesumnjivo je da je uslove za normalizaciju odnosa s Prištinom u Beograd donela Angela Merkel još u avgustu 2011, ali se to pokušalo sakriti - kaže potpredsednica Vlade Srbije

  • 6

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je danas da do sporazuma u Briselu ne bi došlo da je od Srbije traženo da prizna nezavisnost Kosova, kao i da je uslove za normalizaciju odnosa s Prištinom u Beograd donela nemačka kancelarka Angela Merkel u avgustu 2011. godine.

- Nesumnjivo je da je uslove za normalizaciju odnosa s Prištinom u Beograd donela Angela Merkel još u avgustu 2011, ali se to pokušalo sakriti, što je izazvalo nemali diplomatski skandal i pogoršalo odnose Srbije s Nemačkom - rekla je Grubješić.

Ona je u intervjuu za novosadski "Dnevnik" istakla da su ti uslovi već u decembru iste godine postali deo zaključaka Saveta EU, pa su ponovljeni i u decembru 2012. godine.

Potpredsednica Vlade navela je i da aktuelna vlada nikada nije i neće priznati nezavisnost Kosova, iako to nije "baš svima u Srbiji jasno".

- Da su to tražili od Srbije, do sporazuma s Prištinom ne bi ni došlo jer je svima jasno, mada nažalost ne baš svima ovde u Srbiji, da ova vlada nije priznala nezavisnost Kosova, niti će, ali da će učiniti sve što može da obezbedi sigurnost i poboljša uslove za opstanak i povratak Srba na Kosovo, za njihovu imovinu i imovinu države Srbije, za zaštitu naših kulturnih, istorijskih i verskih dobara... - rekla je Grubješić.

Vlada Srbije je, kako je podsetila, jednoglasno prihvatila sporazum sa Prištinom, nakon čega je Parlament ubedljivom većinom, sa samo 24 glasa protiv, usvojila vladin izveštaj o dijalogu, pa "sve spekulacije o šumovima u vladajućoj koaliciji padaju u vodu pred tim činjenicama".

Na pitanje da li je aprilski sastanak Saveta ministara EU po podnošenju Izveštaja EK i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton nagoveštaj da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora s EU, Grubješić je odgovorila da nas je iskustvo naučilo da se ne treba obazirati na nagoveštaje, pa čak ni na obećanja, već isključivo na dela.

Međutim, kako je istakla, ovo je prvi put da je EK preporučila ministrima spoljnih poslova svih zemalja EU da se sa Srbijom otpočnu pregovori o članstvu, a i izveštaji o unutrašnjim reformama i o dijalogu s Prištinom su izuzetno povoljni za Srbiju.

Dobijanje datuma za otvaranje pregovora o članstvu je, kako je objasnila, početak dugog procesa, jer se ne može unapred znati koliko će trajati.

- Ali ono što znamo i vidimo iz iskustava drugih zemalja su promene koje donose pregovori, reforme kroz koje prolaze svi delovi društva i sistema, počev od uspostavljanja vladavine prava, pa do ekologije i poljoprivrede - rekla je Grubješić.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dalibor

    30. april 2013 | 13:34

    @Postar Ja to nisam rekao. Narod mora da zna sta je EVROPSKA UNIJA a to narod ne zna. EU nije ono sto su zeleli gradjani sirom evrope ne pricam samo za nas. Pa kad su zemlje usle narod je shvatio u koj sistem su usli. Kazi mi ako je tako dobro sto se onda svi protive EU? Zasto svaki dan citamo ruzne vesti iz Italije, Spanije, Grcke i td? Zemlje u EU gube totalno svoj suverenitet zato sto moraju da prate Lisabonski Sporazum a ne solstveni ustav. Jedan sporazum koj gradjani nisu mogli da glasanu za njega i kad glasali u zemljama nikad nisu ga podrzali ali zemlje su morale da ga sprovedu. A to su napisali bankari! Kao prvo u EU vlada evrozona to znaci da sve te pare nisu nase niti drzavne nego se uzimaju na zajam od Centralne Banke BCE. To znaci da svaki evric koj bude imala srbija mora da se vrati i sa kamatom. Beograd umesto da pravi bolnice, zgrade i putevi od porezi morace da vrati te pare i samo onoliko koliko dozvoli Bruxelles mocice da upotrebi za svoje gradjane. Kapirate da ce se standard povecati drasticno zato sto ulazimo u jednu mnogo jacu konkurenciji i nase firme nece moci da rade. Nego docice Lidl nemacki i sve njihove firme koje imaju vece subvencije i vise para. Srbin ima da kolapsuje. Zato nama nije resenje u EU. EU nije jedina na svetu ima dosta drugi partneri sa kim mozemo da saradjujemo i da budemo Neutralni kao Svajcarska. Eu je najvece zlo sto moze da postoji u evropi koga niko ne zeli zato nema buducnost! A srbija ima ljudi! Eu je stvorena od trojke MMF, BCE i burokrata sirom Evrope. Tu komanduju banke i bankari koji rade za svoju korist! Centralna Banka EU BCE nije drzavna banka nego su privatni acionisti koji rade za svoju korist!

  • dalibor

    30. april 2013 | 11:16

    Kako ste vi politicari najvni. Jos mislite da ce Srbija uci u Evropsku Uniju. Dajete pola drzavu i mrsite ustav i sugerenitet Srbije za jedan datum. Pa to nigde ne postoji. Pa i ako dobijemo datum mislite da je sve gotovo? Tek tada ima da pocnu, pregovaranje ima da traje 20 godina a tada ko zna da li ce jos i biti Evropska Unija a mozda nece vise ni biti Srbija!

  • русија

    30. april 2013 | 12:51

    ха ха ха мама њемачка

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA