STEFANOVIĆ: Sve zemlje Zapadnog Balkana da postanu članice EU

Sve više sazreva svest o saradnji u regionu za koju je neophodna politička volja, rekao je predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović

  • 1

Predsednik Narodne skupštine Srbije Nebojša Stefanović je istakao danas da sve zemlje našeg regiona treba što pre da postanu članice Evropske unije i ocenio da sve više sazreva svest o saradnji u regionu za koju je neophodna politička volja.

- Ta saradnja treba prevashodno da se odvija zbog građana - rekao je Stefanović u Skupštini Srbije na sastanku potpredsednika Parlamenata zemalja Dejtonskog sporazuma na temu "Nordijski model saradnje i mogućnosti primene, razmatranje izveštaja i preporuka Igmanske inicijative".

Prema njegovim rečima, zemlje Zapadnog Balkana, osim zajedničke prošlosti, spaja i zajednički interes.

On je dodao da bi bilo dobro da zemlje Zapadnog Balkana sarađuju po principu nordijskih zemalja, koje su pokazale da, i pored ranijih sukoba i konflikata, mogu da sarađuju na svim nivoima.

- Slično Balkanu, nordijske zemlje su imale svoje konflikte. Međutim, one pokazuju da je osnov saradnje poštovanje različitosti. Za saradnju mora da postoji politička volja - rekao je Stefanović.

Regionalna saradnja, kako je dodao, omogućava da se otklone brojne barijere, poput trgovinske.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Andriano Martinis kazao je da je cilj regionalne saradnje da se ostvare očekivanja stanovništa i zajednički interes država regiona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • je**la vas EU

    11. maj 2013 | 04:28

    Jao jao jao koliko vesti o EU. Samo EU kao da se ništa drugo ne događa u politici. Svesni da 99% Srba ne želi u EU pa siluju mozgove. Narod treba da se tome što pre odupre. Biće kasno posle.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA