Vojvodina: Šest amandmana na Deklaraciju

Amandmane koji su usvojeni podneli su predstavnici vladajućih stranaka - Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara. SNS i SRS protiv amandmana

  • 3

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine usvojio je šest amandmana na predlog teksta Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

Amandmane koji su usvojeni podneli su predstavnici vladajućih stranaka - Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić na sednici Odbora rekao je da će predložiti pokrajinskoj Vladi da pojedine amandmane prihvati i ugradi u tekst deklaracije, o kojoj Skupština Vojvodine treba da raspravlja 20. maja.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši rekao je da je ta stranka podnela nekoliko amandmana na tekst predloga deklaracije, s ciljem da se tekst unapredi ali i da se doprinese unapređenju poštovanja ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

- Ja Vojvodinu doživljavam kao građanin ove pokrajine, a ne građanin srpske Vojvodine. Ja živim u mojoj Vojvodini i pritom, naravno, ne sporim državnost Srbije - rekao je Egereši.

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški rekao je da Vojvodina kao autonomna pokrajina proizlazi iz antifašizma i iz Narodnooslobodilačke borbe.

- To je sistem vrednosti na kojem počiva i EU kao celina, a tada je iskazana volja naroda Vojvodine - kazao je Bogaroški.

U tom amandmanu se navodi da je autonomija Vojvodine "istorijsko i prirodno pravo" njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom naroda Vojvodine na skupštini u julu 1945. godine, kada su oni jedinstvenom voljom odlučili da se priključe Srbiji.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović rekao je da je "sramota" da se prihvati takav amandman jer je to poruka da je autonomija Vojvodine nastala odlukom komunističke, jednostranačke skupštine, i to u vreme dok su "trajale likvidacije političkih neprijatelja i nedužnih građana Vojvodine".

Saša Santovac iz Srpske radikalne stranke rekao je da je taj amandman LSV zapravo potvrda da Predlog deklaracije ima "separatističku pozadinu".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • СТОП ДИСКРИМИНАЦИЈИ

    13. maj 2013 | 22:51

    Устав Србије је ДИСКРИМИНАЦИОНИ у односу на грађане Србије који не живе у ”Аутономној тј. Независној” покрајини Војводини, и у ”Главном” граду Београду, јер имају мање грађанских права и финасијских средстава за реализацију својих националних специфичности. Нпр: Православне и муслиманске националне мањине у Југо-Источној Србији су у сваком погледу у дискриминационом положају у односу на католичко-протестантске мањине из Војводине,...

  • višegrađanin

    13. maj 2013 | 16:11

    хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааахххххххххххххххххааааааааа

  • višegrađanin

    13. maj 2013 | 16:07

    Ови данашњи политичари као да се такмиче ко ће већу ГЛУПОСТ да каже.Војводина ушла у састав СР Србије 1946.КОЈА ГЛУПОСТ,шта је било 1918.године.Ко је дао АУТОНОМИЈУ Србима у Аустроугарској. Господо балавци,зар мислите да историја почиње од вас,пушача трава.Седите у клупе и проучавајте историју српског народа,а "Мишковић Александар" нека учи и да подучава мађарски национализам.И нека остави да пуши ТОМПУС

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA