Vojvođanska deklaracija 20. maja u pokrajinskoj skupštini

Rasprava o Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine trebalo je da bude održana 10. aprila, ali ju je Ištvan Pastor odložio

  • 0

Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine biće pred poslanicima pokrajinskog parlamenta u ponedeljak, 20. maja, za kada je zakazana sednica Skupštine AP Vojvodine.

O ovom predlogu pokrajinski poslanici trebalo je da raspravljaju na sednici koja je bila zakazana za 10. april i koju je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor odložio nakon burne reakcije stranaka koje u pokrajinskom parlamentu čine opoziciju.

Deklaracija je ubrzo postala politička tema broj 1 u Vojvodini, pa je 12. aprila održan protest "Stop razbijanju Srbije" koji su organizovale pojedine sindikalne i studentske organizacije, a koji je podržan od svih opozicionih političkih partija u Skupštini AP Vojvodine, osim Srpske radikalne stranke.

Dva dana po okončanju mitinga Srpska napredna stranka pokrenula je akciju prikupljanja potpisa građana Vojvodine za peticiju kojom se traži povlačenje te deklaracije, ostavka predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića i raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

U međuvremenu je utvrđeno da Skupština AP Vojvodine ne može raspravljati o Predlogu deklaracije, dok o njoj ne raspravlja Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine, koji nije bio formiran u skladu sa Statutom, jer nisu bila izabrana četiri stručna člana, pa je to bio novi razlog da se rasprava o deklaraciji odloži.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA