HAJNC VILHELM: Nema novih uslova za Srbiju

- Stvari se kreću u dobrom smeru, nadam se da će se taj trend nastaviti i narednih nedelja. Vremena ima dovoljno - kaže ambasador Nemačke

  • 2

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm kaže da je Srbija, posle dogovora oko plana implementacije sporazuma apsolutno bliža datumu i da neće biti novih uslova.

On je, u razgovoru za dnevni list "Večernje novosti", istakao da "pogotovo nije uslov da Srbija prizna nezavisnost Kosova što smo mnogo puta ponovili".

- Dogovor oko sprovođenja sporazuma je ključan za Nemačku i ostale države članice EU. Ali, još nije sve gotovo. Potrebno je načiniti i prve konkretne korake u implementaciji da bi se nemačka vlada i parlament složili za davanje datuma Srbiji - rekao je Vilhelm.

Nemački ambasador je podsetio na izjavu šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea, koji je pre nekoliko dana bio u Beogradu, i "jasno rekao šta je za Berlin najvažnije" - dogovor oko sprovođenja sporazuma i prvi konkretni koraci u implementaciji.

- Stvari se kreću u dobrom smeru, nadam se da će se taj trend nastaviti i narednih nedelja. Vremena ima dovoljno. Bundestag će pre okupljanja evropskih lidera krajem juna razmatrati ovo pitanje, i ako se sve bude odvijalo kako treba, a zasada se odvija, moje prognoze su optimistične - rekao je Vilhem.

Kada je reč o stolici za Kosovo u Ujedinjenim nacijama, Vilhelm kaže da to pitanje svakako nije sada na dnevnom redu.

- To se pominjalo u kontekstu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, odnosno očekivanja da Srbija ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama - pojasnio je on.

Vilhelm smatra da će dobijanje datuma sigurno pozitivno uticati na celokupnu klimu kada je reč o privlačenju stranih investicija.

- Kada imate otvorene pregovore sa EU, to šalje pozitivan signal i povećava se poverenje potencijalnih ulagača da njihove investicije imaju budućnost u Srbiji. Očekujem da će biti više zainteresovanih stranih kompanija, ne samo iz Nemačke - rekao je ambasador.

Na pitanje da li je za Nemačku prihvatljivo da Srbi sa Kosova i Metohije imaju srpsko državljanstvo i lične karte, na čemu Beograd insistira, on je odgovorio da o tome zvanično nisu raspravljali.

- I to, koliko znam, nije ni bilo tema u dijalogu Beograda i Prištine, niti je ugrađeno u sporazum i plan implementacije. Pitanje državljanstva je samo jedno od brojnih koja nisu tretirana u briselskom sporazumu od 19. aprila, a za koje je potrebno pronaći rešenje. Na primer, povratak izbeglica, pitanje imovine... Zato je, i pored toga što su postignuti važni dogovori, bitno nastaviti dijalog Beograda i Prištine - dodao je on.

Na pitanje da li jačanje veza sa Rusijom Srbiju udaljava od EU, on je rekao da to uopšte nije problem za Nemačku.

- Zašto bi bio? Pa i Nemačka ima tesne veze sa Rusijom. Možete jačati odnose sa bilo kojom zemljom, a istovremeno nastavljati put ka članstvu u evropskoj porodici, kojoj i pripadate - zaključio je ambasador.

(Telegraf.rs / Izvori: Večernje novosti, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    28. maj 2013 | 10:15

    Када би Србија била земља са иоле поноса, и имала власт а не марионете запада, екселенција би хитно био позван на консултације у МИП и одатле послат у матичну државу (persona non gratta), па нека тамо заступа своје империјалистичке ставове. Ех, када би!

  • bivši DS

    28. maj 2013 | 12:56

    Dovoljani su stari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA