Šta Nemačka traži od Srbije na putu do EU?

Ključni uslovi članstva Srbije u EU, prema viđenju Bundestaga, su raspuštanje srpskih paralelnih struktura na severu Kosova, razrešenje slučaja paljenja nemačke ambasade u Beogradu, kao i da Srbija posle prijema ne blokira približavanje Kosova EU

  • 11

Nemački Bundestag, koji je danas dao svojoj vladi "zeleno svetlo" da na Evropskom savetu glasa za početak pristupnih pregovora Srbije i EU, naveo je u svojoj deklaraciji i uslove koje bi Srbija trebalo da ispuni na dugom putu do Brisela.

Među tim uslovima - primena dogovorenog i normalizacija odnosa sa Kosovom su ključne pretpostavke članstva u EU.

Bundestag posebno naglašava da je potrebno potpuno raspuštanje srpskih "paralelnih struktura na severu Kosova" i, umesto toga, stvaranje novih struktura u oblasti sigurnosti i pravosuđa Kosova koje podležu političkoj kontroli i finansiranju samo od strane kosovske vlade.

Zahteva se, takođe, i detaljni uvid svih srpskih plaćanja institucijama na Kosovu, održavanje slobodnih i fer lokalnih izbora na Kosovu, kao i potpuno sprovođenje svih prethodnih rezulatata procesa dijaloga, u šta posebno spada neometan pristup kosovske granične policije i carinika graničnim postajama na severu Kosova.

U deklaraciji se, kaže, i da je istraga slučaja paljenja nemačke ambasade u Beogradu u februaru 2008. godine i dalje nedovoljna i zahteva se razrešenje.

Bundestag, zato smatra da se pristupni pregovori Srbije smeju okončati "kada srpske nadležne vlasti i sudovi učine sve što je u njihovoj moći da se napad na nemačku abasadu potpuno razjasni kroz jedan sudski postupak i počinioci, kao i oni što su bili u pozadini slučaja, pravosnažno osude".

Bundestag traži normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, u okviru čega se pominje i otvaranje mosta na Ibru.

"Normalizacija odnosa sa Kosovom treba da u okviru pristupnih pregovora bude pretpostavka za prijem Srbije u EU. Od savezne vlade se traži da se založi da Srbija u svom ugovoru o pristupu bude obavezna da, posle prijema, ne blokira približavanje Kosova EU", kaže se u deklaraciji.

Od Srbije se zahteva, takođe, da posebno u oblastima pravne države, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijskiih sloboda, zaštite manjina i investicione sigurnosti učini dodatne napore.

Bundestag zahteva, takođe, da Srbija prilikom prijema u EU sveobuhvatno ispuni političke i privredne kriterijume, bez ikakvog povezivanja pristupnih kriterijuma sa drugim kandidatima.

"Striktno ispunjavanje 'Kopenhagenskih kriterijuma' ostaje uslov za svaki pristup EU", navodi se u deklaraciji.

Traži se, takođe, i garancija za kretanje misije Euleksa, i ukazuje da će normallizacija pokrenuti pitanje redukovanja, a zatim i okončanja misije Kfora i precizira da se napredak u normalizaciji mora proveravati, na primer, kroz izveštaj Evropske komisije, s kraja novembra 2013. godine.

Bundestag u deklaraciji ukazuje i da pristupni razgovori mogu biti obustavljeni: "Ukoliko Srbija po otvaranju pristupnih pregovora oteže sa ispunjenjem obaveza ili ih anulira, pristupni pregovori treba da budu zaustavljeni".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • smederevac

    27. jun 2013 | 15:27

    EE NIJEVAM TO SRBIJA I SRPSKI NAROD! Datum nece biti ni posle nikad bando izdajnicka,unistavate i ono stoje preostalo od zemlje,sta mislite dace se vojvodina zadrzi nikadd.

  • heisenberg

    27. jun 2013 | 15:05

    da im se sagnemo

  • dalibor

    27. jun 2013 | 15:33

    Zna se vec odavno sta zele. Da Srbija prizna Kosovo i da Srbija vise ne bude Srbija. Zna se da zele da nas uniste da promene totalno nase granice i da nas oslabe do kraja. Posle ovoga mora pod hitno na izbore. I pamet u glavi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA