• 23

NIKOLIĆ: Nikola Tesla je Prometej savremenog doba!

Tesla je postao je Prometej modernog doba. Čoveku je podario svetlost, čovečanstvu je podario i novu filozofiju življenja, novo shvatanje čovekovih mogućnost, novi razvoj društava, rekao je Tomislav Nikolić prilikom otkrivanja spomenika Nikoli Tesli u Njujorku

  • 23

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić svečano je danas u Njujorku otkrio spomenik Nikoli Tesli, Prometeju modernog doba, kako ga je nazvao, koji je čovečanstvu podario svetlost, i koji je, ne mareći za materijalno blagostanje, nalazio isključivi motiv u ljubavi prema čovečanstvu.
Nikolić je, na ceremoniji na Long ajlendu, gde je svojevremeno bila jedna od Teslinih laboratorija, istakao da je čuveni naučnik čovečanstvu podario i novu filozofiju življenja, novo shvatanje čovekovih mogućnost, novi razvoj društava, država, čitavog sveta − novu, do tada nepoznatu mogućnost da se drugačije kreira svaki pojedinačni život.

Foto: Tanjug/Uroš Piper

Foto: Tanjug/Uroš Piper


- Koliko god da je osvetlio planetu, toliko je iznutra osvetlio i svakog čoveka ponaosob. On je sociološki fenomen, van svog i našeg vremena, čovek koji je mogao, a nikada nije postao srebroljubac, koji je samo u ljubavi prema ljudima pronalazio motiv za rad, i hrabrost da se izbori sa nerazumevanjem - rekao je Nikolić.
Teslin doprinos čovečanstvu, kako je objasnio, poprima mitske dimenzije, jer ukrotio je vodopade, izvršio biblijski zadatak da bude svetlost i u mraku, podario je inovacije na kojima se danas zasniva sve što je nekada bila fantastika i domen pisaca i maštara: put u svemir, televizija, internet, telekomunikacija, medicinski aparati...
Foto: Tanjug/Uroš Piper

Foto: Tanjug/Uroš Piper


- U toj mitskoj dimenziji postao je Prometej modernog doba. Čoveku je podario svetlost i napredak, prihvatajući bez reči otpora ličnu žrtvu i tešku usamljenost koju svaki genije nosi kao svoj usud. Okovan neznanjima i neprihvatanjem naučne sredine, kao Prometej za Kavkaz, verovao je u svoju misao i misiju, verovao je da će ga, tamo daleko u budućnosti, prepoznati u svom sjaju - kazao je Nikolić.
Prema njegovim rečima, Tesline ideje bile su veće od njegovog doba, veće od svega što je nauka do tada stvorila i primenila, i kao takav je bio čovek budućnosti, odnosno savremenik sadašnje i budućih generacija − "sveprisutan kao vazduh".
Foto: Tanjug/Uroš Piper

Foto: Tanjug/Uroš Piper


Podsetivši na Teslino srpsko poreklo i činjenicu da je u rodnom Smiljanu odrastao uz oca pravoslavnog sveštenika i majku koja ga je uspavljivala i budila srpskim narodnim pesmama o Kosovskom boju, Nikolić je istakao da slavni naučnik, ma koliko bio fizički udaljen od crkvene porte, dvorišta i spaljivane rodne kuće, nije zaboravljao odgovor na pitanje ko je, čiji je, iz kog naroda i kog nasleđa.
Nikada se nije odrekao svog srpskog korena, pravoslavnog drvenog krsta sa očevih grudi i deseteračkog stiha kojim ga je mati vaspitavala, ali nikada nije ni zaboravio ni podršku, širom otvorena vrata Amerike bez čijeg shvatanja napretka i vizionarstva njegove ideje nikada ne bi postale stvarnost, objasnio je Nikolić.
Foto: Tanjug/Uroš Piper

Foto: Tanjug/Uroš Piper


Zbog toga je, prema Nikolićevim rečima, rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, postao još jedan istorijski čvor koji vezuje sudbine i prijateljstvo dveju država i naroda.
- Njegove odrednice su srpski narod, čiji je pripadnik i američka država, koja je razvila njegove naučne potencijale, a Tesla je ipak na početku i kraju zadužio celo čovečanstvo: i Srbin i Amerikanac − ili − ni Srbin, ni Amerikanac, već građanin sveta. Teslinog sveta, osvetljenog, sveta ravnopravnih, kakav još nismo stvorili, a to mu dugujemo - zaključio je Nikolić.
Spomenik Tesli, koji je Nikolić otkrio, nalazi se ispred jedinog sačuvanog objekta u kojem je Tesla živeo i radio − laboratorije u Šorhemu kod Njujorka − i delo je umetnika Nikole Koke Jankovića, člana Srpske akademije nauka i umetnosti.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LazarNS

    E moji Hravti i vas Ban Jelacic je rodjen u Novom Sadu tacnije u gradicu pa ga niko ovde ne prisvaja i svi znaju da je bio Hrvat. Manite se corava posla, Nikolin otac je bio pravoslani svestenik i sa tim je zavrsena prica zar ne?

  • mia

    @neki...takve kao ti,mi neprimamo u Hrvate,upamti to ! ....Cjeli svjet ima koristi od Nike...Treba se gledati u buducnost,a vi u Srbiji se cjelo vreme okrecete unazad u daleku proslost....A Tesla,ma nek vam bude....Zadovoljni ?

  • nikola

    jeli govorio na Americkom posto Engleski nema pojma

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima