Postignut dogovor Beograda i Prištine!

Dve strane saglasile su se da Kosovo na regionalnim forumima bude predstavljeno pod nazivom Kosovo sa zvezdicom, a u fusnoti će biti navedena Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji

  • 4

Timovi Beograda i Prištine saglasili su se u Briselu da Kosovo na regionalnim forumima bude predstavljeno pod nazivom Kosovo uz fusnotu u kojoj će biti navedena Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji.

Kosovo će, prema rešenju do kojeg se došlo posle maratonskih pregovora, na regionalnim skupovima nastupati pod tablom na kojoj će pisati: Kosovo sa zvezdicom, a u fusnoti će biti navedeno:

"Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i s mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj Deklaraciji o nezavisnosti".

Nije prihvaćen zahtev Prištine da u fusnotu uđe Deklaracija o proglašenju nezavisnosti. Postignut je dogovor i o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Šef beogradskog tima u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je postignuti dogovor u potpunosti u skladu kako sa srpskim nacionalnim interesima, tako i sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije.

On je naveo da je sada jasno da su svi kriterijumi koje je Evropski savet postavio da bi Srbija dobila status kandidata potpuno ispunjeni.

- Sada je na EU i zemljama članicama da donesu odluku u skladu sa zaključcima Saveta - rekao je Stefanović.

Šef beogradskog tima je podsetio da je nakon današnjih razgovora u potpunosti ispunjen zahtev da se uspostavi sloboda kretanja, dogovori preimena sporazuma o prelazima, a ispunjen je i najvažniji kriterijum - sporazum o reginalnom predstavljanju Kosova.

Tahiri: Srbija priznala nezavisnost Kosova

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri izjavila je da će Kosovo od sada biti predstavljano jednako kao i druge države u regionu.

- Kosovo će odsad biti predstavljano jednako kao i sve države u regionu i što je najvažnije moći će samo da potpisuje sporazume. Za Unmikom više nema potrebe - izjavila je Tahiri.

Upitana da prokomentariše činjenicu da nije prihvaćen zahtev Prištine da se u fusnotu uključi Dekalracija o nezavinosti koju je doneo kosovski parlament, Tahiri je rekla da je referenca na tu deklaraciju već sadržana u mišljenu Međunarodnog suda pravde.

Na konstataciju da Kosovo zbog zvezdice pored imena ipak neće biti ravnopravno predstavljeno kao druge države Tahiri je odgovorila da je "ta fusnota kao pahuljica, istopiće se kad prođe zima".

Tahiri je još rekla, govoreći protokolu o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, da je Srbija danas de fakto priznala nezavisnost Kosova jer se tim protokolom uređuju odnosi između dve države.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tadić: I Evropa i Kosovo | Telegraf - Najnovije vesti

    24. februar 2012 | 14:25

    [...] Prve fotke novog AjfonaSrbijaSrpkinja i musliman dobili sina u Srebrenici!PolitikaNAJNOVIJA VEST: Postignut dogovor Beograda i Prištine!SrbijaLOVE ME TENDER: Đelićeva verenica oprema državne ...JetsetRani radovi srpskih folkera – [...]

  • Đilas: Današnji dobitnici su Srbija i svi njeni građani | Telegraf - Najnovije vesti

    24. februar 2012 | 17:22

    [...] Prve fotke novog AjfonaSrbijaSrpkinja i musliman dobili sina u Srebrenici!PolitikaPostignut dogovor Beograda i Prištine!SrbijaLOVE ME TENDER: Đelićeva verenica oprema državne ...JetsetRani radovi srpskih folkera – [...]

  • Tači: Sporazum je za dobrobit Kosova | Telegraf - Najnovije vesti

    24. februar 2012 | 16:44

    [...] Prve fotke novog AjfonaSrbijaSrpkinja i musliman dobili sina u Srebrenici!PolitikaPostignut dogovor Beograda i Prištine!SrbijaLOVE ME TENDER: Đelićeva verenica oprema državne ...JetsetRani radovi srpskih folkera – [...]

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA