DAČIĆ: U Srbiji radi 50.000 detektiva

- Predlozi zakona o privatnom obezbeđenju i o detektivskoj delatnosti predviđaju da oni koji žele tim poslovima da se bave moraju da dobiju licencu za obavljanje tih poslova, a uvodi se i stroža kontrola njihovog rada - rekao je premijer Srbije

  • 3

Na sednici Skupštine Srbije na čijem su dnevnom redu predlozi zakona o privatnom obezbeđenju i o detektivskoj delatnosti, premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da tržište privatnog obezbeđenja u Srbiji vredi 150 miliona evra i da je u toj oblasti registrovano 3.000 firmi, ali da se ne zna koliko njih radi.

- Pravna neuređenost oblasti privatnog obezbeđenja dovela je do čestih prekoračenja ovlašćenja (zaposlenih u firmama za privatno obezbeđenje) - kazao je Dačić, i ocenio da je to u javnosti stvorilo loš odnos prema svim firmama koje se bave tom delatnošću.

Predlozi zakona o privatnom obezbeđenju i o detektivskoj delatnosti predviđaju da oni koji žele tim poslovima da se bave moraju da dobiju licencu za obavljanje tih poslova, a uvodi se i stroža kontrola njihovog rada, rekao je Dačić.

Na ta dva predložena zakona poslanici su podneli oko 100 amandmana od kojih će, kako je najavljeno iz MUP-a, polovina najverovatnije biti prihvaćena.

Novim zakonskim rešenjem o detektivskoj delatnosti i privatnom obezbeđenju uređuje se ta oblast, budući da je do sada Srbija bila jedina država u regionu koja oblast privatnog obezbeđenja nije uredila zakonom.

U Srbiji ne postoje tačni podaci o brojkama u sektoru privatnog obezbeđenja, a procene su da se broj zaposlenih kreće od 25.000 do 60.000 ljudi.

U njihovom radu često je dolazilo do ozbiljnih zloupotreba, a zbog neuređenosti su vrlo česta gruba prekoračenja ovlašćenja, uglavnom od strane neregistrovanih organizacija, te je neophodno urediti način, obim i uslove za obavljanje ove delatnosti, stavljajući pod veći stepen kontrole od strane nadležnih organa države i tržišne kontrole, piše u Predlogu zakona o privatnom obezbeđenju.

Kada je reč o detektivskoj delatnosti, nastanak i održivost detektivske delatnosti u Srbiji, EU i svetu uzrokovana je sve većom potražnjom tržišta za detektivskim uslugama, kao i posledica aktuelnih procesa u socio ekonomskom političkom uverenju, objašnjava predlagač.

Namera zakonodavaca u svim tim zemljama je, kako se precizira, da građanima i organizacijama pored redovne sudske zaštite omogući korišćenje alternativne zaštite - detektivskih usluga, ali na legalan i legitiman način u skladu sa poštovanjem demokratskih dostignuća.

Parlamentarci će u objedinjenoj debati razmatrati i potvrđivanje sporazuma između Srbije i Crne Gore o readmisiji, Srbije i Makedonije o policijskoj saradnji i Srbije i Bosne i Hercegovine o predaji i prihvatu lica čiji je ulazak i boravak nezakonit.

(Telegraf.rs / Beta, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ma nije moguce

    8. novembar 2013 | 12:00

    Preko 50,000 detektiva, ko zna koliko policajaca, specijalaca, intelektualaca itd. i pogledajte gde je i kakva je Srbija i Srbi danas! Nista od buducnosti dok je Nama Nas!

  • JECA

    8. novembar 2013 | 14:50

    A kriminal nikad gori...

  • Игор

    8. novembar 2013 | 21:13

    Сви они су у служби богатуна који могу да плате њихове услуге... из филма банде њујорка " небрините, платићемо половини сиротиње да побије другу половину"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA