• 22

ISTRAŽIVANJE: 45% Srba ne veruje nijednom političaru, 23% veruje samo Vučiću, 6% Dačiću

Rezultati pokazuju da ukoliko bi sada bili raspisani izbori - 45,1 odsto birača glasalo bi za SNS, 14,1 odsto za DS, 12,8% za SPS. Ostale stranke su na ivici cenzusa ili ispod 5%

 • 22

Istraživanje "Stratedžik marketinga" koje je rađeno sredinom novembra na uzorku od 1.000 ljudi, pokazuje da 45 odsto ne veruje nijednom političaru, 73 odsto ističe da je najveći problem nezaposlenost, a ukoliko bi bio održan referendum za ulazak u EU, 54 odsto ispitanika bi glasalo za.
Rezultati pokazuju da, ukoliko bi sada bili raspisani izbori - 45,1 odsto birača glasalo bi za SNS, 14,1 odsto za DS, 12,8% za SPS. Ostale stranke, po svemu sudeći ne bi prešle cenzus, iako među njima najbolje stoje LDP za koga bi glasalo 5,5 odsto ispitanika i DSS (5,1%).

Međutim, ima i onih (i to 52 odsto anketiranih) koji su neopredeljeni, a među razlozima koji se kriju iza toga stoje odgovori: odbijam da o tome govorim, nisam odlučio i neću izaći na izbore. Ipak, ukoliko bi morali da se opredele, najviše potencijanih glasova dobili bi naprednjaci, pošto bi 11 odsto neopredeljenih njima dalo svoj glas, 6 odsto glasalo bi za DS, a 4 odsto za PUPS. Na izbore, u tom slučaju ne bi izašlo oko 27 odsto građana.

Na pitanje kom političaru najviše verujete 45 odsto ispitanika odgovorilo je: nikome. Među najpopularnijima istakao se Aleksandar Vučić kome veruje 23 odsto njih, 12 odsto odgovorilo je da ne zna, 6 odsto da najviše veruje Ivici Dačiću, a 4 procenata Tomislavu Nikoliću. Među političarima kojima veruje tek jedan odsto ispitanika su: Dragan Đilas, Boris Tadić, Rasim Ljajić, Dragan Marković Palma i Čedomir Jovanović.
Pozitivno mišljenje o EU ima 27 odsto anketiranih građana, a negativno 42 procenata. Ipak, ukoliko bi se održao referendum o ulasku Srbije u EU, 54 odsto bi glasalo za, 26 odsto protiv, dok 20 procenata anketiranih ne zna ili ne bi glasalo. Kad je reč o NATO-u, samo 6 odsto ima pozitivno mišljenje. Shodno tome, ulazak u NATO podržalo bi 12,8 odsto, protiv je 58,8 odsto dok je 28,4 odsto ispitanika ne zna.
Kada je u pitanju najveći problem u državi, 73 odsto kaže da je to nezaposlenost, 34 odsto istaklo je korupciju, dok se među ostalim pomenutim problemima navode: nizak standard, ekonomija, opšte siromaštvo i kriminal.

Na pitanje: Očekujete li poboljšanje životnog standarda, 55 odsto odgovorilo je da će on ostati isti u narednih 12 meseci, 18 očekuje da će se životni standard popraviti, dok 24 odsto smatra da će biti još gori.
Uprkos aferama u SPC, čak 45 odsto ispitanika ima pozitivno mišljenje, a 25 procenata negativan stav. Predsednika Tomislava Nikolića 31 odsto anketiranih je pozitivno ocenilo, a 36 odsto negativno. Kada je reč o velikim svetskim silama, 37 odsto ispitanika ima pozitivno mišljenje o Rusiji, a 29 odsto nepovoljno, dok o SAD povoljno mišljenje ima 14, dok 64 odsto ima negativan stav.
(Telegraf.rs)
 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boki

  Tadicu veruje 1%, a na izbotima je imao skoro koliko i Nikolic... Ko su ti silni biraci SNS-a, neka se jave da ih cujemo...

  23
  15

  Podelite komentar

 • Nm

  Samo 45% mislio sam da puno vise ne veruje

  23
  1

  Podelite komentar

 • Mici

  Ja sam u onih 45%

  23
  4

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima