ALARMANTNO: Srbija, Zvezda i Partizan bez evropskih utakmica u Beogradu!

Od 2015. godine reprezentacija Srbije, Partizan i Crvena zvezda neće moći da igraju u Srbiji, već u inostranstvu, jer je infrastruktura daleko od standarda UEFA

  • 10

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Ivan Ćurković upozorio je da Evropska fudbalska unija (UEFA) neće još dugo tolerisati loše stanje na domaćim stadionima koje klubove i reprezentaciju mogu dovesti u situaciju da međunarodna takmičenja igraju u inostranstvu.

Na skupu "Ekonomija sporta" saopšten je zabrinjavajući podatak: od 2015. godine reprezentacija Srbije, Partizan i Crvena zvezda neće moći da igraju u Srbiji, jer je infrastruktura daleko od standarda UEFA!

- UEFA nas iz godine u godinu upozorava da su stadioni ispod minimuma bezbednosti i da je pitanje vremena kada odigravanje utakmica neće biti moguće. Dobra volja UEFA je shvaćena kao popustljivost koja ne može ići do unedogled.

- To može dovesti do toga da Srbija, Partizan i Crvena zvezda utakmice igraju u inostranstvu. Ovo je poslednji voz da Srbija kroz privatno-javnu saradnju i izgradi nacionalni stadion - rekao je Ćurković na Međunarodnom sajmu Ekonomija sporta.

Ništa manje optimističan nije bio ni Branislav Simović, regionalni direktor kompanije Mejs, koja je zajedno sa FSS i Ambasadom Velike Britanije predstavila projekat izgradnje Nacionalnog stadiona.

- Srbija, nažalost, ima glavne stadione, koji su druge genarcije, nije dovoljno vođeno računa na dodatne sadražaja za gledaoce. Do 2015. godine moramo da damo čvrste garancije da će se napraviti Nacionalni stadion ili rekonstruisati njaveća dva stadiona, inače će se međunarodne utakmice igrati u inostranstvu.

- Jedina mogućnost finansiranja ovog projekta je javno-privatno partnerstvo, koje još nije zaživelo kod nas, ali svesni smo da izgradnja ovakvog stadiona može da bude zamajac za ostale projekte - rekao je Simović.

On je dodao da Vlada Srbije dala garancije UEFA da će pružiti podršku projektu rekonstrukcije ili izgradnje nacionalnog stadiona i da je u toku faza izbora lokacije.

- Prva faza je urađena, najvažniji korak je izbor lokacije, da bi takav projekat mogao da bude ponuđen investitorima. Posle sledi definisanje, projektovanje, ugovoranje, gradnja i operativna faza.

- Razmatrane su lokacije stadiona Crvene zvezde i Partizana, kao i stadion FK Rad uz proširenje, zatim Pećinci, Kovilovo, Stara Pazova, Borča, naselje Ivan Ribar na Novom Beogradu - rekao je Simović.

Prema njegovim rečima, samo Beograd može da ispuni uslove UEFA kada je izbor lokacije - transport, blizina aerodroma, minimum tri glavan prilazna puta stadionu, dovoljan broj parking mesta i adekvatan hotelski smeštaj.

Srbija bi izgradnjom Nacionalnog stadiona postala jedan od organizatora Evropskog šampionata 2020. godine.

- Uslovi UEFA su striktni. Stadion mora da ima kapacitet 50. do 55.000 gledalaca sa svom pratećom infrastrukutrom, bitna je evakucacija i bezbensot, dobra vidljivost, udobnost.. Nijedan stadion sa manje od 40.000 mesta nije izabran za organizaciju finala Lige Evrope, a ni manji od 50.000 za domaćinstvo završnice prvenstva Evrope - poručio je Simović.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Invisible

    4. decembar 2013 | 15:30

    Evropske utakmice??? Kakve bre evropske utakmice, za nase pacere to ni nije... prvo na livadu da nauce da igraju.. onda ove kakve takve stadione pa daigraju medjusobno... tek onda da razmisljaju o nekoj evropi... ludogorec, cernomorec, serif??!!!

  • Zullu

    4. decembar 2013 | 15:00

    U Niš, be...

  • Patriot

    4. decembar 2013 | 15:33

    Jos jedna velika manipulacija,sramota za fudbalski savez

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA