Turska reflektorima osvetlila Bajazitovu tvrđavu

U osvetljenje Ramske tvrđave uloženo je milion dinara, dok će milion evra donirati za kompletnu obnovu ovog utvrđenja

  • 12

Na Ramskoj tvrđavi kod Velikog Gradišta do kraja septembra počinju arheološka istraživanja, u sklopu projekta rekonstrukcije ovog srednjovekovnog utvrđenja, podignutog 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog.

Ova istraživanja mogu da počnu jer je Turska, ulaganjem milion dinara, obezbedila postavljanje reflektora i tako osvetlila ovo utvrđenje, koje je do sada tokom noći bilo u potpunom mraku.

Arheološka iskopavanja obavljaće se unutar same tvrđave, ali i van nje, kod amama i karavansaraja, koji je građen za smeštaj putnika i trgovaca. Karavansaraj kod Ramske tvrđave jedini je objekat takve vrste na Balkanu koji je ostao sačuvan do današnjih dana.

Po završetku arheoloških istraživanje, naredne godine otpočeće kompletna rekonstrukcija Ramske tvrđave.

- Rekonstrukcija će se obavljati u pet faza i trajaće pet godina. Prema idejnom projektu, koji su izradili stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, radovi će obuhvatiti obnovu bedema i pet kula, kao i objekte van tvrđave, tursko kupatilo i stari karavansaraj – kaže Slađan Marković, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište.

Radovi na rekonstrukciji samog utvrđenja, koje zauzima površinu od 850 kvadrata, počeće obnovom jugoistočne Donžon kule, koja je znatno oštećena 1788. godine, u velikoj eksploziji za vreme austro-turskog rata.

U radove na obnovi Ramske tvrđave, Republika Turska uložiće milion evra, preko svoje državne agencije za kulturnu saradnju i turizam.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da

    16. septembar 2013 | 02:41

    Eee, koji smo mi ludaci... Kalemegdan bi mogao da izgleda deset puta bolje, samo da se malo ulozi u njega. I da se napravi mnogo veca turisticka atrakcija nego sto jeste. Ali dobro je sve dok mi imamo nasu glavnu turisticku atrakciju- splavove i uz njih naravno nezaobilazne "splavaruse".

  • сердар јоле

    16. septembar 2013 | 07:34

    Сад да се нађе и нека Хитлерова тврђава и ето да освијетлимо тврђаве окупатора који су нас набијали на колац и стријељали! А наших Царева и Краљева тврђаве нека пропадају! Пих!

  • Vrach

    16. septembar 2013 | 03:28

    Turci investiraju u Srpski turizam da bi istakli svoju kulturnu bastinu. Nesto kao kad bi mi ponovo resili da sagradimo Skadar na Bojani al uz Albansku dozvolu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA