ĐENERAL DRAŽA DOBIO RAT PROTIV KOMUNISTA: Srbija je REHABILITOVALA Dragoljuba Mihailovića, najvećeg neprijatelja Tita!

"Usvaja se zahtev za rehabilitaciju đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića i PONIŠTAVA se presuda Vojnog veća Vrhovnog suda FNRJ od 15. jula 1946. godine", navodi se u presudi Višeg suda u Beogradu

General Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović odlukom Višeg suda u Beogradu REHABILITOVAN je pravosnažno, a smrtna kazna streljanjem protiv njega iz 1946. godine UKINUTA JE!

"Usvaja se zahtev za rehabilitaciju đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića i PONIŠTAVA se presuda Vojnog veća Vrhovnog suda FNRJ od 15. jula 1946. godine u delu koji se odnosi na komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, rođenog 27. aprila 1893. godine u Ivanjici od oca Mihaila i majke Smiljane rođ. Petrović, od dana njenog donošenja, kao i SVE PRAVNE POSLEDICE navedene odluke, a rehabilitovano lice smatra se NEOSUĐIVANIM!", navodi se u presudi.

SRBIJA JE REHABILITOVALA ČIČU: Evo šta će za Srbe značiti ukidanje SMRTNE PRESUDE đeneralu Draži!

Prvi zahtev za rehabilitaciju podneo je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Pošto je ovaj postupak jednostranački, pravo žalbe postoji samo u slučaju da zahtev za rehabilitaciju bude odbijen.

PRAVDA ZA ČIČA DRAŽU: Četnički đeneral Mihailović konačno dobio bitku!

Tokom ovog višegodišnjeg postupka, koji je izuzetno skretao pažnju javnosti i bio medijski propraćen, sud je saslušao desetine svedoka, mahom istoričara, preslušao audio snimke sa suđenja i prikupio drugu dokumentaciju.

Predlogu za rehabilitaciju koji je podneo Vojislav Mihailović pridružili su se 2009. godine Srpska liberalna stranka, sa Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

NIKAD OBJAVLJENE DRAŽINE FOTOGRAFIJE: Četnički đeneral Mihailović kakvog NISTE VIDELI (FOTO)

Predlagači zahteva tvrde da Mihailoviću nije bilo omogućeno pravo na odbranu i da nije video svog advokata do početka suđenja. On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje. Nakon dva dana od izricanja sporne presude Mihailović je streljan u Beogradu.

Posebna Komisija utvrđuje tačnu lokaciju na kojoj je streljan, jer se pretpostavlja da su njegovi posmrtni ostaci prebačeni na drugu lokaciju. Mihailović inače nema grobno mesto.

U nedostatku drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu 2013. godine kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17. jul 1946. godine, pošto je sud utvrdio da je tog datuma streljan.

Evo šta se dešavalo tokom izricanja presude.

(M. P. / D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA