KURC I ŠTAJNMAJER: Bez zapadnog Balkana Evropska unija nije kompletna

Prema rečima šefova austrijske i nemačke diplomatije, vrata EU moraju da ostanu otvorena za region zapadnog Balkana kako bi se osiguralo da Evropska unija ostane najuspešniji projekat očuvanja mira u celom sveta

  • 2

Evropska komisija je spremna da obezbedi iznos od jedne milijarde evra do 2020. godine za finansiranje regionalne saobraćajne mreže sa koridorima u zemljama zapadnog Balkana, poručili su šefovi nemačke i austrijske diplomatije, Frank-Valter Štajnmajer i Sebastijan Kurc.

Oni su istakli da će to omogućiti zemljama zapadnog Balkana da budu bolje povezane, kako međusobno, tako i sa Evropskom unijom.

Dvojica diplomata u autorskom tekstu povodom Samita o zapadnom Balkanu koji se održava u Beču, ocenjuju da je, uprkos suštinskom napretku, stabilnost u ovom regionu još uvek na krhkim nogama i umnogome zavisi od Evropske unije.

POČINJE SAMIT O ZAPADNOM BALKANU U BEČU: Lideri regiona o putu u EU i rešenju problema migranata

- Perspektiva pristupanja Evropskoj uniji je zasad jedini i najznačajniji podstrek za implementaciju strogih, ali preko potrebnih reformi, kao i za nastavljanje napora usmerenih ka pomirenju u regionu - dodaju Štajnmajer i Kurc.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Oni podsećaju da je Evropska unija uspela da dovede Srbiju i Kosovo za pregovarački sto, čime je, kako ocenjuju, postignut značajan napredak na putu ka suštinskoj normalizaciji njihovih odnosa.

- Imajući u vidu da još mnogo toga treba da bude rešeno, želimo da ohrabrimo rukovodstva Srbije i Kosova da ne posustanu u svojim naporima - kažu dvojica diplomata.

Oni dodaju da će na Konferenciji o zapadnom Balkanu koja se održava u Beču posebno biti istaknuta činjenica da je put preko zapadnog Balkana postao prioritetna ruta sve većeg broja izbeglica koje traže utočište u Evropi.

KURC PRED SAMIT U BEČU: Cilj je preusmeriti fokus EU na Zapadni Balkan

- Raspravljaćemo u Beču kako Evropska unija kao i države članice Evropske unije pojedinačno mogu da pruže podršku zemljama zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima da poboljšaju upravljanje granicama kao i sistem azila - napominju Štajnmajer i Kurc.

- Dana 27. avgusta ćemo obnoviti svoju čvrstu privrženost evropskoj perspektivi svih zemalja Zapadnog Balkana i istaknuti svoju suštinsku podršku ovom regionu - kažu šefovi diplomatija Nemačke i Austrije, govoreći o samitu u Beču.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prema njihovim rečima, vrata EU moraju da ostanu otvorena za region zapadnog Balkana kako bi se osiguralo da Evropska unija ostane najuspešniji projekat očuvanja mira u celom svetu.

- Bez zapadnog Balkana Evropska unija nije kompletna. Uvereni smo da će Bečki samit kao i nastavak Berlinskog procesa doprineti postizanju neizmenjenog cilja svih zemalja zapadnog Balkana. Austrija i Nemačka će punom snagom podržavati sve napore usmerene ka tome - zaključuju dvojica šefova diplomatija u autorskom tekstu za beogradski dnevnik.

BALKAN RAZBIO EU: Vučić sa tribina bodrio Antića na golu dok je Dačić sudio! (FOTO)

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bednik

    27. avgust 2015 | 09:56

    Mislite, bez zapadnog Balkana priblizavanje Nato-a Rusiji nije kompletno

  • Slani

    28. avgust 2015 | 04:17

    Sad im treba Balkan da uzme azilante I izbeglice jer neznaju sta da rade drugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA