VUČIĆ: Kontrolisaćemo ceo vazdušni prostor Srbije

- Mi već 16 godina ne vidimo Vranje, Leskovac, na našim radarima upravo zbog svega o čemu sam govorio, a postavljenjem tih radara i dogovorom sasvim sam uveren da ćemo imati neuporedivo bolju policijsku i vojnu zaštitu neba a to je jedna od ključnih stvari u pripremi odbrane i suvereniteta Srbije - rekao je srpski premijer

  • 30

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da je generalni sekretar NATO doneo danas veliku vest za Srbiju i njene građane, a koja glasi da više nema nikakvih restrikcija u zoni od 25 kilometara vazdušnog prostora u centralnoj Srbiji.

On je rekao da veruje da ćemo u narednim danima i nedeljama, nakon 16 godina, uspostaviti sve merne instumente i radare i posle 16 godina konačno imati pod našom kontrolom celokupan vazdušni prostor Srbije.

STOLTENBERG TVRDI: Meta napada NATO-a nisu bili Srbi već Milošević

- Mi već 16 godina ne vidimo Vranje, Leskovac, na našim radarima upravo zbog svega o čemu sam govorio, a postavljenjem tih radara i dogovorom sasvim sam uveren da ćemo imati neuporedivo bolju policijsku i vojnu zaštitu neba a to je jedna od ključnih stvari u pripremi odbrane i suvereniteta Srbije - rekao je Vučić.

Sve to je, kako je primetio, postignuto isključivo dijalogom, bez ijednog ispaljenog metka i bez ijednog poginulog.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ono što je posebno značajnom, naveo je Vučić, jeste da je Kfor garant bezbednosti i očuvanja crkava ui manastira na Kosovu, ali i da je NATO garant za neprisustvo kosovskih snaga bezbednosti u četiri opštine na severu Kosova.

- To je od ključnog značaja za Srbiju i mi smo po tom pitanju NATO-u i Stoltenbergui veoma zahvalni - rekao je Vučić i dodao da je s prvim čovekom NATO govorio i o tome kako vojna alijansa može da pomogne Srbiji u migrantskoj krizi, kao i o treninzima srpskih vojnika i oficira.

VUČIĆ I STOLTENBERG: Saradnja SRBIJE i NATO uz poštovanje srpske neutralnosti!

Premijer je još rekao da je naš interes da avioni iz Beograda sleću u Prištinu i da će se i o tome razgovarati i sa NATO, kao i da je veoma važan program uništavanja viška municije, za šat je Stoltenberg najavio osnivanje fonda čime bi se pomoglo Srbiji da uništi oko 200 tona viška municije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Poseta generalnog sekretara NATO izaziva u Srbiji različite stavove i videnja, primetio je Vučić, ali i ocenio da je ona važna i korisna za našu zemlju, te najavio da je dobio poziv da u julu n aredne godine poseti sedište NATO i da se obrati članicama te organizacije.

- Nema sumnje da ću, ako tada budem premijer, taj poziv priohvatiti, jer je to veomavažno za našu zemmlju - poručio je Vučić.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas na konferenciji za novinare da je Kfor ukinuo ogranicenja koja su važila za delove vazdušnog prostora Srbije od 1999. godine, te da poštuje politiku neutralnosti Srbije.

(Telergaf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    20. novembar 2015 | 12:13

    Bezbednost na naqjvišem nivou.

  • Tesla

    20. novembar 2015 | 12:28

    Ovakve vesti volim da čitam, naša zemlja je posle toliko godina ispoštovana zbog pravih ljudi koji je vode.

  • makijaveli

    20. novembar 2015 | 12:29

    To je jedan vazan aspekt zastite zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA