NEMOJTE BITI KAO JA NAMRGOĐEN! Vučić deci citirao Mendelu i zamolio ih da se IGRAJU. Evo šta im je još poručio (FOTO)

- Nije mi teško da priznam da se ljudskih prava setimo samo 10. decembra, a da ostalih dana imamo ''pametnija posla'' - rekao je srpski premijer

  • 91

Međunarodni dan ljudskih prava obeležen je danas u Dečjem kulturnom centru, gde je premijer Aleksandar Vučić, poručio da država mora nastojati da svakom detetu i svakom čoveku obezbedi ista prava, ali i jednake šanse za uspeh i život.

Premijer je, u obraćanju mališanima, koji su dolazak premijera pozdravili velikom vriskom i povicima "Evo ga Vučić", podsetio na izjavu lidera Južnoafričke republike Nelsona Mendele da za slobodu čoveka nije dovoljno odbaciti okove, već živeti na način da se razvija i poštuje sloboda drugih.

Danas se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava

Šaleći se kako je i na govornici pred njima jednako namrgođen kao i na televiziji, Vučić je mališane zamolio da ne budu namrgođena poput njega, da razmišljaju o budućnosti, ali i da razvijaju odgovornost i marljivost i da vredno uče u školi.

- Igrajte se, imate vremena za to, ali najviše ćete u životu uraditi ako vredno učite i radite. Vaše je pravo da odrastete i budete sve što poželite - lekari, inženjeri, sportisti,slikari, pa i astronautio i da u tome što psoatnete budete najbolji na celom svetu - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Ne bi smelo da se dogodi da imamo pametnija posla od toga, jer sve što dobro uradimo, a biće bolje, neće biti bolje, niti drugačije ako ne budemo vodili računa o budućnosti, ako ne budemo vodili računa o sprovođenju ljudskih prava.

Prema njegovim rečima, u srpskom društvu su i prava dece bila nepoznanica, gde se ponašalo isključivo u skladu sa tradicionalnim shvatanjima, koja nekada nisu bila dobra.

- Važno je da i deca znaju da imaju svoja prava - rekao je Vučić

Foto: Tanjug/Tanja Valić Foto: Tanjug/Tanja Valić

Drzava, prema njegovim rečima, mora da pokuša svakom detetu i čoveku obezbedi ista prava i jednaku šansu za uspeh i život.

- To ne znači samo da ste isti u pravima, već i da, bez obzira na to koliko je ko bogat, odakle dolazi, iz kog dela Srbije, da svako ima istu šansu. Uspeh neće biti isti, jer on zavisi od rada, marljivosi i truda i energije koju ulažete, ali važno je da kao država i društvo budemo pravedniji i da svima omogućimo istu šansu - rekao je Vučić.

Foto: AP/Tanjug, amnesty.org Foto: AP/Tanjug, amnesty.org

Skupu u Dečjem kulturno centru prisustvuju ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić.

Paunović je deci i gostima kratko rekla da je država u ovoj godini u potpunosti bila posvećena pobošanju ljudskih prava, a posebno prava dece.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Ipak, na jednom delu naše teritorije postoje građani i deca kojoj su ljuska prava samo san. Nemojmo da zaboravimo na naše građane na Kosovu i Metohiji, želimo i njima da posvetimo ovaj dan i da se ovim ne bavimo samo 10. decembra, već cele godine - rekla je Paunović.

Dan ljudskih prava obeležava se od 1950. godine, u znak sećanja na 11. decembar 1948, kada je na Generalnoj skupštini UN usvojena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jelena@markovic

    10. decembar 2015 | 14:00

    Bitno je da svi gradjani Srbije imaju ista prava da bismo srećno živeli.

  • ananda

    10. decembar 2015 | 13:55

    Mendela treba da bude uzor svima nama.

  • snezana

    10. decembar 2015 | 13:54

    Deci ipak treba dati vetar u ledja,mi kao roditel;ji i naravno drzava gde odrastaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA