VUČIĆ U UN: Srbija uvek za mir, ostaće stub stabilnosti na Balkanu

Kako je ocenio, u nekim je zemljama Zapadnog Balkana mržnja veća nego ranije, ali smo mi uspeli da sačuvamo mir, spokoj i činićemo sve da se to nastavi

  • 91

Premijer Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da je ponosan što je Srbija stub stabilnosti na Balkanu i poručio da će to biti i u narednih 20, 30 godina.

Mekalister: Moguća nova poglavlja, vlada da nastavi tim putem

Vučić rekao i da se region Zapadnog Balkana suočava sa mogućom nestabilnošću, te da su zato potrebni mir, razumevanje, poverenje i pomirenje u budućnosti.

Situacija se na Balkanu posle 25 godina nije mnogo popravila, primetio je Vučić, dodajući da se mora učiniti mnogo više napora, da se uloži vremena i političke volje kako bi se prevazišli sporovi, svađe i sukobi iz prošlosti.

- Suočavamo se s nekim od najužasnijih uvreda koje nam dolaze od nekih suseda, ja o njima neću reći nijednu ružnu reč, niti odgovarati, oni su za moju zemlju govorili da smo šaka jada, a mi to nikad nećemo reći ni za jednu zemlju u svetu - rekao je Vučić.

Dodik: Putin izrazio podršku stabilizaciji u regionu

Foto: Wikimedia/AngMoKio, Milena Đorđević Foto: Wikimedia/AngMoKio, Milena Đorđević

Dodao je da je odluka Srbije da ne odgovora i da će tako činiti i ubuduće, čak i ako neki budu ponovo vređali.

Kako je ocenio, u nekim je zemljama Zapadnog Balkana mržnja veća nego ranije, ali smo mi uspeli da sačuvamo mir, spokoj i činićemo sve da se to nastavi.

- Insistiramo na ekonomskom razvoju, da treba sačuvati političke odnose na drugačiji način nego do sada - naveo je Vučić.

Završen sastanak Putina i Dodika u Moskvi: Pričalo se o situaciji na Balkanu i međunarodnim pitanjima

Premijer je, inače, obraćanje počeo čitajući pripremljeni govor, a zatim rekao da mu se čini kao da je to što govori nešto sasvim uobičajeno, te da su mnogi pre njega već pomenuli slične teme, zbog čega je obraćanje nastavio bez čitanja pripremljenog govora i to govoreći o problemima izazvanim migrantskom krizom, o odnosima na Balkanu, posebno o dijalogu s Prištinom...

Spremni smo da nastavimo razgovore sa kosovskim Albancima i stvaramo zajedničku budućnost, poručio je večeras pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija premijer Aleksandar Vučić.

Haški tribunal odbio Mladićev zahtev za obustavu postupka

- Uporni smo da zadržimo tempo razgovora sa Albancima sa Kosova, jer moramo da živimo zajedno, moramo da stvaramo zajedničku budućnost - rekao je Vučić.

On je naveo da se razgovori vode pod okriljem EU i da je Beograd posvećen tome da ih nastavi i da o tome uvek obaveštava UN.

Vučić je zahvalio i svim zemljama koje su bile na strani međunarodnog prava i nisu podržale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Skot: Srbija je sidro stabilnosti u regionu

- Duboko smo zahvalni i vama članicama UN koje ste podržale povelju UN - rekao je Vučić.

On je izrazio nadu i da situacija na Kosovu i Metohiji neće biti izvor nestabilnosti u budućnosti.

Vučić se osvrnuo i na opasnosti od terorizma, navodeći da postoje mnoge stvari koje mogu da ugroze održivi razvoj.

SASTALI SE VUČIĆ I STOLTENBERG: Srbija je dobar partner. Poštujemo srpski stav o vojnoj neutralnosti (FOTO)

On je rekao da u nekim zemljama Zapadnog Balkana postoje terorističke ćelije, ali da će Srbija učiniti sve da se bori protiv tog užasnog zla.

- Zato smo se pridružili koaliciiji koja se bori protiv IS i ponosni smo što ćemo uvek biti na onoj strani sveta koja će sačuvati mir i stablnost - porucio je Vučić sa govornice GS UN.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olga

    23. septembar 2016 | 13:01

    Mi se borimo za dobre odnose sa Albancima.

  • Katarina

    23. septembar 2016 | 09:19

    Srbija je lider regiona i kao takva ce se zalagati za mir i stabilnost!

  • Goran

    23. septembar 2016 | 12:48

    Destabilizacija na Balkanu bi poništila sve dobro što je učinjeno u prošlosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA