Vučić danas na otvaranju Medijskog foruma Jugoistočne Evrope

Potom će biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, svečano potpisivanje sporazuma i konferencija za novinare premijera Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, kome je juče na niškom aerodromu Konstantin Veliki priređen doček uz najviše državne i vojne počasti

  • 40

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas otvaranju konferencije Medijskog foruma Jugoistočne Evrope (SEEMF) koja će biti održana u Beogradu.

Vučić uskoro na razgovorima sa Trampom i Putinom!

Konferencija SEEMF "Mediji u Evropi: Spremni za krizno izveštavanje - Današnje poslovanje medija u smislu međunarodne krize i konflikata", biće održana uhotelu "Kraun Plaza", saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske biće održana danas u Nišu, a prethodiće joj tet-a-tet susret dva premijera, Aleksandra Vučića i Viktora Orbana.

Ministarka Ana Brnabić za Telegraf: Trudićemo se da za dve godine u IT sektoru stignemo Evropu (VIDEO)

Za jutro je predviđen obilazak deonice "Prosek - Bancarevo", na istočnom kraku Koridora 10, a potom tet-a-tet susret Vučcića i Orbana, kao i bilateralni susreti ministara dveju vlada.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Potom će biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, svečano potpisivanje sporazuma i konferencija za novinare premijera Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, kome je juče na niškom aerodromu Konstantin Veliki priređen doček uz najviše državne i vojne počasti.

Biće to treći sastanak vlada Srbije i Mađarske.

Vučić i Orban će posle podne učestvovati i na Biznis forumu u organizaciji Privredne komore Srbije.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je Tanjugu da se na forumu očekuje oko 170 mađarskih i srpskih kompanija, među kojima su velike firme, ali i veliki broj malih i srednjih preduzeća.

Čadež je naveo da će poseban kvalitet biznis forumu dati bilateralni razgovori koji će biti održani tokom prepodneva, uoči plenarnog zasedanja na kome će se učesnicima obratiti premijeri Srbije i Mađarske.

- Interesovanje za B2B (biznis tu biznis) susrete je zaista veliko, što najbolje govori o obostranom interesu naših poslovnih zajednica da se povezuju i unapređuju saradnju. PKS je u kontaktu sa prijavljenim kompanijama, prikupila upite za razgovore i organizovaće oko 250 pojedinačnih sastanaka privrednika, na kojima će jedni drugima predstaviti ponudu, investicione i izvozne potencijale i konkretne projekte za saradnju - rekao je Čadež Tanjugu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je izrazio uverenje da će ti sastanci u narednom periodu rezultirati ugovorima i realizacijom konkretnih poslovnih aranžmana.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Mađarske je prošle godine iznosila 1,1 milijarda evra, što je za oko 50 miliona evra više nego u 2014. odnosno 4,9 odsto.

U osam meseci ove godine, prema podacima Ministarstva privrede, trgovinska razmena dve zemlje povećana je za pet odsto u odnosu na isti period lane, a tome je doprinelo otvaranje mađarskih trgovinskih predstavništava.

Ukupan robni izvoz u Mađarsku u 2015. iznosio je 320,9 miliona evra i predstavljao je 2,7 odsto ukupnog izvoza Srbije, pokazuju podaci RZS.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Mađarsku su u 2016. električna energija i oprema za distribuciju struje, đubriva, klipni motori, šećer, maslac i med, prikolice i poluprikolice, hartija i karton…

Vodeći uvozni proizvodi iz Mađarske u Srbiju tokom 2016. godine su ulja od nafte i minerala, putnički automobili, lekovi, hartija i karton, ugalj…

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    21. novembar 2016 | 14:02

    Srbija ima odlične bilateralne odnose sa susedima, a dokaz za to je i održavanje Medijskog foruma u našoj zemlji.

  • Neven

    21. novembar 2016 | 09:26

    Ova poseta je dokaz da imamo odlicnu bileteralnu saradnju sa madjarima koja ce doprineti razvoju obe drzave.

  • loki

    21. novembar 2016 | 14:01

    Prisustvo velikog broja mađarskih i Srpskih privrednika, indicira da će biti potpisani neki ugovori o zajedničkim poslovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA