≫ 

KO ĆE BITI NOVI PREMIJER SRBIJE: Završen prvi dan konsultacija Vučića sa parlamentarnim strankama (FOTO) (VIDEO)

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je, posle konsultacija kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića o premijeru, da danas nije rešeno pitanje mandatara

  • 92

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na osnovu Ustava Republike Srbije počeo je konsultacije sa predstavnicima izbornih lista o kandidatu za predsednika Vlade Srbije. Svi sastanci se održavaju u zgradi Predsedništva, Andrićev venac 1, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Ovo je Vučićev plan za konsultacije oko premijera: Izbor je sve bliži!

Nikola Selaković otkriva: Evo kada stiže ime mandatara

18:01 - Predsednik LDP Čedomir Jovanović i lider LSV Nenad Čanak stigli su na konsultacije, dok treći član koalicije Saveza za bolju Srbiju, koja je zajednički izašla na parlamentarne izbore, lider SDS Boris Tadić nije došao.

17:20 - Na konsultacije kod predsednika Srbije oko 17 časova došli su predstavnici DSS, dok se njihovi partneri sa izborne liste iz Pokreta Dveri nisu pojavili.

Delegaciju DS S predvodi predsednik stranke Miloš Jovanović, a iz Dveri su ranije najavili da neće prisustvovati konsultacijama jer ne žele da učestvuju kao paravan za formiranje vlasti.

16:00 - Predstavnici Pokreta "Dosta je bilo" nisu se pojavili na sastanku, što su ranije i najavili.

15:00 - Predstavnici izborne liste Za pravednu Srbiju - DS, (NOVA, DSHV, ZZS) nisu se danas, kako su i najavili, odazvali pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na konsultacije o novom premijeru Srbije.

Iz DS su ranije rekli da neće doći na te konsultacije jer, kažu, nemaju šta da pričaju sa predsednikom Srbije.

11:45 - Predsednik Vučić tokom prepodneva razgovarao je sa predstavinicima stranaka okupljenih oko SNS, koalicijom SPS- Jedinstvena Srbija i radikalima.

Za 15 sati najavljen je nastavak konsultacija oko izbora novog premijera Srbije.

11:00 - Na Andrićev venac stigli su predstavnici SRS zbog konsultacija oko novog premijera Srbije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Radikale kod predsednika Vučića predstavljaju sin lidera SRS Vojislava Šešelja, Aleksandar i narodni poslanik Milovan Bojić.

Na pitanje zašto na konsultacije o premijeru nije došao lider SRS Vojislav Šešelj, funkcioner SRS Milovan Bojić je odgovorio da je stav Kolegijuma SRS bio da na konsultacije dođu Aleksandar Šešelj i on.

10:00 - Na konsultacije kod predsednika Republike Aleksandra Vučića stigli su predsednik SPS Ivica Dačić i JS Dragan Marković.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

To je druga po redu lista sa kojom će Vučić razgovarati o imenovanju novog premijera.

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je, posle konsultacija kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića o premijeru, da danas nije rešeno pitanje mandatara.

- On ide kao predsednik na put, ja takođe idem na put, posle 10. juna ćemo nastaviti dalje razgovore. Mi nemamo nikakvih otvorenih i spornih pitanja, naprotiv, gledamo samo kako da ojačamo našu koaliciju - ukazao je Dačić.

Lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma rekao je da je od predsednika Aleksandra Vučića tražio da premijer "zna šta je porodica i da ima decu", jer ako neko ne zna kako njegova deca žive i kako da im pomogne, kako će onda znati da pomogne deci građana Srbije.

- Mi ne bismo glasali za takvog premijera i vladu. Vi znate ko su kandidati i ko je ušao u uži izbor. Glasaćemo protiv tog kandidata i te vlade - rekao je Marković, posle konsultacija oko izbora mandatara.

09:00 - Prva izborna lista, sa čijim predstavnicima razgovara predsednik Srbije, je lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje".

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

U delegaciji te izborne liste su šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, potpredsednica SNS Marija Obradović, predsednici stranaka koalicionih partnera - Aleksandar Vulin (PS), Rasim Ljajić SDPS) i Milan Krkobabić (PUPS), kao i poslanica Dubravka Filipovska.

Potpredsednica SNS Marija Obradović izjavila je posle konsultacija kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da su članovi delegacije izborne liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" izneli stavove o premijeru i navela da SNS smatra da bi premijer trebalo da bude iz te stranke, kao i da nije bilo reči o imenima.

Ona je novinarima nakon konsultacija kod predsednika Srbije rekla da je na sastanku bilo i "disonantnih topova".

Prvi na konsultacije, u devet časova, stigli su predstavnici liste koja je odnela pobedu na parlamentarnim izborima 2016. "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje". Iz SPS-a, DSS-a i LDP-a su juče najavili da će se odazvati pozivu predsednika Srbije, dok iz DS-a, SDS-a, Pokreta "Dosta je bilo" i Dveri kažu da neće doći na sastanak.

Predsednik Vučić je u subotu u Kranju rekao da će ime mandatara saopštiti posle povratka iz glavnog grada Kazahstana Astane, gde će, kako je planirano, boraviti od 8. do 10. juna, odnosno, kako je ranije najavio, ići će se u Skupštinu Srbije između 12. i 18. juna.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obilic

    5. jun 2017 | 14:10

    Premijer svakako ne moze biti svako....

  • Stefan

    5. jun 2017 | 12:32

    Ko god bio bitno da ima Vučićevu podršku jer jedino tako može da nastavi uspešnu politiku.

  • Milan

    5. jun 2017 | 10:21

    Ovo su konsultacije od izuzetnog značaja za budućnost i dalji razvoj Srbije. Verujem da imamo čoveka koji može da nastavi započetim putem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA