MIŠČEVIĆ: U pregovorima sa EU važna uloga parlamenta

Šef pregovaračkog tima sa EU je zaključila da proces evropskih integracija podrazumeva velike reforme, dok je Branko Ružić poručio da je glavni cilj da Srbija bude spremna i sposobna da ispuni sve obaveze koje članstvo u Uniji donosi

  • 0

Šef pregovaračkog tima sa EU Tanja Mišćević izjavila je da je uloga parlamenta izuzetno važna u procesu evropskih integracija i pregovora, napominjujući da nema gotovih modela za rad i da mehanizme sami pravimo.

Ona je na konferenciji "Parlamenti u Evropi koja se menja - građani i predstavničke institucije u modernom upravljanju" rekla da treba da vidimo šta jesmo i šta želimo da postanemo kao punopravna članica EU i koja će naša težina u tom članstvu biti.

- Tako posmatran proces mora biti inkluzivan i transparentan - rekla je Mišćević i navela da to podrazumeva otvoren poziv za učešće u njemu svih onih koji tom cilju mogu da doprinesu.

Miščcević je rekla da nikako ne sme da se zaboravi mesto parlamenta u pegovaračkom procesu kao i dve ključne funkcije skupštine, zakonodavnu i kontrolnu koje se u procesu evropskih integracija ne smanjuju niti prestaju već ojačavaju.

- Pregovarački proces prati i proces usvajanja i usklađivanja zakona - istakla je ona i poručia da će u tom smislu biti na raspolaganju poslanicima, članovima svih skupštinsih odbora.

Ona je zaključila da proces podrazumeva ogromne reforme koje ne počinju nego se nastavljaju, naglasivši da je uprvo to ono što će doneti najviše koristi za građane Srbije.

RUŽIĆ: Srbija da bude spremna za obaveze koje članstvo u EU donosi

Glavni cilj u narednom periodu jeste da se omogući da Srbija bude spremna i sposobna da ispuni sve obaveze koje članstvo u EU donosi, poručio je ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić.

Istovremeno, kako je naveo, potrebno je da se Srbija adekvatno spremi da iskoristi sve ono što to članstvo donosi.

- Cilj je EU u Srbiji, odnosno ravnopravnost naših građana, sa onima u Uniji, kada je u pitanju zdravstvene zaštite, školovanja, zaštita potrošača... - rekao je Ružić u Skupštini Srbije na konferenciji koja se održava u okviru Tvining projekta EU, a čija je tema odnos građana i predstavničkih institucija.

Pred Srbijom je u narednim nedeljama i mesecima veoma aktivna agenda, a kako je rekao Ružić, za dve nedelje biće učinjeni prvi koraci u pristupnim pregovorima, a za 18 meseci treba da se završi skrining za svih 35 poglavlja.

Kako je objasnio, najpre će se krenuti sa poglavljima 23 i 24, a potom sa poglavljem 32.

Ružić je rekao da pozdravlja nameru Evropske komisije da se već 25. septembra počne sa skriningom za oblast pravosuđa i ljudskih prava, a nedelju dana kasnije poglavlja 24.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA