MIŠČEVIĆ: Datum nije Pirova, već velika pobeda Srbije!

Šefica tima Srbije za pregovore sa EU naglasila je da EU nije mesto u kome se razgovara o statusu Kosova i Metohije, već se traži način za normalan život svih građana pokrajine, posebno na severu

  • 4

Šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević izjavila je da datum nije "Pirova pobeda već velika pobeda za Srbiju", koja znači novi kredibilitet i novo razumevanje Srbije, ne kao treće države već buduće članice EU.

Miščević je naglasila da EU nije mesto u kome se razgovara o statusu Kosova i Metohije, već se traži način za normalan život svih građana pokrajine, posebno na severu.

Ona je, gostujući na RTS, istakla da je ne brine odredba po kojoj će Srbija pri donošenju zakona morati da uključi i geografski okvir jer je, kako je navela, to u skladu sa Rezolucijom 12 44 SB UN, u čijem okviru se Srbija kreće i koje se čvrsto drži jer je garant suverenosti.

Miščević je, upitana da li se razgovara o stolici u UN za Kosovo, rekla da je teško da jedna međunarodna organizacija može da definiše uslove za prijem u drugu međunarodnu ogranizaciju.

- U pregovaračkom okviru je reč o obavezi Beograda i Prištine da ne ometaju jedni drugima evropski put i do sad se to nije ni dešavalo - rekla je Miščević.

Upitana da li je isključena svaka mogućnost da Savet ministara ponovo raspravlja o datumu, ona je istakla da je potpuno jasno da će se prva međuvladina konferencija, kojom se politički otvaraju pregovori, biti 21. januara.

Miščević je dodala da više neće biti sednica Saveta ministara, a da će danas i sutra biti održan sastanak šefova država i vlada koji će odluku potvrditi.

Ona je navela i da će uži operativni tim za pregovore sa EU, u kojem će biti oko deset ljudi, biti formiran do prve međuvladine konferencije 21. januara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomica Pantinac

    19. decembar 2013 | 11:43

    Zbog te kako vi to nazvaste velike pobede, ja više nemam svoju državu, još stotine hiljada Srba sa KIM-a isto tako. Izgubismo 15 % teritorije Srbije. Izgubismo 17 milijardi tona uglja, 30 miliona tona rude olova , cinka i srebra. Ostadosmo bez spomenika naše slavne prošlosti, bez istorije i vere. Postasmo ljudske nakaze koje niko i nikada u svetu više neće ceniti nizašta. I sve samo za jedan datum. Datum čega? Datum za ulazak kuda? Među neprijateljima koji nam iščuoaše srce! Vi gospođe bez ponosa i srama , možda vama taj datum nešto i znači, poištenom nasrodune.

  • Marrina

    19. decembar 2013 | 10:12

    REFERENDUM !!!!

  • vera

    19. decembar 2013 | 15:43

    Po prici ove gospode mi smo vec u EU samo da velikani parafiraju potpis. Koje spinovanje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA