EU POTVRDILA: Pregovori sa Srbijom 21. januara!

Danas usvojeni pregovarački okvir predviđa da se prvo otvore poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, policije i osnovnih ljudskih prava

  • 9

Lideri Evropske unije i formalno su danas odlučili da pregovore o pridruživanju sa Srbijom počnu 21. januara, i usvojili pregovarački okvir, saznaje Tanjug iz izvora u sedištu EU.

 

- Potvrđujem da će pregovori sa Srbijom početi 21. januara - rekao je predsednik Saveta EU Herman Van Rompej na konferenciji za novinare u Briselu posle dvodnevnog samita šefova država ili vlada država-članica EU.

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima, odlazeći sa samita, da su "zemlje članice prepoznale izvanredan napredak u dijalogu Beograda i Prištine".

 

Ovo predstavlja potvrdu zaključaka Ministarskog saveta, koji je ranije ove nedelje raspravljao o tim temama, uz preciziranje datuma, a oba stava bez rasprave su usvojena na samitu, na kome se okupilo 28 šefova država i vllada zemalja članica.

 

 

EU će na prvoj međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, koja označava početak pregovora, predstavljati Grčka, koja od 1. januara započinje šestomesečno predsedavanje Unijom.

 

Otvaranje prvih poglavlja očekuje se u drugoj polovini naredne godine, a danas usvojeni pregovarački okvir predviđa da se prvo otvore poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, policije i osnovnih ljudskih prava.

 

Sem toga, paralelno će biti otvoreno i poglavlje 35 (razna pitanja) u koje je Savet uvrstio normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

 

Okvir takođe predviđa da Beograd i Priština na kraju procesa pridruživanja Srbije EU potpišu “pravno obavezujući sporazum”.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA