OVO JE BILA GODINA ŽENA: Lepši pol spasao srpski sport! (FOTO)

Najuspešniju godinu srpskog ženskog sporta obeležile su Ivana Španović, rukometašice, Nevena Ignjatović, košarkašice, Amela Terzić, Ivana Maskimović, Zorana Arunović, odbojkašice, Milica Mandić

  • 1

Navikli smo da nas sportisti obraduju medaljama sa svetskih i evropskih takmičenjima, a 2013. godina protekla je u znaku žena, što u individualnim, što u timskim borbama!

Ivana Španović, Amela Terzić, Nevena Ignjatović, rukometašice, košarkašice, Milica Mandić, Ivana Maksimović, Zorana Arunović, vraćale su se u Srbiju s medaljama oko vrata ili bar uzdignute glave, jer su ostvarivale najbolje rezultate u istoriji naše zemlje.

IVANA ŠPANOVIĆ

Devojka koja je donela prvu medalju u istoriji srpske atletike! Na Svetskom prvenstvu u Moskvi Španovićeva je napravila istorijski uspeh osvajanjem bronzane medalje. U veliko finale, među osam od 12 finalista, lepa Novosađanka plasirala se skokom od 6.70 metara, da bi u petoj seriji "letom" od 6,82 metra napravila čudo i postavila novi i aktuelni nacionalni rekord.

I početak godine najavljivao je sjajne rezultate, ali malo je ko očekivao medalju na Svetskom prvenstvu. Već u februaru Španovićeva je prvo izjednačila državni rekord u skoku u dalj (6.63 metara) na mitingu u Novom Sadu, a samo nekoliko dana na dvoranskom šampionatu Srbije postavila novi "domaći zadatak" srpskim "lečaicama" sa rezultatom 6.65 metara.

Rekordi su padali iz nedelje u nedelju, pa je na prvenstvu Balkana u Istanbulu osvojila zlatnu medalju popravivši najbolji rezultat za čak osam centimetara! Ipak, na dvoranskom prvenstvu Evrope za tri centimetra je izostala s postolja, ali je pre finala imala zdravstvenih problema, što je značajno uticalo i na nastup 23-godišnje Novosađanke.

Nakon toga je usledio gore pomenuti, najblistaviji trenutak u karijeri Španovićeve, nakon čega je puna samopouzdanja uspela da pobedi na takmičenju Dijamantske lige u Stokholmu, dok je u Cirihu bila treća, a na poslednjem takmičenju sezone, na turniru deset nacija, izjednači rekord postavljen u Moskvi i osvoji novo zlatno odličije!

Godina za pamćenje! Bravo Ivana!

RUKOMETAŠICE

Fenomenalan završetak 2013. godine i veliko slavlje donele su nam srpske rukometašice - nove vicešampionke sveta! Srbija je u decembru živela za sjajne devojke, koje su predvođene selektorom Sašom Boškovićem na putu do srebrnog odličija savladale, između ostalih, najjaču selekciju sveta Norvešku!

Publika u niškom Čairu, a zatim i Kombank Arena iz dana u dan rušila je rekorde po broju gledalaca na ženskim rukometnim mečevima, a nove heroine nacije postale su Katarina Tomašević, Andrea Lekić, Katarina Krpež, Jelena Popović, Jelena Živković, Sanja Damnjanović, Jelena Erić, Jovana Risović, Sanja Rajović, Svetlana Ognjenović, Biljana Filipović, Jelena Nišavić, Ivana Milošević, Jovana Stojiljković, Kristina Liščević, Dragana Cvijić, Marija Lojpur, Marina Dmitrović!

Ako su po završetku prvenstva Evrope 2012. godine, koje je takođe održano u našoj zemlji, lile suze zbog četvrtog mesta, devojke su ovog puta imale razlog za veliko slavlje. Inače, ovo je prva medalja za srpski ženski rukomet posle 12 godina, kada je u Italiji na prvenstvu sveta osvojena bronza.

KOŠARKAŠICE

Najveći uspeh u istoriji srpske ženske košarke ostvarile su naše devojke zauzimanjem četvrtog mesta na prvenstvu Evrope u Francuskoj, dok se juniorska selekcija okitila bronzom, takođe na prvenstvu Starog kontinenta, održanom u Hrvatskoj.

Izabranice Marine Maljković živele su i igrale kao u bajci na prvenstvu u junu, ali su posle poraza u polufinalu od Španije i borbi za medalju protiv Turske ostale uplakane na terenu, iako su ostvarile istorijski uspeh.

Živele su svoj san, medalju na velikmo takmičenju, ali ga nisu dosanjale. Već u 2014. srpske košarkašice očekuje prvenstvo sveta koje će se održati u Turskoj, pa zašto da ne verujemo u čudo i prvo odličje.

Juniorke su u Vukovaru svojim igrama podigle Srbiju na noge, a u dvorani prepunoj naših navijača ostvarile sjajan rezultat. U polufinalu protiv Francuske srpske heroine poražene su u neizvesnoj završnici, u kojoj su i sudije bile na strani protivnika, ali su za razliku od starijih koleginica uspele da osvoje bronzano odličije pobedom nad Holandijom.

AMELA TERZIĆ

Mlada nada srpske atletike obeležila je 2013. godinu zlatnom medaljom na Evropskom prvenstvu u Tampereu i srebrom na prvenstvu Starog kontinenta u krosu u Beogradu. Ponos Srbije, Amela Terzić je u trci na 1.500 metara u Tampereu oborila lični rekord, ali i najbolji rezultat Srbije i šampionata Evrope i donela najsjanije odličije srpskoj atletici!

Fenomenalnu godinu Terzićeva je upotpunila medaljom u krosu pred domaćom publikom, gde je u trci na šest kilometara osvojila drugo mesto u konkurenciji mlađih seniorki sa vremenom 19 minuta i 46 sekundi.

Perspektivna 20-godišnja atletičarka u godini za nama okitila se i titulama na prvenstvu Srbije, Balkanijadi, dok je na prvenstvu Balkana osvojila bronzu.

NEVENA IGNJATOVIĆ

Najveća nada srpskog skijanja okitila se zlatnom medaljom na Univerzijadi u italijanskom skijalištu Poca di Fasa. Nevena je sjajnom vožnjom pokazala da je u odličnoj formi i apsolutno zasluženo stigla do pobede sa vremenom 1:38.42 minuta.

Ignjatovićeva koju u februaru očekuje nastup na Olimpijskim igrama u Sočiju na sjajan način je otvorila sezonu u kojoj se nada plasmanu među trideset najboljih skijašica sveta.

MILICA MANDIĆ

Devojka koja je Srbiji donela jedinu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine i prethodnu sezonu upamtiće po odličnim rezultatima, ali i prijemu u Kuću slavnih u Las Vegasu!

Sjajna tekvondistkinja potvrdila je dominaciju na prvenstvu Evrope, na kojem je početkom godine osvojila najsjajnije odličje. U finalu kategorije do 73 kilograma Mandićeva je savladala Turkinju Japrak Eris sa 8:6.

Carica Milica u godini za nama nije uspela da se okiti medaljom na Svetskom prvenstvu, jer je poražena u četvrtfinalu od kasnije šampionke Kubanke Gijenis Hernandez sa 7:3, ali je osvojila srebro na prvenstvu Mediterana, zlato na turniru u Španiji i Bahreinu, kao i na takmičenju A klase u Švedskoj.

IVANA MAKSIMOVIĆ I ZORANA ARUNOVIĆ

Drugoplasirana srpska strelkinja sa Olimpijskih igara u Londonu i u 2013. godini kao da se pretplatila na srebrna i bronzana odličja, a treba istaći i svetski rekord u disciplini vazdušna puška sa 418 krugova!

Srpska lepotica sa čeličnim živcima i sigurnom rukom zauzela je drugo mesto na Svetskom kupu u Minhenu, kao i na igrama Mediterana, dok je na istom takmičenju u Čangvongu u Južnoj Koreji osvojila bronzu.

Ipak, na prvenstvu Evrope, na kojem je oborila gore pomenuti rekord, nije uspela da osvoji medalju, jer je u finalu bila tek osma, jer se po novim pravilima rezultat iz kvalifikacija ne računa!

I druga srpska strelkinja Zorana Arunović imala je uspešnu 2013. godinu. Ona je s Jasnom Šekarić i Bobanom Veličković osvojila zlato u timskoj konkurenciji na prvenstvu Evrope u Danskoj, dok je na Svetskom kupu u Čangvonu zauzelo drugu poziciju.

Sjajne nastupe na takmičenjima Svetskog kupa krunisala je i odličjima u američkom gradu Fort Beningu i Minhenu, a osvojila je i srebrni globus u gađanju malokalibarskim pištoljem

ODBOJKAŠICE

Iako nisu donele medalju s prvenstva Evrope, moramo reći bravo i srpskim odbojkašicama. Predvođene selektorom Zoranom Terzićem, devojke su u meču za bronzu poražene od Belgije posle velike borbe u pet setova, pa ostaje žal što je medalja izostala za dlaku.

Najbolje odbojkašice na ovom prvenstvu branile su zlato osvojeno dve godine ranije u Beogradu, a četvrto mesto ne može se smatrati neuspehom. Kontinuitet odličnih rezultata  je nastavljen, a verujemo da će nas opet obradovati medaljom već na sledećem prvenstvu.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(P. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA